Певецът Васил Петров: Джазът не е лъжица за всяка уста

Васил Петров

Джазът не е лъжица за всяка уста, но Господ си знае работата и дава възможност на хората, които обичат жанра и искат да се развива. Това коментира певецът Васил Петров ден след концерта си в рамките на международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ в Боровец, съобщи БТА.

Хубавото на джаза е, че ти дава възможност да се развиваш, дава ти възможност да интерпретираш целия си репертоар по различен начин всеки път, коментира Петров. Той посочи, че нещо, което е „взел назаем“ от Франк Синатра, е вниманието към текста в песните, които изпълнява. Песенната поезия е семпла и стига до всички хора, но съдържанието ѝ е много дълбоко, каза още Васил Петров, който тръгва на турне по българското Черноморие от 11 август.

След снощното участие на българо-германския септет „Пресечни точки“, който бе част от фестивалната рубрика „Класика в джаза“, тази вечер от сцената в Боровец ще прозвучи и рок. Именно рок групата „Калибърти“ ще открие днешната музикална програма. Бандата, която бе подгряваща на Deep Purple в рамките на концерта им в „Арена Армеец“ миналата година, е в състав Джейми Рашед (вокал), Алекс Валериев (соло китари и вокал) Антон Пиперов (бас китара, клавир и вокал) и Алек Ван Лазаров (барабани и вокал).

„За нас е страхотна привилегия да свирим на джаз фестивала. Ние много харесваме, обожаваме джаз музиката и черпим вдъхновение от нея. Много е важно за нас, че сме тук и ще дадем повече от 100 процента от себе си, за да запалим публиката“, коментираха музикантите пред медии.

Композиции предимно на Васил Пармаков (1961-2016) ще бъдат изпълнени тази вечер от групата Zone C. Освен тях, Веселин Веселинов-Еко (бас), Стоян Янкулов-Стунджи (барабани, перкусии), Васил Спасов (пиано, синтезатори) и Мирослав Иванов (китари) ще представят две произведения от предстоящия си албум. Пред медии Веселинов разказа, че проектът се очаква да включва около 14 песни, като в някои от тях ще бъдат използвани и записи с изпълнения на Пармаков.

От квартета посочиха още, че обмислят следващата година по време на международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ една от вечерите да е специално в памет на музиканта Румен Тосков (Рупето). От групата казаха, че такъв концерт може да се организира и в родния град на Тосков – Самоков.

Финал на третата фестивална вечер ще бъде даден от „Дърти пърчис“. Това е най-свободният колектив, коментира барабанистът във формацията Николай Данев. „Винаги там съм се чувствал напълно свободен да изразявам себе си по какъвто начин реша. С друг човек като Гальо (Христослав Галилеев, създателят на „Дърти пърчис“ – б.а.) не съм свирил досега“, каза той. По думите му това е както свобода, така и отговорност към останалите музиканти в колектива.

Вокалистката Памела Меган също изрази мнение, че в групата се усеща „пълна свобода“. „Когато станах част от нея, имах очакването, че ще трябва да се наместя по тях. А Гальо беше веднага много отворен да правим авторски неща, които аз съм писала“, разказа певицата. В състава на „Дърти пърчис" са още Николай Воденичаров-Никеца (вокал), Илия Лазаров (клавишни), Наско ди Стефано (китара), Георги Ангелов (тромбон), Тодор Бакърджиев (тромпет) и Иван Йорданов (саксофон).

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене