“Нищо не може да се сравни с нея”- Шиниъд О'Конър не намери покой и като мюсюлманка

Шиниъд О’Конър Снимка: Wikipedia

Изминаха 7 часа и по-малко от 15 дни, откакто Шиниъд О'Конър си отиде от този свят. Всъщност с тези думи започва изпетият от нея хит Nothing Compares 2 U (“Нищо не може да се сравни с теб”), който превърна ирландката с бръснатата коса и бунтарския дух в световна звезда.

Тя угасна все така неспокойна на 56 години, без да стане ясно как точно е починала.

Песента изстрелва Шиниъд на върха, когато я изпява през 1990 г. На финала на клипа сълза се стича по красивото лице на момичето с големите очи. Nothing Compares 2 U разплакваше милиони в продължение на 30 години и със сигурност ще продължи да звучи. Но О'Конър не е авторът на песента.

Парчето се появява за пръв път 5 години по-рано. Написано е от Принс за страничния му проект “Дъ Фемили”. Песента влиза в единствен албум на групата като соул балада. Звученето е тъжно, но липсва отчаяние - сякаш Принс съжалява за загубената любов, но скоро ще му мине. Песента не е издавана като сигнъл.

Когато О'Конър я открива, решава да заснеме клип. Видеото е едно от най-емблематичните в съвременната музика. Шиниъд е с обръсната глава, камерата се е фокусирала върху нейното лице. Заснета е на черен фон, а тялото ѝ не се показва в клипа. Раменете ѝ едва се виждат, тъй като е с черно поло с вдигната яка, което се слива с фона. Тя е гневна, в следващия момент е с наведен поглед, после е неутешима - емоциите следват текста. Бадемовите ѝ очи са изпълнени с пустота и тъга. За разлика от Принс О'Конър изглежда сякаш никога няма да преживее загубената любов.

И докато във видеото, което я направи емблема, тя изглежда сломена, в живота ситуацията е друга. Оказва се, че никога не е питала Принс дали може да използва песента. Когато той научил, я поканил в къщата си, разказва Шиниъд в автобиографията си “Спомени”.

“Привика ме в къщата си след излизането на Nothing Compares 2 U – а е доста глупаво да направиш подобно нещо на ирландка”, описва тя. И обяснява как Принс я критикувал, че говорела мръсни думи в интервютата си. През цялото време карал прислужника си да сервира супа, макар Шиниъд изрично да казала, че не е гладна. “Затова му казах да си го начука”, описва епизода в неподражаемия си стил О'Конър. И обяснява как Принс станал агресивен, дори я ударил. Направил го хитро - предложил да се бият с възглавници, но в неговата имало скрит твърд предмет. “Наложи се да избягам от дома му в 5 сутринта, но той започна да ме следва с колата си”, описва още певицата.

Въпреки боя, който отнесла от Принс заради най-известната си песен, О'Конър в крайна сметка се отказа от нея. Направи го през 2015 година. “Време е да спра да пея Nothing Compares 2 U. Първото нещо, на което съм научена като певица, е никога да не пея песни, които не ми пасват емоционално. След като я пея от 25 години, преди около девет месеца най-сетне изчерпах всичко, което можех да използвам, за да ѝ придам емоция. Не искам публиката да бъде разочарована, да идва на местата, където пея, за да чуе песента, а в крайна сметка това да не се случва, затова искам да го знаете.

Ако аз трябваше да пея песента само за да угодя на хората, то нямаше да върша работата си правилно, тъй като работата ми е свързана с емоция. Аз щях да лъжа, а вие щяхте да сте лъгани. С моята работа трябва да ви давам честност. Възпитана съм в честност. Аз не мога просто да правя нещо. Това не е част от моето виждане. Това е била и причината през годините да спра да пея и други мои песни”, обясни тя решението си.

И до последния си дъх спазва обещанието си повече да не пее песента. Една от последните ѝ публични прояви бе на 9 март в Дъблин. Изпълнителката присъства на музикалните награди на RTE. Още със стъпването си на сцената бе посрещната с бурни аплодисменти. Имаше и изненада. Вместо да отличи най-добрите ирландски албуми за годината, журито бе създало специална нова категория - “Най-добър класически ирландски албум”. О'Конър го грабна за тавата си I Do Not Want What I Have Not Got (“Не искам това, което нямам”).

За да стигне до приза обаче, извървява дълъг и труден път. О'Конър е родена в богато предградие на Дъблин на 8 декември 1966 г. Изпратена е в поправително училище за момичета. Там е подложена на тормоз, малтретирането отприщва бунтарския ѝ дух.

Напускайки поправителния дом в Дъблин като тийнейджър, започва да пее в група, а през 1985 г. се мести в Лондон. Първите касети от дебютния си албум тя унищожава, смятайки, че продукцията е твърде келтска. Започва да презаписва албума, наречен “Лъвът и кобрата”, който впоследствие ѝ печели номинация за награда “Грами”.

Музиката е тази, която я спасява и ѝ помага да се бори с демоните си, отприщвайки творчески талант, който я превръща в световна музикална звезда. Тя не се страхува да е бунтарка, готова е на всякакви провокации не за да повиши имиджа си, а просто защото вярва в нещо. Бясна критичка на католическата църква, на върха на славата си през 1992 г. О'Конър е поканена в “Сатърдей найт лайв” - изключително популярното в САЩ тв шоу. Вместо да говори за творчеството си, използва момента да нападне църквата. По това време е ръкоположена за свещеник в Ирландската ортодоксална, католическа и апостолическа църква. Това е секта, която няма връзка с католическата църква. По време на цялото предаване говори за скандалите във Ватикана и като цяло сред католическите свещеници, свързани със сексуални посегателства над деца. И къса демонстративно снимка на папата.

Така и не се извини за жеста. Но и не престана да вярва в Господ. “Винаги казвам, че ако живееш с дявола, ще разбереш, че има Бог”, казваше Шиниъд. През 2018 г. неочаквано смени религията и стана мюсюлманка. Смени и името си - Шухада Садакуат, но продължи да пее като Шиниъд О'Конър. Правеше го с бурка.

И докато в музиката покорява върхове, в личния ѝ живот преобладават паденията. Певицата има 4 брака, приключили с развод. Това не ѝ попречи през 2000 г. да се обяви за лесбийка. 5 години по-късно обаче внесе яснота - била 3/4 хетеросексуална и 1/4 хомосексуална. Певицата има и 4 деца от различни бащи. В съда губи попечителство над всичките.

Преди година 17-годишният ѝ син Шейн се самоуби. По това време той е настанен в болница, където лекува депресия.

Въпреки мъката от загубата на детето си О'Конър поведе битка с болницата, която не успяла да го спре. Започна и да се интересува живо от депресиите и основа фондация.

А в началото на юни се завърна в Лондон, където е най-продуктивният период от кариерата ѝ, и в серия туитове обяви, че готви нов материал. Така и не стана ясно дали е успяла да запише нещо, преди да почине.

Засега не е ясна точната причина за смъртта на певицата. От полицията в Лондон обаче обявиха, че не я намират за съмнителна.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене