Изкуството да се храним

Дори и у дома, докато си хапваме, може да подразним близките си. Ако сме на официална вечеря или на гости сред непознати, наложително е да знаем как да се държим на масата и как да си служим с приборите.

 

Колкото и елементарно да изглежда това, има куп дреболии, които често ни се изплъзват. И някоя от тях може да ни постави в неудобно положение.

Супи

Сервират се в дълбоки чинии. Ако супата е гореща, не духайте нито в чинията, нито в лъжицата си. Просто я изчакайте да изстине.
Ако в нея има по-едри късчета месо или зеленчуци, внимателно ги разделете на по-малки с лъжицата, преди да ги хапнете.
Не накланяйте чинията нито към себе си, нито в противоположна посока. Не е толкова страшно, ако остане малко от супата на дъното на чинията.

Месо

Печеното се яде с нож и вилица, като се реже хапка след хапка, а не цялото наведнъж. В противен случай бързо ще изстине. Ако се налага да отделите месото от костите, то се придържа с вилицата, докато с ножа го отделяте от костта, а нея избутвате в края на чинията си.

Птици и дивеч

Блюдата от птици и дивеч се ядат, както и всяко друго месо, с помощта на нож и вилица. Само малките късове с дребни костички могат да се вземат с ръка, за да се изяде по-лесно месото.
Ако порцията включва гарнитура и сос, то върху хапката месо, набодена на вилицата, с помощта на ножа се поставя малко от соса и от зеленчуците.

Риба

Най-добре е рибата да се яде със специални прибори - нож, подобен на лопатка, и тризъба вилица.
Рибата не се реже, а се отделя от костите. Хапва се на части. Най-напред се сваля кожата и се отделя месото от горната й част. След като тя се изяде, рибата се обръща от другата страна и процедурата се повтаря.
Ако в устата ви попаднат костички, с помощта на вилицата ги поставете внимателно в края на чинията си.
При липса на специални прибори за риба, може да се използват две вилици. Яде се с вилицата в лявата ръка, а дясната помага да се разкъса месото. Ако ви е сервирана само една вилица, дръжте я в дясната ръка, а в лявата може да вземете коричка хляб, с която да си помагате и да придържате рибата, докато се храните.
Рибата, както и месото, е добре да се яде на малки късчета. Така е по-сигурно, че в устата ви няма да попаднат костички.


Салати

Салатите с риба или раци, от картофи или домати не бива да поставяте на залъчета хляб. След като ги сервирате в собствената си чиния от общото блюдо, ги хапвате като използвате вилицата си, която държите с дясната си ръка. С парченце хляб в лявата ръка може да си помагате, докато си взимате от салатата.

Плодове

Плодовете обикновено се сервират на масата с прибори за тях. Ако такива липсват, се използват приборите за десерт.
Ябълките и крушите се разрязват на четири или на осем части, обелва се ципата и се отделя сърцевината им. После се хапват с помощта на вилицата.
Грейпфрутът се сервира в чинийка, разрязан наполовина, и се яде с лъжичка. Може да се посипе с пудра захар.
Портокалът се взима в лявата ръка и кората му се разрязва по дължина на 6 или 8 части, които се отделят като звезда. С ножа се отделя бялата ципа и плодът се разделя на парчета.
Мандарината се обелва с ръце, разделя се на парчета, които се ядат с ръце, без да се ползват прибори.
Бананите най-напред се обелват, след което се ядат с нож и вилица.

Други правила

- Когато ястието е запечено в специални отделни съдове, то се сервира така и се яде направо от тях.
- Със сос не се поливат картофи и зеленчуци, а само месо. Той трябва да съответства на вкуса на месното блюдо и да му придава аромат.
- Да обирате остатъка от соса с хляб се допуска само, когато сте сред най-близките си.
- Когато взимате парче хляб от общата чиния, старайте се да не докосвате останалите. Оставете го в края на чинията си и отчупвайте от него малки залъчета.
- Маслина може да вземете с ръка. Костилката деликатно поставете в края на чинията си.

 

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене