Камелия Тодорова и Мими Николова на сцената на джаз феста в Банско

Камелия Тодорова на Джаз фестивала в Банско.

Втората вечер отново изпълни до краен предел местата за зрителите пред сцената на 26-ото издание на джаз фестивала в Банско.

Примата на българския джаз Камелия Тодорова беше очаквана с нетърпение и обич от публиката, на която поднесе интерпретации любими стандарти с нови аранжименти, в духа на модерните тенденции в джаза, създадени от пианиста Константин Костов, който се завърна в България след много години в Германия и успешни участия на джаз сцената в Полша. 

Буквално омаяна остана публиката след това и от стилната и красива програма на Ари Ерев, един от най-добрите еврейски джаз пианисти и композитори. Той се обърна към публиката с емоционални думи на чист български, припомняйки своите български корени (и баща му, и майка му са родени в България, но свири тук за първи път) и вълнението си да свири в Банско. 

Финалът на втората фестивална вечер беше за специалният проект на Петър Славов, който пристигна от Ню Йорк, за да представи своята авторска музика заедно с Христо Вичев (долетял от Сан Франсиско), Владимир Кърпаров (от Берлин) и Димитър Семов, барабанист с невероятен почерк.

На втората сцена на "Банско джаз фестивал", която за трета година представя млади таланти всеки ден от 11 часа, беше даден силен старт от джаз секстета Accidental Standarts с прекрасния глас на Елия Тодорова, обградена от чудесни инструменталисти. За младите музиканти има и Джаз академия, в която с тях всеки от фестивални дни работят Любо Денев, Вили Стоянов и Мишо Йосифов, както и поне един от участници от голямата сцена, като в първият ден с тях се срещнаха Ари Ерев и Петър Славов.
Мими Николова откри първата вечер на новия елемент в джаз пъзела в Банско и очарова със стил, шик и изумителна виталност в Джаз среща с публиката на чаша вино със… знакови за историята на българския джаз имена.

"Банско джаз фестивал 2023" навлиза в новата седмица с нови шест музикални вечери, изпълнени с прекрасни изненади и предизвикателства, като в понеделник на сцената ще излезе Луси Удуърд, която е била бек вокалистка на Барбара Стрейзанд, Род Стюард, Шака Кан, но вече блести самостоятелно, както и акордеонистката, която може да изсвири всичко, Вероника Тодорова и гостуващото трио на Йондер Фокан от Турция.



Камелия Тодорова взриви публиката на джаз феста в Банско.
Камелия Тодорова взриви публиката на джаз феста в Банско.
Мими Николова на сцената на джаз феста в Банско.
Мими Николова на сцената на джаз феста в Банско.
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене