Илияна Иванова: В Стара Загора е раждането на сина ми – най-хубавият момент в моя живот

Пазя прекрасни спомени от Аязмото, мачовете на “Берое” и френската гимназия

В специалните регионални приложения “Рестарт” на в. “24 часа” търсим интересни хора, родени в съответния град, но които в момента не живеят в него.

Те разказват за детството си, за семейството и за приятелите. За случки, които няма да забравят и които са оставили голяма следа у тях.

В Стара Загора е родена и Илияна Иванова, номинирана за български еврокомисар.

“Стара Загора за мен е началото и основата на моя път. Прекрасни детски спомени от Аязмото, Залата на смеха и мачовете на “Берое”. Всеотдайните учители от френската гимназия, които ме научиха на толкова много!

Незабравимите преживявания от представленията на Старозагорската опера и театър! И най-хубавият момент в живота ми - раждането на моя син - отново в Стара Загора.”

Това заяви специално за “24 часа” Илиана Иванова, която беше номинирана за нов еврокомисар от България на мястото на Мария Габриел и одобрена от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Очаква се скоро г-жа Иванова да встъпи в новата висока позиция, след като бъде изслушана от ресорните комисии в Европейския парламент - Комисията по култура и образование и Комисията по промишленост, изследвания и енергетика.

Ако депутатите са доволни от представянето й, Съветът на ЕС ще я назначи за член на Колегиума на Европейската комисия.

Иванова ще запази ресора, който имаше Мария Габриел - иновации, изследвания, култура, образование и младеж. Той бе разпределен между няколко комисари, след като Габриел напусна, за да стане вицепремиер в редовното правителство с премиер акад. Николай Денков.

Илиана Иванова е родена в Стара Загора. Завършва ГПЧЕ “Ромен Ролан” в родния си град, където учи френски и английски език. През 1998 г. се дипломира с бакалавърска степен по международни икономически отношения от Икономическия университет във Варна. През 2004 г. защитава магистърската си дисертация по международни финанси в Thunderbird school of Global Management, Аризона.

Илияна Иванова е евродепутат в Европейския парламент от 2009 г. до 2012 г. От 1 януари 2013 г. е член на Европейската сметна палата. На 21 септември 2016 г. е избрана за декан на одитен състав II, отговарящ за одита в сферата на структурните политики, транспорта и енергетиката. През септември 2018 г. е избрана за втори мандат декан на одитен състав II.
Тя говори български, английски, френски, немски и руски език.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене