Изкуството да се храним

Дори и у дома, докато си хапваме, може да подразним близките си. Ако сме на официална вечеря или на гости сред непознати, наложително е да знаем как да се държим на масата и как да си служим с приборите.

 

Колкото и елементарно да изглежда това, има куп дреболии, които често ни се изплъзват. И някоя от тях може да ни постави в неудобно положение.

Супи

Сервират се в дълбоки чинии. Ако супата е гореща, не духайте нито в чинията, нито в лъжицата си. Просто я изчакайте да изстине.
Ако в нея има по-едри късчета месо или зеленчуци, внимателно ги разделете на по-малки с лъжицата, преди да ги хапнете.
Не накланяйте чинията нито към себе си, нито в противоположна посока. Не е толкова страшно, ако остане малко от супата на дъното на чинията.

Месо

Печеното се яде с нож и вилица, като се реже хапка след хапка, а не цялото наведнъж. В противен случай бързо ще изстине. Ако се налага да отделите месото от костите, то се придържа с вилицата, докато с ножа го отделяте от костта, а нея избутвате в края на чинията си.

Птици и дивеч

Блюдата от птици и дивеч се ядат, както и всяко друго месо, с помощта на нож и вилица. Само малките късове с дребни костички могат да се вземат с ръка, за да се изяде по-лесно месото.
Ако порцията включва гарнитура и сос, то върху хапката месо, набодена на вилицата, с помощта на ножа се поставя малко от соса и от зеленчуците.

Риба

Най-добре е рибата да се яде със специални прибори - нож, подобен на лопатка, и тризъба вилица.
Рибата не се реже, а се отделя от костите. Хапва се на части. Най-напред се сваля кожата и се отделя месото от горната й част. След като тя се изяде, рибата се обръща от другата страна и процедурата се повтаря.
Ако в устата ви попаднат костички, с помощта на вилицата ги поставете внимателно в края на чинията си.
При липса на специални прибори за риба, може да се използват две вилици. Яде се с вилицата в лявата ръка, а дясната помага да се разкъса месото. Ако ви е сервирана само една вилица, дръжте я в дясната ръка, а в лявата може да вземете коричка хляб, с която да си помагате и да придържате рибата, докато се храните.
Рибата, както и месото, е добре да се яде на малки късчета. Така е по-сигурно, че в устата ви няма да попаднат костички.


Салати

Салатите с риба или раци, от картофи или домати не бива да поставяте на залъчета хляб. След като ги сервирате в собствената си чиния от общото блюдо, ги хапвате като използвате вилицата си, която държите с дясната си ръка. С парченце хляб в лявата ръка може да си помагате, докато си взимате от салатата.

Плодове

Плодовете обикновено се сервират на масата с прибори за тях. Ако такива липсват, се използват приборите за десерт.
Ябълките и крушите се разрязват на четири или на осем части, обелва се ципата и се отделя сърцевината им. После се хапват с помощта на вилицата.
Грейпфрутът се сервира в чинийка, разрязан наполовина, и се яде с лъжичка. Може да се посипе с пудра захар.
Портокалът се взима в лявата ръка и кората му се разрязва по дължина на 6 или 8 части, които се отделят като звезда. С ножа се отделя бялата ципа и плодът се разделя на парчета.
Мандарината се обелва с ръце, разделя се на парчета, които се ядат с ръце, без да се ползват прибори.
Бананите най-напред се обелват, след което се ядат с нож и вилица.

Други правила

- Когато ястието е запечено в специални отделни съдове, то се сервира така и се яде направо от тях.
- Със сос не се поливат картофи и зеленчуци, а само месо. Той трябва да съответства на вкуса на месното блюдо и да му придава аромат.
- Да обирате остатъка от соса с хляб се допуска само, когато сте сред най-близките си.
- Когато взимате парче хляб от общата чиния, старайте се да не докосвате останалите. Оставете го в края на чинията си и отчупвайте от него малки залъчета.
- Маслина може да вземете с ръка. Костилката деликатно поставете в края на чинията си.

 

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Испания ще се оттегли от "Евровизия", ако Израел участва през 2026 г.
Тенис шампионът Иван май си хвана немско гадже
Различни планове за бъдещето развалили годежа на Нина Добрев и Шон Уайт
Деси Стоянова се завръща в bTV
Клаудия Шифър на 55 г. - играе табла по бански в Гърция, купи си футболен отбор

Напишете дума/думи за търсене