"Измамен чар"

Литературните критици сравняват „Измамен чар" ("Сиела") на Елизабет Франк със "Слънце изгрява" на Хемингуей и „Последният магнат" на Фицджералд. Действието в романа се развива в Холивуд, Ню Йорк, Париж и Лондон, предимно през 50-те години на ХХ-ти век, с препратки към по-ранни периоди.

Дайна Ласкър израства в сянката на сестра си Вийви (Женевиев), смайваща красавица и изгряваща филмова звезда, която омагьосва както холивудкия хайлайф, така и пристигащите от Ню Йорк интелектуалци. Домът на Вийви е не само декор на светски събития, но и сцена на политическа дейност, благодарение на брака й със Стефан Вентура, български емигрант, филмов продуцент и отявлен комунист.
В края на 30-те години, когато кариерата на Вентура в Холивуд върви към упадък, двамата с Вийви заминават за Париж и над Европа надвисва сянката на Хитлер и фашизма.

Следва преход към 1951 година, когато Дайна е призована за свидетел от Комисията за разследване на антиамериканска дейност, заплашваща да съсипе съпруга й Джейк и да срине успешната му кариера в Холивуд, ако тя не сътрудничи със сведения за познанствата си с комунисти, в това число и уличаващи сведения за сестра й Вийви. Може ли Дайна да живее в мир със себе си, ако свидетелства срещу Вийви - която едновременно обича и мрази - за да помогне на съпруга си и да запази идиличния си брак? Изборът, който Дайна прави, отприщва поток от събития и подобно на Ана Каренина тя е принудена да се изправи срещу последиците от импулсивните си решения.

Написан в елегантен, леко старомоден стил, романът деликатно се вглежда във вътрешния живот на Дайна, Вийви, Джейк и хората от социалното им обкръжение.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене