Любопитно за аспержите

Аспержите са два вида бели и зелени. Те растат от началото на април до края на юни. Не обичат горещото време, а умерения климат. И именно защото се добиват само три месеца в годината, цената им е малко по-висока от останалите зеленчуци.

 Малцина знаят обаче, че през 30-те години на ХХ век България отглеждала толкова много аспержи, че изнасяла с тонове за Германия - страната, която се слави като основен любител на зеленчука.

Нужни са 4-5 години, докато израснат първите стръкчета аспержи. Като добавим и краткия им сезон, те са наистина деликатес на нашата трапеза.
Историята мълчи кой и кога е открил белите аспержи. Със сигурност обаче това е станало случайно. Всъщност те растат само под земята. И тъй като не се показват на повърхността, в тях няма хлорофил, който да ги "боядиса" в зелено. Затова, ако ги оставите на слънце, дори след като са извадени от пръстта, те ще позеленеят.
Аспержите са зеленчук, с който се приготвят различни сандвичи, ястия, предястия, салати, дори сладолед... Но най-вкусни си остават с варени картофи и полети с масло.

Варете ги 7 минути
Когато купувате пресни аспержи, обърнете внимание дали са прави и дали плавно се удължават. Стеблата им трябва да са свежи. Могат да се съхраняват няколко дни, но само ако са в стъклен съд в хладилника.
За сортове аспержи не може да се говори, но има няколко разновидности в зависимост от климата на страната, в която виреят. Разликата е по-скоро във вкуса им. Затова французите харесват аспержите от Франция, а американците тези, които растат в САЩ. По-късите аспержи са подходящи за салата, леко сварени. В Италия пък ги поръсват с пармезан.
Добре е, когато ги варите, стръкчетата да са цели и по възможност да се приготвят на пара. Обикновено 7 минути са достатъчни, за да са приятно хрупкави. Вкусни са и печени в тава с малко зехтин. Към аспержите най-върви чаша бяло вино. А ако са сервирани със сьомга, може да поднесете розе.
 

Малко история
Още древните гърци и римляни обичали да похапват зелени аспержи. Тогава открили, че зеленчукът бил полезен за отделителната система и най-вече за простатата. Така че в началото аспержите били използвани като лекарство и от медицината се прехвърлили в кулинарията. Доказано е, че аспержите са богати на витамини А и С, калий, желязо и калций и че помагат при ревматизъм.


източник: списание "Всичко за жената" 

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене