Алиса Софиянска показва колко е цветна и морска на 4 август в Каварна

45 платна живопис в експозицията, 28 от тях са прясно нарисувани

За трети път Алиса Софиянска, една от най-впечатляващите и нестандартни съпруги на политик, ще покаже свои картини.

Този път в Каварна тя ще открие изложба с 45 платна, най-вече морски пейзажи и лодки. Художничката и сега не изневерява на себе си и създава платната с акрил.

“Аз доста рисувам. На мен ми доставя голямо  удоволствие”, е обяснението й за новата й страст. 

Семейство Софиянски
Снимка: Личен архив
Семейство Софиянски Снимка: Личен архив

През април Алиса Софиянска събра приятели в София, на които показа 60 картини без да са обединени в една тематика, защото предпочита да рисува всичко, което ѝ се стори интересно. За минути буквално продава на символични цени цели 40 платна. “Хората ми звъняха и искаха да ги купят”, допълва Софиянска. 

На експозицията на 4 август в Каварна съпругата на Стефан Софиянски ще покаже творби от предишната си изложба, а преобладаващата част от платната - 28 на брой, са съвсем нови, нарисувани през последните 2-3 месеца.

Макар отскоро майката на три дъщери - Елена, Ива и Димана, да се занимава с рисуване по-активно, то със сигурност не ѝ е непозната материя. Като дете Алиса ходи на курсове за изпитите по архитектура. Дълго време не пипа четката. Вероятно от разочарование, че не е приета да учи тази специалност. На кандидатстудентските изпити от необходими общо 4 оценки изкарва три пълни шестици и една 5,50. Тогава обаче в университета приемат едва 6 момичета на общо основание. Започва да учи “Промишлено и гражданско строителство”, а по професия е конструктор. На тази сфера отделя около 10 години от живота си, после се насочва към интериор и архитектура, които винаги са я привличали. А преди години Ясен Голев, известният ни художник, я насърчава да рисува с думите “има нещо в тях”. Софиянска не знае какво точно е породило желанието ѝ - появило се внезапно една сутрин. След това отива до магазина и си купува боички. “Много по детски”, спомня си тя. 

Една от картините, които Софиянска ще покаже по време на изложбата си.
Една от картините, които Софиянска ще покаже по време на изложбата си.

Самият процес на рисуване за нея е съпреживяване, а не “да претворяваш нещо точно както го виждаш”. Почти всички картини се раждат на един дъх, а не на няколко пъти.

Изложбата живопис ще бъде открита на 4 август от 18,00 ч в художествената галерия в Каварна “Христо Градечлиев”. Сградата е дарена на общината от местния художник Христо Градечлиев. “Много красива стара къща с много врати, разположена на хубаво място в самия център на града”, описва я Алиса Софиянска. Съпругата на Градечлиев - Маргарита Градечлиева, е присъствала на предишната изложба на самоуката художничка в София. А междувременно продължава да се грижи и за къщата галерия в морския град.

Този път Алиса решава да направи изложбата в Каварна, където заедно със семейство ѝ прекарват по-голямата част от времето си и по-точно в близкото село Поручик Чунчево. Именно там Софиянска вдъхва живот на много от картините си. “Ние сме от дълго тук и имаме приятели, надявам се, че ще дойдат на изложбата”, казва още тя. Двамата със съпруга ѝ от години посрещат гости в Поручик Чунчево, където вече имат и постоянна регистрация. Купили мястото преди години по съвет на приятелско семейство и дълго преустройвали имота, който тогава бил с външна тоалетна.

Междувременно рисуването далеч не е единственото интересно занимание на Алиса Софиянска. Всяка сутрин тя прави йога, а вече към графика си е добавила и тенис. След това започва с другите си задължения. От всичко обаче най-много удоволствие ѝ доставя, когато хване четката и застане пред бялото платно. 


  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене