Над 600 песни на “Бургас и морето” за 50 години – някои станаха тотални хитове (Снимки)

Всяка година на “Бургас и морето” Летният театър е препълнен с публика, жадна за нови български песни.

  • На първия конкурс публиката не ръкопляска - ръцете на хората били заети да държат чадъри в дъжда
  • Няма финал без скандали, но продължава да събира хиляди зрители

Всяка година му беше последна. Но оцеля и надживя с десетилетия “Златният Орфей” и “Мелодия на годината”. Оплюван, иронизиран, но и възхваляван, единственият фестивал за съвременна българска музика “Бургас и морето” вече 40 години събира публика в Летния театър на морския град и продължава да дава старт на много поп звезди в България. Проправил е пътя на много български композитори, автори на текстове и изпълнители, създал e емблематични песни.

Тази година конкурсът чества 50 години от откриването си през 1973 г., но за десетина прекъсва около демократичните промени. Възкръсва с ново име през 1996 г., когато от “Песни за морето, Бургас и неговите трудови хора” е преименуван на “Бургас и морето”. В наши дни почти не са останали хора, които да разкажат за началото му преди половин век. Но за първите дни на възобновения конкурс незабравими спомени пази композиторът Стефан Диомов. Той е човекът, който през 1996 г. продължава славната страница на фестивала.

През 1992 г. маестрото, който вече е придобил голяма популярност покрай своите “Тоники”, става ръководител на общинския състав “Горещ пясък”. През 1995 г. тогавашният кмет на Бургас Йоан Костадинов кани Диомов да възроди фестивала. Композиторът е назначен за директор на “Бургас и морето”, има пълна свобода да си подбере екип.

В началото е ентусиазмът и въпреки скромната сума от 20 хил. лв., с която тръгва фестивалът през 1996 г., популярността му отново набира скорост, а общината не пести средства. Днес за издръжката му се дава в пъти повече, а кметът Димитър Николов е сред най-ревностните му поддръжници да го има въпреки многобройните други фестивали в града.

Първото издание на “Бургас и морето” е бомбастично. Първа награда печели песента на Ева и Гого “Имало в Бургас”, втора е Ваня Костова с “Молитва”.

Голямата изненада е никому неизвестната тогава Тони Димитрова с “Ах, морето”,

която печели трето място. В това време Тони работи като машинописка в общината, а в свободното си време вечер пее в ресторант “Национал” срещу пристанището. Затова пък три години по-късно - през 1999 г., Тони Димитрова грабва първа награда с песента “Балкански синдром”.

“И трите песни в първото издание заслужаваха наградата, но никой не ръкопляскаше. Причината - валеше лек дъжд и ръцете на публиката бяха заети да държат чадърите. В началото това ме напрегна, но после се успокоих, като видях ведрите лица на хората срещу сцената”, разказва маестрото. Признанието обаче не закъснява още същата вечер. След като дъждът окончателно спира, публиката изригва наведнъж с аплодисменти и за победителите в конкурса.

Всъщност този дъжд става причината по-късно Летният театър на Бургас да бъде покрит с уникално съоръжение. Колосалната сума от 3 млн. лв. е причината за скандал в общинския съвет на Бургас, където се гледа предложението на кмета Йоан Костадинов да бъдат отпуснати пари за подвижния таван, който да пази публиката от лоши метеорологични условия. Въпреки бурните възражения на опозицията местният парламент дава милионите и 10 години след първия “Бургас и морето” Летният театър в града става единственият в България с подвижен покрив. Той е с капацитет за 3000 души, които вече не се притесняват да ходят на концерти и представления дори при буря.

От средата на 90-те допреди десетина години фестивалната сцена е представлявала романтичен фон с море, слънце и пясък и задължително с един от символите на Бургас, направени като макети. По-късно мултимедията ги измества, а новите технологии и апаратури правят звука по-добър.

Диомов още се смее, като се сети колко нерви му е коствало къде точно да сложи едно слънце така, че да се вижда еднакво добре от всички редове на амфитеатрално разположената публика. Накрая се намесва пазачът бай Агоп:

“Абе, слънце като слънце, какво толкова искате от него - на първите редове ще изгрява, на горните ще залязва”

За друга сцена пък се налага Диомов да поправя собствено решение.

“За фон правехме остров Света Анастасия със светещия фар. Видя ми се обаче много сладниково и реших да махна светлините. Преди фестивалната вечер идваха много хора и който видеше фара, питаше дали ще свети. Кметът и той: Ще светне ли? Тогава реших пак да върнем жиците, щом хората искат така”, разказва Диомов.

Тъй като е единственият фестивал от този род в България, публика и изпълнители са много подозрителни. Понякога се стига до крайности - оспорва се подборът на песните или оценките на журито. Чували са се какви ли не обвинения - че някой на някого е човек, че еди-кой си бил син или дъщеря на известен изпълнител и т.н. За нагласен конкурс пропищя през 2021 г. и Данчо Караджов от “Сигнал”, че негова песен не е допусната до финалното участие в конкурса. Направо абонирана за скандали около “Бургас и морето” пък е Кичка Бодурова. Ощетени са се чувствали много наши звезди, но като отмине шумотевицата, на следващата година пак се връщат на сцената в Бургас.

От създаването му досега през фестивала са преминали над 600 песни, изпети от почти всички естрадни звезди на България. Някои са станали тотални хитове. Един от тях е

“Момчето, което говори с морето”

по музика на Константин Ташев, текст Недялко Йорданов, изпята от Панайот Панайотов. Песента е представена на бургаския фестивал през 1980 г. От първите години на конкурса са “Семеен спомен за Поморие” в изпълнение на Стефка Берова и Йордан Марчинков, “Сбогом, мое море”, изпята от Катя Филипова, “Песен за стария моряк”, представена от Георги Христов.

Едно от най-вълнуващите изпълнения е през 1978 г. - дуетът Маргарита Хранова и Стефан Данаилов с “Моето мъжко момиче”. Емблематични след 2000 г. остават “Лято”, изпята от Пламен Ставрев, дуетът на Силвия Кацарова и Васил Найденов “Летя”, “Помниш ли, море” на Кичка Бодурова.

Първата песен победител през далечната 1973 г. е “Зимно море” на Тончо Русев и Петър Караангов, изпълнена от Мустафа Чаушев, който беше сред публиката на тазгодишното издание на фестивала.

Принoс за утвърждаването на конкурса дават с имената си автори като Константин Ташев, Атанас Косев, Митко Щерев, Найден Андреев, Тончо Русев, Ангел Заберски, Борис Карадимчев, Зорница Попова, Христо Фотев, Недялко Йорданов, Стефан Диомов, Ваньо Вълчев. През годините председатели на журито на “Бургас и морето" са били имена като Борис Карадимчев, Тончо Русев, Вили Казасян, Иван Кутиков.

В тазгодишното издание имаше специална вечер, в която прозвучаха най-големите хитове от последните 4-5 години. Гергана Чакърова от община Бургас се е заела да събере историята на “Бургас и морето” в летописна книга.

Критиците на фестивала се хващат и за по-шлагерното звучене на песните и

го наричат пенсионерски, но догодина ще има и младежко издание,

обещават от общината. Летният театър на Бургас се пълни до дупка, а сред изпълнителите и публиката има все повече млади хора. През последните години в конкурса се включват и все по-млади изпълнители като Дивна, дъщерята на Глория - Симона Загорова, Дани Атанасов, редица победители от музикални риалити формати.

Костадин Бекирски и “Само миг” с голямата награда навръх юбилея

Песента “Само миг” на Костадин Бекирски, който освен изпълнител е и композитор и автор на текста, взе първа награда на 40-ото юбилейно издание на “Бургас и морето” тази година. Втора награда на журито бе връчена на песента “И ангелите плачат” в изпълнение на Мария Гогушева по текст на Иван Тенев, музика и аранжимент - Светослав Лобошки.

Третото място, но и наградата на публиката взе “Бургаско море” по музика на Хайгашод Агасян, аранжимент Светослав Лобошки, в изпълнение на Атанаска Тенева и Сонай Юсеин (Сони и Нани).

За първа година бе присъдена награда от катедра “Музика и мултимедийни технологии” на Софийския университет, който наесен разкрива филиал в Бургас. Тя отиде при песента “Сърцето ми ще каже”, изпълнена от Александра Бачева, по музика на Борислав Мирчев, аранжимент Алекс Нушев и текст на Мариана Добрева. Призът дава възможност за записи в новоизграденото студио на филиала в Бургас.

За първи път тази година се състоя и онлайн гласуване в сайта на конкурса. Най-много гласове в него получи песента “Дом за две звезди” в изпълнение на Аня Кесякова и Фиген Шенол, музика и аранжимент на Светослав Лобошки и текст на Атанас Капралов.

Песента “Среднощен дъжд” по музика и аранжимент на Васил Петров, текст Найден Вълчев, в изпълнение на Владо Димов взе отличието, което се връчва в памет на бургаския бард Пламен Ставрев.

Наградите бяха връчени от кмета Димитър Николов и министъра на културата Кръстю Кръстев. Сценарист и водещ за втора година бе актрисата Здрава Каменова, която излезе на сцената с дъщеря си Вая.

Министърът на културата Кръстю Кръстев (вляво) връчва наградата на тазгодишния победител на "Бургас и морето" Костадин Бекирски за песента му "Само миг".
Министърът на културата Кръстю Кръстев (вляво) връчва наградата на тазгодишния победител на "Бургас и морето" Костадин Бекирски за песента му "Само миг".
Тони Димитрова и Пламен Ставрев на сцената на Бургас и морето. След внезапната смърт на Пламен Ставрев колеги учредиха специална награда на негово име.
Тони Димитрова и Пламен Ставрев на сцената на Бургас и морето. След внезапната смърт на Пламен Ставрев колеги учредиха специална награда на негово име.
Кристина Димитрова и Орлин Горанов на "Бургас и морето" през август 2004 г.  Те бяха на сцената на конкурса и през 2013 г., а следващата година Горанов получи първа награда с песента "Импресия". СНИМКА: НИКОЛАЙ НЕДЕВ
Кристина Димитрова и Орлин Горанов на "Бургас и морето" през август 2004 г. Те бяха на сцената на конкурса и през 2013 г., а следващата година Горанов получи първа награда с песента "Импресия". СНИМКА: НИКОЛАЙ НЕДЕВ
Така е изглеждала сцената на възстановения фестивал "Бургас и морето" през 1996 г. СНИМКА: АРХИВ
Така е изглеждала сцената на възстановения фестивал "Бургас и морето" през 1996 г. СНИМКА: АРХИВ
Румен Бояджиев от ФСБ, коленичил пред Йорданка Христова и Маргарита Хранова - август 2005 г. СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА
Румен Бояджиев от ФСБ, коленичил пред Йорданка Христова и Маргарита Хранова - август 2005 г. СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА
Силвия Кацарова и Васил Найденов заедно с вокална група "Бонбон" спечелиха първа награда на конкурса "Бургас и морето през 2009 г. СНИМКА: НИКОЛАЙ НЕДЕВ
Силвия Кацарова и Васил Найденов заедно с вокална група "Бонбон" спечелиха първа награда на конкурса "Бургас и морето през 2009 г. СНИМКА: НИКОЛАЙ НЕДЕВ
Ева и Гого пяха заедно с "Тоника" на "Бургас и морето" пред 2010 г. песента "Имало в Бургас". Това бе последното изпълнение на Гого Найденов на сцена. СНИМКА: ЛИНА ГЛАВИНОВА
Ева и Гого пяха заедно с "Тоника" на "Бургас и морето" пред 2010 г. песента "Имало в Бургас". Това бе последното изпълнение на Гого Найденов на сцена. СНИМКА: ЛИНА ГЛАВИНОВА
Георги Христов взриви публиката с рецитала си на "Бургас и морето" през 2011 г. СНИМКА: ЛИНА ГЛАВИНОВА
Георги Христов взриви публиката с рецитала си на "Бургас и морето" през 2011 г. СНИМКА: ЛИНА ГЛАВИНОВА
Кметът на Бургас Димитър Николов връчва статуетката на певеца Георги Дюлгеров, който получи наградата на публиката на "Бургас и морето" с песента "Ваш да бъда". през 2011 г. СНИМКА: ЛИНА ГЛАВИНОВА
Кметът на Бургас Димитър Николов връчва статуетката на певеца Георги Дюлгеров, който получи наградата на публиката на "Бургас и морето" с песента "Ваш да бъда". през 2011 г. СНИМКА: ЛИНА ГЛАВИНОВА
Песента "Полунощ" по музика и текст на Стефан Диомов, аранжимент на Алекс Нушев и в изпълнение на "Петте сезона" спечели първо място на конкурса "Бургас и морето" -2012 г., както и наградата на публиката. СНИМКА: ЛИНА  ГЛАВИНОВА
ГЛАВИНОВА
Песента "Полунощ" по музика и текст на Стефан Диомов, аранжимент на Алекс Нушев и в изпълнение на "Петте сезона" спечели първо място на конкурса "Бургас и морето" -2012 г., както и наградата на публиката. СНИМКА: ЛИНА ГЛАВИНОВА ГЛАВИНОВА
Ваня Костова на "Бургас и морето" през 2003 г.
Ваня Костова на "Бургас и морето" през 2003 г.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене