Маринован лук за впечатляващ вкус

Кромидът в марината може да ви се стори някаква прищявка или претенциозна подправка към храната, но не се залъгвайте. И децата знаят, че лукът е нещо, без което много ястия не могат да минат.

А ако имате под ръка маринован лук и го добавите към печеното месо, пържолите, кюфтенцата на скара, то познатите ви и любими мръвки ще добият неподозиран вкус.

С мариноването се извлича най-ценното от лука - невероятен аромат, пикантност, свежест, дори сладост, с която може да се потуши нещо недоизпипано или лека горчивина на основното ястие. Освен към месни блюда, маринованият лук може да се добавя към салати, сандвичи или просто върху препечена филийка.

Маринован лук
Продукти за 1 порция

1 по-голяма луковица
1 с.л. захар на кристали
1/2 ч.чаша ябълков оцет
1 дафинов лист
1 карамфилче
2-3 зрънца черен пипер
по желание може да добавите няколко стръкчета магданоз и копър, както и див лук.

Още тънкости
Добре е лукът да е сладък, бял или червен, или от двата вида. Нарежете го на тънки ивици, бланширайте го с вряла вода и го отцедете. Когато поизстине го прехвърлете в стъклен или керамичен съд. Посипете го със захарта, добавете дафиновия лист, зелените и другите подправки. Разбъркайте и леко притиснете. После залейте с оцета, така че да го покрие. По желание може да се добави лимонов сок, соев или уорчестър сос или каквото ви подскаже фантазията. Не се страхувайте да експериментирате. Приберете бурканчето с лук в хладилника за няколко дни, след което излейте маринатата. Съхранявайте готовата подправка на студено и гарнирайте с нея любимите си блюда.

 

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене