Джиджи Буфон окачи ръкавиците на 45 години, връща се да завърши 12-и клас

Джиджи Буфон целува световната купа.

Спечели световното през 2006 година и остана в Серия Б с любимия “Ювентус”

Най-странната снимка преди мач на “Парма” е от 19 ноември 1995 година. Тогава тимът трябва да се изправи срещу “Милан”. В отбора на парламатите е и българинът Христо Стоичков. Камата обаче не е направил физиономия, нито е виновен за странната ситуация - на кадъра липсва вратар.

Заради контузия на титулярния страж Лука Бучи младеж на 17 години от примаверата е избран да започне. Там обаче нямало практика след ръкостискания да има снимка. Затова и тийнейджърът просто заел своето място пред рамката. А колко щеше да им се иска на нападателите в следващите 28 години да не беше.

Това е и първата грешка в кариерата на Джанлуиджи Буфон. Легендарният италиански страж може и да няма снимка за спомен от дебюта си, но представянето му в мача е впечатляващо. Едва на 17 години той прави спасяване след спасяване и тотално отказва двама от последните трима носители на “Златната топка” - Роберто Баджо и Джордж Уеа (третият е Стоичков - б.а.). Особено запомнящ е и моментът, когато отразява шут от 3 метра на Марко Симоне. Мачът завършва 0 на 0 и това е първият от многото пъти, в които Джиджи грабва заглавията.

Преди дебюта му обаче треньорът на “Парма” Невио Скала не бил сигурен дали да се довери на младежа. “Джиджи никога не бе играл в първия отбор, а ни предстоеще среща с тим, пълен със суперзвезди”, спомня си мениджърът. Затова и отишъл при вратаря и директно го попитал дали ще е готов за срещата.

“Погледна ме почти изумен и ме попита “Мистър, какъв точно е проблемът?”, връща лентата Скала. А преди мача чул младият вратар да се шегува със защитник: “Спъни някого за дузпа, за да може, като я спася, мистърът да се успокои.”

Едва пет години по-рано обаче Буфон дори не е слагал ръкавиците. Като повечето италиански деца е запален фен на футбола, дори го тренира. Печели и редица турнири, но като халф. Всичко се променя със световното първенство в Италия през 1990 година. Джиджи е у дома и гледа мача на Аржентина с Камерун. Тогава дори не е чувал за страната. Но забелязва Томас Н'Коно. Стражът на Камерун е с шарена фланелка, излиза уверено и командва защитата си. Тимът поднася сензацията и бие с 1 на 0 актуалния световен шампион, в чийто състав е Диего Марадона. Буфон е толкова впечатлен от вратаря, че кръщава един от синовете си на него.

За петте години Буфон е усвоил командването на защитата. Той крещи, надвиква публиката, а и до ден днешен бившите му съотборници Фабио Канаваро и Джоджо Киелини казват, че няма по-досаден човек от Джиджи по време на мач.

Уникалните му рефлекси бързо стават причина да получи прякора Супермен. Той му е лепнат, след като спасява дузпа и тотално отказва бразилеца Роналдо, смятан за най-актуалния нападател през деведесетте години на миналия век.

Дебютът му за Италия също е впечатляващ. В дъждовна октомврийска вечер през 1997 година Джанлука Палюка се контузва по време на бараж за предстоящото световно срещу Русия и Джиджи влиза в игра в 29-ата минута. Секунди по-късно отразява удар от малката пеналтерия на Дмитрий Аленичев. Италия се класира за мондиала.

Изявите му с “Парма” и националния отбор не остават незабелязани и през 2001 година неизбежното се случва - Джиджи напуска тима и отива в хегемона на Ботуша - “Ювентус”. Привлечен е за рекордната сума за вратар от 54 млн. евро. Тя е подобрена едва през 2018 г.

Неизменен титуляр в торинския колос, Буфон печели десет титли на Италия с тима, което е рекорд. Вратарят казва, че са 12 - 2 са отнети при скандала за уреждане на съдийски назначения “Калчополи”.

Точно в неговия разгар е и световното първенство през 2006 година в Германия. Заради скандала италианците не са поставяни сред фаворитите. Буфон обаче е на друго мнение. Роденият в Карара вратар прави невероятен турнир. По пътя към финала с Франция допуска само един гол. Той дори не е отбелязан от противник - Кристиан Джакардо си вкарва автогол при мача със САЩ. Шут след шут нападателите виждат как Джиджи вади и невъзможното.

Във финала допуска един. Разписва се Зинедин Зидан от дузпа. Буфон обаче взема своя реванш в продълженията. В 109-ата минута французинът отправя удар с глава. Топката е насочена, силна, но Буфон е на мястото си. 2 минути по-късно Зидан е изгонен заради онзи удар в гърдите на Матераци. А Италия печели трофея след победа с дузпи.

Току-що спечелил световното обаче Джиджи се оказва изхвърлен в Серия Б, където “Ювентус” е пратен заради “Калчополи”. Слуховете го спрягат за всички водещи отбори в света. “Никога не съм печелил Серия Б”, казва обаче Джиджи. И остава в тима, който още първия сезон завършва първи.

Въпреки успехите на национално ниво обаче един трофей му се изпълзва. Буфон 3 пъти играе финал на Шампионската лига. През 2003 година “Юве” се изправя срещу “Милан”. Джиджи прави невероятно спасяване след удар на Индзаги, но “Юве” пада от дузпи. През 2015 година тимът отстъпва с 1:3 на “Барселона”, а 2 години по-късно с 1:4 на “Реал” (Мадрид).

Едва през 2018 година, вече на 39 години, Буфон напусна “Юве”. Отива в ПСЖ, където става шампион на Франция. Още следващия сезон се връща в Торино и след нова титла и купа на Италия, общо шеста за него, което също е рекорд, отново се оказва в “Парма”. Тимът е в Серия Б и въпреки опитите на Джиджи и класирането за плейоф така и не се изкачват. А след като отказа оферта за 30 милиона евро за 2 сезона от Саудитска Арабия, Джиджи реши да окачи ръкавиците. Прави го като рекордьор по мачове в елита на Италия, най-много мачове за “скуадра адзура” и безчет награди за най-добър вратар в Европа и света. И докато медиите спекулират с каква роля ще се заеме в бъдеще, Буфон още преди години обяви какво ще направи, когато окачи ръкавиците: “Ще се върна в училище и ще завърша 12-и клас. Родителите ми ми опяват по темата вече 25 години”.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме
Бейби бумър нокти. Какво представлява тази тенденция в маникюра?
Характеристики на 5-те вида лидери
Ефектът Ромео и Жулиета - отнася ли се за вас?
Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen

Напишете дума/думи за търсене