Акад. Николай Денков: До 6-годишен живях в Стара Загора до Аязмото

Николай Денков СНИМКА: Николай Литов

Бременна с мен, майка ми спасявала хора в авария в АТЗ, разказва премиерът

В специалните регионални приложения “Рестарт” на в. “24 часа” търсим интересни хора, родени в съответния град, но които в момента не живеят в него.

Те разказват за детството си, за семейството и за приятелите. За случки, които няма да забравят и които са оставили голяма следа у тях.

В Стара Загора е роден и акад. Николай Денков, премиер на България, подкрепен от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

“Роден съм в Стара Загора и живях там до 6-годишна възраст, преди да стана ученик - вече в София”, разказа за “24 часа” премиерът акад. Николай Денков.
Във всички негови биографични справки присъства фактът, че е роден в Града на липите - но без никакви други подробности.

Акад. Денков е роден в Стара Загора, защото

и двамата му родители са инженер-химици,

по това време са строили Азотноторовия завод (АТЗ), а след това са работили в него - баща му в цех “Сярна киселина”, а майка му - в “Амонячно производство”, разказа той пред “24 часа”.  

Старозагорският Азотноторов завод малко след като е построен.
Старозагорският Азотноторов завод малко след като е построен.

Точно когато майката на министър-председателя е бременна с него, в завода става авария и тя участва в спасяването на хора. За да не попадне в нов инцидент в това състояние, я преместват на друга работа - става учителка в Професионалното химическо училище “Дмитрий Менделеев” в Стара Загора.

Според премиера училището е било на много високо ниво и майка му имала там чудесни колеги и ученици, с които поддържала отлични отношения чак до смъртта си.

За нивото на химическото училище говори фактът, че малко след като родителите му заедно с него се преместват в София,

в старозагорското химическо училище пристига на посещение Маргарет Тачър

Тогава тя е министър на образованието и науката на Великобритания.

“Разбира се, спомням си добре Града на липите. В Стара Загора живеехме близо до входа на Аязмото, до фонтана с жабките. Имам приятели от града, включително от Националната природо-математическа гимназия, която завърших в София.  

Фонтанът с жабките на входа на Аязмото - там са минали първите 6 години на премиера.
Фонтанът с жабките на входа на Аязмото - там са минали първите 6 години на премиера.

Също така учениците на майка ми от химическото училище се обаждаха редовно за периодичните срещи на випускниците. До края на живота си майка ми ходеше в Стара Загора, за да се среща с учениците си.
С част от тях се познавам и доскоро ми пишеха съобщения”, разказа още премиерът.

Така химическата кариера на неговите родители става причина Николай Денков да е роден в Южна България, въпреки че родът му е изцяло от Северна.
Баща му Денко Иванов Денков е от ловешкото село Брестово, а майка му Велика Денкова е от Гложене до Козлодуй.

Кариерата им ги изпраща в старозагорския химически завод, в който кипи от събития още преди тежката авария.

Например, година по-рано, през 1961 г., докато заводът е строителна площадка, там се снима филмът “Хроника на чувствата” на Любомир Шарланджиев с участието на много младите Жоржета Чакърова, Григор Вачков, Йосиф Сърчаджиев, Васил Михайлов и др.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене