Стокхолм - северната Венеция

Стокхолм е роден град на забележителният писател и драматург Аугуст Стриндберг (1849-1912 г.). Почитателите на неговото изкуство могат да посетят дома му, който той нарича "Синята кула" и се намира близо да парка "Тегнер". А на улица "Далагатан" е живяла Астрид Линдгрен (1907-2002 г.), с чиито великолепни творби "Пипи Дългото чорапче" и "Карлсон на покрива" са израснали милиони деца по света.

Наричат столицата на Швеция северната Венеция. И съвсем не без основание, защото градът, разпрострян върху 14 големи и 6 по-малки острова и полуострова в провлака между езерото Меларен и Северно море, е заобиколен от вода. Той безспорно е един от най-красивите градове на света. В неговия пейзаж се редуват разкошни сгради с аристократични фасади в пастелни тонове и постройки със свръхмодерен дизайн, островърхи църкви и зелени оазиси, канали, мостове, кейове. И тази невероятна синева на северното море!

По неговите канали обаче не пътуват романтични гондоли, а любители на гребането с канута и ка яци. Между големите острови редовно плуват пътнически корабчета, които изпълняват редовни линии. С тях хората ходят на работа, а вечер се прибират по домовете си. Водата е толкова чиста, че рибарите залагат своите въдици навсякъде из града, дори пред Парламента. И те ловят не какво да е, а сьомга. С очите си го видях!
Въздухът е прозрачен и трепти като ледени кристали. Северното небе е високо и много студено ярко синьо, а кулите на града, камбанариите на църквите и небостъргачите сякаш са израснали толкова високи в стремежа си да го достигнат. Навън е минус 20 градуса. Морският вятър носи свеж дъх на море, борова гора и сняг. Децата карат кънки на огромната ледена пързалка в центъра на града, близо до "Дома на Швеция" (националния културен институт), на пристанището са акостирали огромни ледоразбивачи, туристически лайнери, големи колкото някои от по-малките острови на града, и дори две подводници, които в определени дни са "отворени" за туристите и любопитните столичани. Над главите ни прелитат чайки и огромни гарвани.
Убедена съм, че Стокхолм не може да бъде сравнен с нито един милионен град в Европа или в света. Аз бих го нарекла диамант, концентрирал в себе си цялата невероятна красота на Севера - студена и недостъпна, но само на пръв поглед.


От наблюдателната площадка на Какнестурнет, телевизионна кула, построена през 1967 г., се вижда, че Стокхолм е и преддверие към живописен архипелаг с около 20 хиляди острова, на които са скътани китни градчета, старинни имения и идилични паркове. Със своите 155 м тази кула е една от най-високите постройки в града и задължителна цел на всички туристи, защото гледката, която се открива оттам, е невероятна - пъстър конгломерат от забележителности и тяхното неповториммо съчетание, които създават необичайната северна екзотика на този град.
Сградата на Кметството се забелязва отдалече със своята кула, украсена с герба - типично съчетание от три златни корони, останали в герба от далечния XII век, когато Магнус Ериксон е бил крал на Швеция, Норвегия и Сконе. Тази сграда е известна и със своите парадни зали - Синя и Златна. Всяка година кралят на Швеция дава там официална галавечеря за лауреатите на нобелови награди. Самите награди се връчват през декември в "Концертхюсет", бляскава концертна зала в центъра на града, на централния площад "Хьоторьет". А прочутата Шведска академия, която присъжда нобеловата награда за литература, се помещава в сградата на Борсата, на аристократичния остров Хелгеандхолмен.


Гамла стан, Старият град, е истински лабиринт от стръмни и тесни улички, осветени от газови фенери. Малките магазинчета, занаятчийски работилници и ателиета, антиквариати и гостилници пазят автентичния дух на Средновековието. Всяка епоха е добавяла по нещо върху фасадите на къщите, обаче много деликатно, без да разрушава атмосферата на Гамла стан. На това място преди повече от седем века е възникнала столицата. Тук се извисява и Стуршуркан, катедралата на Стокхолм, която се споменава за първи път в историческите архиви през 1279 г.


Кралският дворец е най-големият в света, който се използва от действащ монарх, държавен глава - крал Карл Густав XVI. Той е построен върху руините на средновековния замък "Три корони" от XIII век, който е изгорял в големия пожар през 1697 г. В сегашния си вид е граден цели 57 години - от 1697 до 1754 г. За него казват, че е шедьовър на шведския барок - уникално съчетание от рококо, барок и сдържан густавиански неокласицизъм.
Съкровищницата, оръжейната зала, кралските апартаменти, заседателната зала, античният музей на Густав III и балните зали са отворени за посетители.


Кралското семейство живее в двореца Дротнингхолм, построен през XVII век. Бившата лятна резиденция на шведските короновани глави е паметник на културата под закрилата на ЮНЕСКО. Изящната барокова архитектура и прекрасният парк привличат тук туристи през всеки сезон.
Сьодермалм, Южен Стокхолм, е един от най-красивите острови на този град, пристан на столичната бохема. Той е хълмист, със стръмни склонове, затова къщите са разположени терасообразно, една над друга. Техните фасади - пъстра смесица от класицизъм, барок и сецесион, като че ли изплуват направо от морето.


Любимо място за разходка на туристи и местни е Страндвеген, крайбрежният булевард. Тук на кейовете срещу аристократичните домове са акостирали луксозни фрегати.
В Стокхолм има над 70 музея с уникални колекции. Най-известни са историческият музей "Васа", където се намира едноименият боен кораб, реконструиран след като е лежал 333 г. на дъното на морето; Националният музей, Северният музей. Художествената галерия "Лильевалх" показва съвременно шведско и скандинавско изкусто и занаяти.


Истински галерии на изобразителното изкуство в Стокхолм са и много от станциите на метрото. Изсечени направо в скалата, те са изрисувани от известни художници в типичен скандинавски стил и с цветовете на севера.


Скандинавската столица се гордее и със своите 50 театъра. Един от тях, националният, "Драматен", има световна слава. Основан през 1788 г. от Густав III, той е настанен през 1908 г. в прекрасен дом в стил сецесион в сърцето на града. Залите на неговите пет сцени, изпълнени с духа на Аугуст Стриндберг, Ингмар Бергман и Макс фон Сюдоф, са винаги препълнени.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене