Кипър - островът на Афродита

Наричат Кипър така, защото според легендата край бреговете на този остров морските вълни изхвърлили на сушата сред простосмъртните красивата Афродита - богинята на любовта. Тя изплувала върху огромна мида между две скали, недалеч от Пафос.

Нейното "родно място" е изумително красиво - бели скали в причудливи форми, малки живописни заливи, яркосиньо и кристално чисто море, което нежно целува бездушния камък, като че ли иска да му вдъхне живот. Когато застанеш на този висок бряг и обгърнеш с поглед заобикалящата те красота, си убеден, че наистина не може да има по-възхитително рождено място за богинята на любовта от този средиземноморски остров. Защото тук красотата блика отвсякъде - от цъфналите уханни бадеми, магнолии, портокалови и лимонови дръвчета; от пъстрите фрезии, които растат в парковете и градините, както у нас теменужките; от достолепните антични руини и строгите храмове.

Белите къщи и вили в английски колониален стил са оградени от китни дворове, в които цъфтят изумителни цветя. И ако спреш, за да се порадваш на красотата им, стопанката непременно ще откъсне цвете и ще ти го подари. Стръмните калдъръмени улички на живописните селца, каменните зидове и портите на къщите, украсени с мушката и олеандри, напомнят на духа на стария Созопол и Несебър. И също като в Созопол и Несебър възрастни жени, облечени в черно, плетат бели дантели. На този остров често чувах през отворените прозорци на домовете стопаните им да пеят. Но не защото имат специален празник, просто така - песента все още съпътства всекидневието им. А в Ларнака един мъж си караше моторетката, несмущаван от топлия дъжд, и пееше с цяло гърло, за да надвика шума на мотора. Когато взехме кола под наем, за да обиколим острова, искахме да я застраховаме срещу кражба. Собственикът на салона остана учуден и ни убеди, че такава застраховка не ни е нужна, защото тук не се краде.
Кипър е третият по големина средиземноморски остров след Сицилия и Сардиния, разположен като "пресечна точка" на континентите Европа, Африка и Азия. Тук своите следи са оставили много народи и цивилизации - финикийци, перси, гърци, римляни, кръстоносци, франки, араби, турци, британци. Официални езици на съвременните кипърци са гръцкият и турският, но жителите на Кипър имат собствена културна и национална идентичност. Своята политическа независимост от Великобритания те извоюват през 1960 г.

Чужденец, попаднал на Кипър, остава впечатлен от хармонията, в която живеят неговите жители - хармония със себе си, с красотата на природата и с богатото си историческо наследство. Сигурно затова така шокиращо въздейства телената ограда, издигната през 1974 г., която минава през Никозия - столицата, останала единственият разделен град на света. Тази граница сега дели острова на Република Кипър и на Турска република Северен Кипър. След десанта на турските войски на северния бряг на острова 1/3 от територията му все още е под техен контрол.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Едва на 23 г. поппевецът Торино стана баща
Бон Джоуви отбелязва 40 г. на сцената с документален филм и нов албум (Видео)
Мъж откри китара на „Бийтълс” на тавана на възрастните си родители
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост

Напишете дума/думи за търсене