Грижа за зъбите на вашите любимци

Домашните животни, както и хората се нуждаят от оддържане на устната хигиена. Изследванията показват, че на 2-годишна възраст около 80% от кучетата и 70% от котките имат признаци на дентални заболявания. За да разберете дали любимото ви животно има нужда от зъболекар, трябва да преглеждате устата и зъбите му веднъж месечно.

Първият признак за проблем е неприятната миризма. Тя се получава от възпаление на венците. Зъбите трябва да се почистват всеки ден, за да не се натрупват бактерии върху тях на нивото на венеца. Може да познаете, че има проблем и по зачервените подути венци, разклатени зъби или зъбен камък - жълто-кафяви натрупвания върху повърхността на зъбите. Погледнете и дали няма счупен зъб. Ако отчупването е малко, не се тревожете, но при по-дълбокото ще забележите червено, кафяво или черно петно. Това означава, че има пулпа или отворен канал, през който бактериите от устата проникват в зъба и предизвикват коренов абсцес. В тези случаи любимецът ви има нужда от преглед при специалист, който се извършва най-често под лека упойка. Понякога се налага да се направи рентгенова снимка на зъб или част от челюстта.

Задържаните млечни зъби трябва да се вадят

Кучетата имат 28 млечни зъба, които сменят до 6 - месечна възраст и 42 постоянни зъба. Котките имат 26 млечни и 30 постоянни. Най-често задържани зъби са кучешките. При смяната корените на млечните зъби се резорбират и зъбите се разклащат и падат сами. Това позволява на постоянния зъб да израсне нормално. Когато млечните зъби не се сменят до седмия месец, трябва да се извадят хирургически, за да се осигури правилно израстване на постоянните. В противен случай, те водят до нарушаване на захапката и натрупване на зъбна плака. Те ще са неправилно разположени, тъй като ще заемат една й съща позиция в устата и ще задържат храна. Освен това се получава изтъняване на венеца и нараняват небцето, езика и бузите. Предразположени към този проблем са кучетата от дребните породи - померан, йоркшир. Те се нуждаят от професионално почистване на зъбите всеки шест месеца или поне веднъж годишно.


Лош дъх (халитоза)

Най-честата причина за лошия дъх е натрупването на бактерии (плака) по повърхността на зъбите. За дни плаката се минерализира и се превръща в зъбен камък. Той пък от своя страна дразни венеца и улеснява образуването на гингивит от бактериите. Те произвеждат газове, които се усещат като лош дъх. Друга причина за него са храни с неприятна миризма, метаболитни заболявания - диабет, уремия, болести в устата, които не са свързани със зъбите - фарингит, тонзилит, туморни маси, чужди тела - най-често кости. За да се установи точната причина за халитозата е необходим специализиран преглед или дори кръвни изследвания и рентгенография. Ако причината е зъбен камък или плака, се прави почистване на зъбите и бактериите се унищожават с антибиотици и дезинфектанти.

Пародонтозата може да засегне сърцето и бъбреците

Повечето кучета и котки над 4 годишна възраст страдат от пародонтоза. Това е заболяване на тъканите около зъба - венеца, тъканта, която свързва зъба с костта и зъбната алвеола. Причината за нея е плаката. Ако тя не се отстрани навреме, минералните соли в храната постепенно я превръщат в твърд зъбен камък. Той дразни тъканите на венеца, променя киселинността в устата и блокира достъпа на кислород до тъканите. Появяват се анаеробни бактерии под венеца, които разяждат тъканите около зъба. Ако пародонтозата не се третира, бактериите продължават да се размножават и образуват дълбоки кухини в костта. От устата микроорганизмите могат да се разпространят до други части на тялото и да предизвикат възпаление на вътрешния слой на сърцето, хепатит или бъбречна инфекция.

Четки и пасти

Първата и най-важна стъпка е ежедневното почистване на зъбите, също както при хората. Четките за любимци, са със специална форма, пригодена за устата на животното и са много по-меки от тези за хора. За малките кученца и котенца се предлагат четки, които се поставят на пръста на стопанина. Ако почистването ви затруднява, вече има продукти за дъвчене, които намаляват плаката. А пастите са с миризми на пиле или морска храна. И директно се поглъщат от животните.

Правила за миене на зъбите

- на колкото по-ранна възраст започнете, толкова по-лесно животното ще свикне с процедурата
- не използвайте вашата паста за зъби
- отначало използвайте четка без паста, за да може животното да привекне без притеснение
- не опитвайте да почиствате вътрешната повърхност на зъбите, тъй като слюнката ги почиства достатъчно
- почиствайте зъбите поне веднъж дневно

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене