Обвинения в сексуално хулиганство струват милиони на Кевин Спейси

Актьорът в кадър от сериала “Къща от карти”
СНИМКА: РОЙТЕРС

Актьорът посрещна със сълзи поредната оправдателна присъда и се надява отново на роли в Холивуд, но шансовете му не са големи

Още мастилото от поредната оправдателна присъда на актьора Кевин Спейси не беше изсъхнало и тръгнаха залагания коя от големите продуцентски компании на Холивуд ще се престраши да му повери значима роля в своя продукция. Засега обаче никоя не го прави, поне публично, въпреки че още по време на съдебното дело в Лондон двукратният носител на “Оскар” каза, че има хора, които са готови да го наемат, ако бъде оправдан.

Продължилият 4 седмици съдебен процес бе по 9 обвинения за сексуални посегателства, извършени между 2001 и 2013 година. По това време американският актьор живее предимно в британската столица, тъй като е художествен директор на местния театър “Олд Вик”. Четирима мъже, които тогава са на възраст между 20 и 30 г., свидетелстваха, че са били сексуално малтретирани от звездата. Те говориха зад параван в съдебната зала и самоличността им не бе разкрита, но според показанията на самия Кевин Спейси става въпрос за интимни контакти с шофьор и начинаещ актьор, които са извършени по взаимно съгласие и не може да става въпрос за никакво насилие. По думите му обвиненията срещу него са лудост и абсолютни глупости в опит да бъдат спечелени пари.

По време на процеса обаче той бе наречен сексуален хулиган и насилник, който

злоупотребява с власт и влияние,

за да задоволи нагона си. Един от свидетелите разказа, че Кевин Спейси го хванал за пениса с такава сила, че го заболяло, докато седели в театър. Преди това изненадващо го попитал дали са правили секс някога, а след като го отблъснал, актьорът просто се разсмял. Друг ищец го помолил за помощ и наставничество след завършване на театрално училище. След като му уредил роля в пиеса, се срещнали да му благодари. Пили и пушили в апартамента на холивудската звезда, от което ищецът “заспал или припаднал”. Когато се събудил, видял Спейси да прави орален секс с него и макар да му казал “не”, той продължил. Наложило се да го избута, за да спре.

Трети мъж пък разкри, че го е хванал агресивно за чатала, докато пътували за благотворителен бал, който Елтън Джон организира всяка година в дома си. Според неговите показания това се случило през 2004 или 2005 година, но певецът и съпругът му Дейвид Фърниш свидетелстваха по видеовръзка от Монако, че Кевин Спейси е присъствал на годишната гала в имението им в Уиндзор само веднъж и това било през 2001 година, което постави под съмнение достоверността на целия разказ за случилото се по пътя.

Първоначално около 20 души отправят подобни обвинения към актьора, сред които и няколко негови колеги от американския сериал “Къща от карти”. В политическия трилър на “Нетфликс” той играе главната роля, но през 2017 г. се

налага да бъде уволнен от поредицата,

след като се появяват първите обвинения срещу него в сексуално насилие. Те стартират след признание на актьора Антъни Рап, че когато бил на 14 г., Спейси направил опит за нежелан сексуален контакт с него. По това време холивудската звезда е на 26 г., а случката е от 1986 г. Макар да заяви, че не си спомня подобно нещо, Спейси се извини на по-младия си колега и използва случая да разкрие своята хомосексуалност. Признанието му обаче бе възприето от някои среди като опит да получи снизхождение за деянията си и да не бъде свързван със зараждащото се тогава глобално движение МеТоо, чиято цел е да окуражава жертви на сексуално насилие да търсят справедливост, дори да означава да се изправят срещу много известни и влиятелни хора в света на шоубизнеса.

Освен Антъни Рап и още няколко предполагаеми жертви на Спейси решиха да търсят правата си по съдебен ред в САЩ, но по всички дела той бе оправдан. Но пък миналата година бе осъден да плати на създателите на “Къща от карти” близо 31 млн. долара обезщетение за претърпени загуби заради отстраняването му от сериала. Адвокатите на продуцентската компания MRC успяват да докажат, че е нарушил изискванията в договора си за професионално поведение, като е “влизал в определени отношения с няколко членове на снимачния екип във всеки от петте сезона на сериала”. Затова се е наложило да бъде уволнен, шестият сезон да бъде забавен и съкратен, а сценарият да бъде пренаписан така, че героят на Спейси да отпадне, което довело до милиони загуби.

След първите оправдателни присъди в САЩ някои от оплакалите се от поведението му хора оттеглят показанията си, а други решават да търсят справеливост самостоятелно в граждански съдилища, за да избегнат голямата публичност при наказателните процеси срещу звездата.

“Кевин Спейси Фоулър е актьор и много от вас вече знаят това. Той е изключително известен и е спечелил множество награди. Той също така, според обвинението, е мъж, който напада сексуално други мъже. Той е мъж, който не уважава границите и личното пространство и изпитва удоволствие да кара другите хора да се чувстват безсилни. Той е сексуален насилник”, каза прокурорът Кристин Агню на 20-членното съдебно жури, което в Лондон трябваше да прецени дали актьорът е виновен.

След продължили 12 часа обсъждания то се произнесе с оправдателна присъда, която Кевин Спейси посрещна с облекчение и сълзи. По време на процеса той на няколко пъти подчерта, че обвиненията в сексуално насилие са разбили живота му. А след края на делото заяви, че приема присъдата със смирение и благодари на съдебните заседатели за усилията да вникнат в дълбочина във всичко изговорено в съдебната зала. Присъствали на процеса репортери специално отбелязаха, че петима от тях са отишли да се здрависват с актьора след произнасяне на присъдата, което по ирония на съдбата се случи точно на 64-ия му рожден ден. И въпреки че е оправдателна, едва ли на Спейси ще бъде даден шанс да се върне в Холивуд с ключови роли след всичко изговорено в съдебна зала за неговия стил на поведение и начин на живот. Британската прокуратура го определи като сексуален хулиган, който

кара жертвите си да се чувстват малки и безполезни

“Въпреки правните успехи на г-н Спейси общественото му възприятие е опетнено. Като прибавим към това и факта, че той се обръща към студия и услуги за стрийминг, които отчаяно се стремят да избягват спорове, шансът му за успех по скала от 0 до 10, е около минус едно в момента”, коментира пред “Ню Йорк таймс” Стивън Галоуей, декан на Колежа по филмово изкуство в Чапманския университет. Според него най-добре за Спейси ще е да прави независими проекти чрез собствената си продуцентска компания, и то за пазари, в които социалните мрежи все още не са толкова влиятелни и за него се съди единствено по актьорското му майсторство.

Още преди да бъде оправдан и в Лондон, стана ясно, че двукратният носител на “Оскар” ще се появи като глас в британския филм “Контрол”. Снима се и в нискобюджетна американска продукция “Питър 58”. Тя е дело на младия режисьор Майкъл Зайко Хол, който има в биографията си само един хорър със скромна популярност. И двата филма обаче едва ли ще реабилитират Кевин Спейси в света на киното и ще му помогнат да си върне милионите, които пръсна по скъпи адвокати в САЩ и Англия, за да защити опетнената си репутация. Самият той каза, че трябва добре да осмисли всичко, случило се в живота му през последните години, преди да реши къде и как да продължи.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Фейсбук затвори златните порти на София към храма (Обзор)
ХаRIZZма - ХаRIZZма - тайна съставка, за да си успешен
Тази Коледа с розова елха
Няма нужда да се ходи до Ню Йорк – Соня Йончева води най-големите звезди в България

Напишете дума/думи за търсене