Певицата Дуа Липа ще бъде съдена за плагиатство

Дуа Липа

Федерален съдия в Манхатън реши, че британската поп певица Дуа Липа трябва да бъде съдена по обвинение, че е копирала мегахита си от 2021 г. "Levitating" от диско песен от 1979 г., съобщи Ройтерс.

Съдия Катрин Полк Файла обяви, че авторите на песента "Wiggle and Giggle All Night" Ръсел Браун и Санди Линзър ще се опитат да докажат "значително сходство" между тяхната песен и "Levitating" на Дуа Липа, предаде БТА.

Адвокатите на Липа и на лейбъла й "Уорнър рекърдс" не отговориха веднага да запитването за коментар.

В иска, заведен през март 2022 г., се посочва, че "Levitating" има общи "композиционни елементи" с "Wiggle" и най-вече дублира началната мелодия. Адвокатите на защитата твърдят, че е неправдоподобно да се смята, че 27-годишната Липа е чула "Wiggle", преди да напише "Levitating". Съдия Файла посочи, че ищците представят "достатъчно факти", за да твърдят, че песните са "поразително сходни", включително имат и общ "повтарящ се ритъм" и "специфична мелодия" и това е знак, че Липа трябва да ги е копирала от "Wiggle".

Решението на съдия Файла не засяга друго твърдение на ищците, че Дуа Липа е копирала и песента "Don Diablo", чиито права притежават.

"Levitating" от албума "Future Nostalgia" оглави класацията на "Билборд" за сингли в края на 2021 г. и прекара 77 седмици в Топ 100.

През юни федерален съдия в Лос Анджелис отхвърли иск на реге група Artikal Sound System, която твърдеше, че Дуа Липа е копирала "Levitating" от тяхна песен от 2017 г.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене