Любопитно за аспержите

Аспержите са два вида бели и зелени. Те растат от началото на април до края на юни. Не обичат горещото време, а умерения климат. И именно защото се добиват само три месеца в годината, цената им е малко по-висока от останалите зеленчуци.

 Малцина знаят обаче, че през 30-те години на ХХ век България отглеждала толкова много аспержи, че изнасяла с тонове за Германия - страната, която се слави като основен любител на зеленчука.

Нужни са 4-5 години, докато израснат първите стръкчета аспержи. Като добавим и краткия им сезон, те са наистина деликатес на нашата трапеза.
Историята мълчи кой и кога е открил белите аспержи. Със сигурност обаче това е станало случайно. Всъщност те растат само под земята. И тъй като не се показват на повърхността, в тях няма хлорофил, който да ги "боядиса" в зелено. Затова, ако ги оставите на слънце, дори след като са извадени от пръстта, те ще позеленеят.
Аспержите са зеленчук, с който се приготвят различни сандвичи, ястия, предястия, салати, дори сладолед... Но най-вкусни си остават с варени картофи и полети с масло.

Варете ги 7 минути
Когато купувате пресни аспержи, обърнете внимание дали са прави и дали плавно се удължават. Стеблата им трябва да са свежи. Могат да се съхраняват няколко дни, но само ако са в стъклен съд в хладилника.
За сортове аспержи не може да се говори, но има няколко разновидности в зависимост от климата на страната, в която виреят. Разликата е по-скоро във вкуса им. Затова французите харесват аспержите от Франция, а американците тези, които растат в САЩ. По-късите аспержи са подходящи за салата, леко сварени. В Италия пък ги поръсват с пармезан.
Добре е, когато ги варите, стръкчетата да са цели и по възможност да се приготвят на пара. Обикновено 7 минути са достатъчни, за да са приятно хрупкави. Вкусни са и печени в тава с малко зехтин. Към аспержите най-върви чаша бяло вино. А ако са сервирани със сьомга, може да поднесете розе.
 

Малко история
Още древните гърци и римляни обичали да похапват зелени аспержи. Тогава открили, че зеленчукът бил полезен за отделителната система и най-вече за простатата. Така че в началото аспержите били използвани като лекарство и от медицината се прехвърлили в кулинарията. Доказано е, че аспержите са богати на витамини А и С, калий, желязо и калций и че помагат при ревматизъм.


източник: списание "Всичко за жената" 

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Испания ще се оттегли от "Евровизия", ако Израел участва през 2026 г.
Тенис шампионът Иван май си хвана немско гадже
Различни планове за бъдещето развалили годежа на Нина Добрев и Шон Уайт
Деси Стоянова се завръща в bTV
Клаудия Шифър на 55 г. - играе табла по бански в Гърция, купи си футболен отбор

Напишете дума/думи за търсене