На фона на "Барбенхаймер" трилърът "Звукът на свободата" прибра 100 млн. долара, похвален от Тръмп

Само за първите три седмици от излизането си филмът “Звукът на свободата” събра над 100 млн. долара боксофис.

А успеха никой не го прогнозираше - това е нискобюджетен религиозен трилър. Бивш таен агент на американското правителство, който има реален прототип, се отказва от работата си, за да спасява деца от сексуална експлоатация.

Но сюжетът, а и образът на главния герой предизвикаха одобрение сред привържениците на QAnon и на бившия президент Доналд Тръмп. Но в крайна сметка филмът може да донесе повече вреди, отколкото ползи.

Премиерата на “Звукът на свободата” беше на 4 юли в САЩ. Само три седмици по-късно филмът, чийто бюджет е под 14,5 млн. долара, стана хит и събра над 100 млн. приходи. Впечатлително за религиозен филм, особено за нискобюджетен, особено на фона на излизането на блокбастърите “Барби” и “Опенхаймер”, отбелязва “Варайъти”. Техните премиери бяха на 21 юли и получиха общото име “Барбенхаймер”.

Режисьор на трилъра е Алехандро Гомес Монтевердо. Той пише и сценария, който се основава на реалната биография на Тим Балард - бивш агент от специалните служби на САЩ, който напуска работа, за да спасява деца от сексуално робство и по тази причина основава неправителствената организация “Операция “Подземна жп линия”.

Според сюжета Балард спасява братче и сестриче, които с измама са изведени от Хондурас и прехвърлени в колумбийските джунгли. В ролята е Джеймс Кавийзъл, който нашумя като Иисус в “Страстите Христови” на Мел Гибсън с Христо Живков и Христо Шопов.

Освен това в “Звукът на свободата” играят още носителката на “Оскар” и “Златен глобус” Мира Сорвино и Бил Кемп (“Линкълн”, “12 години робство”, “Дамски гамбит”).

Създателите на “Звукът на свободата” работят върху него няколко години. Първо филмът е проект на 20th Century Studios, но след като компанията е погълната от Disney, плановете се променят и нещата ги поема Angel Studios. За да го реализират, там използват платформа за предплащане, която позволява на хора да купуват билети за свои приятели или дори за непознати.

За това активно призовава и основната звезда на филма Джим Кавийзъл. И той, и компанията представят инициативата като начин повече хора да научат за търговията с деца.

Според Джаред Гизи “Звукът на свободата” е народен филм, който е в противовес на системата “отгоре надолу”, разработена от Холивуд.

“Ние даваме на хората възможност да участват в избора, финансирането и споделянето на истории, които осветяват събитията и влияят върху културата”, споделя той.

Зрителите и критиците действително положително оцениха филма. Но той си има и противници, според които “Звукът на свободата” преувеличава реалната сексуална детска експлоатация и разпалва теории на конспирацията. Rolling Stone нарича филма “трилър с дъх на QAnon, който трябва да повлияе на съзнанието на средната класа, която е побъркана по световните заговори”.

QAnon е теория на конспирацията, според която в САЩ съществува мощна групировка педофили. Нейни членове са множество влиятелни политици, журналисти, бизнесмени и звезди, които удължават живота си с помощта на кръвта на малки деца.

Тя става хит по време на президентските избори през 2016 г., а особен ръст на популярност бележи след загубата на Доналд Тръмп на следващите - през 2020 г.

Според тази теория той е нещо като спасител на нацията и ще се върне в Белия дом, за да разкрие заговора на педофилите.

Според NPR Джеймс Кавийзъл, който изпълнява главната роля във филма, от много години разпространява идеите на QAnon. Той бил убеден в съществуването на могъща групировка от педофили, които издевателстват над деца и ги убиват, за да получат хормона адренохром.

Това е органично химично вещество, което се получава при окисляване на надбъбречната жлеза. Смята се, че адреналинът се произвежда, когато човек е развълнуван или е подложен на “адреналинов прилив”.

Съединението може да причини хемостаза или да има антихеморагичен характер. Продажбата или употребата на адренохром като лекарство е силно контролирана и регулирана от Агенцията за контрол на храните и лекарствата.

Смята се, че адренохромът е “тайната за подмладяването”, а потребителите изпитват уникално чувство на еуфория.

Разказвайки пред медиите за филма, Кавийзъл в същото време непрекъснато подхвърля идеи на привърженици на QAnon.

Например в подкаста на бившия съветник на Тръмп - Стив Бенън, той твърди, че “цялата аденохромна империя” стимулира търговията с хора заради търсенето му.

“Това е елитен наркотик, който те ползват от много години”, казва актьорът, като добавя, че този хормон е 10 пъти по-силен от хероина и притежава мистични свойства, които позволяват на хората да изглеждат по-млади.

Основният проблем на филма е, че показаната в него история за спасяване на деца е твърде далеч от действителността.

Журналистите от Vice News Тим Марчмън и Ана Мерлън отбелязват, че организацията на Балард “Подземна жп линия” много години разказва за своите мисии за спасяване на деца.

Но често описаното от тях или не може да бъде проверено, или е значително изкривено. “Това не са просто чисти лъжи. Те от реални факти сглобяват шантави истории, които тотално се различават от случилото се в действителност.

От организацията отхвърлят всички журналистически обвинения, а Балард я напуска.

Но Марчмън и Мерлън смятат, че “Звукът на свободата” само дава здраво рамо на мита за Балард и групата му.

Още повече че филмът е далече от реалността - например Балард сам се справя с цял престъпен синдикат в Колумбия, което в нормалния живот няма как да стане. От компанията Angel Studios наричат това “творческа свобода”.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хората, които имат този навик, правят повече секс
Какво е социален махмурлук?
4-те зодии, които биха процъфтявали на самотен остров
Защо пингвините не могат да летят?
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме

Напишете дума/думи за търсене