Домашните животни жертва на вредните ни навици

Докато осъзнато вредим на себе си и на нищо неподозиращите ни любими животни, ние ги превръщаме в пасивни пушачи и бавно ги убиваме.

Откакто в много държави по света започна въвеждането на антиникотиновата политика и на забрани за пушене на обществени места, все повече хора пушат по домовете си. В резултат на това според редица изследвания на ветеринарни лекари, започва и скокообразният ръст на смъртно болни домашни любимци.

Не пушете в присъствието на четириногите и пернатите

Според проучване на американски ветеринари, кучетата и котките "гаснат" всеки ден, ако в дробовете им редовно попадат вредни смоли и никотин. Това води до появата дори на ракови заболявания. Процентът на смъртност при животните е същият както при хората. Най-често при четириногите, жертви на нашия порок, се проявяват онкологичните заболявания на органите на устната кухина, рак на белите дробове и на носоглътката. В резултат на вдишания никотинов дим се разболяват и от злокачествен тумор на белите дробове, настъпват и тежки необратими изменения на лимфната система. За да ги предпазите е достатъчно да определите само едно място за пушене в жилището си и никога да не си позволявате да палите цигара в присъствието им.


Като ближат козината си, котките поглъщат никотин

Доста засегнати от ракови заболявания са котките, тъй като те постоянно се "мият", а върху нея се отлагат голямо количество вредни вещества от цигарения дим. Така те поглъщат огромни количества никотин и канцерогени. При тях най-често се развива болестта лимфома (тумор на лимфните възли), която води до бърза смърт. Три от четири котки умират за една година след поставяне на тази диагноза.

Слабото място на кучетата е носоглътката

Кучетата неслучайно се славят с добрия си нюх. Колкото по-дълъг е носът им, толкова е по-голяма вероятността да се разболеят вследствие на цигарения дим. Канцерогените влизат в носовите канали, натрупват се там и се развива туморно образувание. При такава диагноза не оцеляват и една година. Ако домашният ви любимец е от порода, за която е характерен къс или среден нос, опасността да се разболее от рак на носоглътката намалява, но се появява опасността от рак на белите дробове. При тях слизестата обвивка на носа е недостатъчна по площ, за да се натрупа голямо количество вредни вещества, канцерогените обаче проникват без препятствия надълбоко в дихателните органи и остават там.


Птиците страдат от пневмонии

Статистиките на ветеринарните лекари показват, че най-много пневмонии със смъртен изход, както и злокачествени образувания има сред пернатите, които се отглеждат от пушачи. Това е така, защото дихателната система на птиците е най-предразположена на въздействието на цигарения дим. А и за разлика от кучетата и котките те не могат да се скрият на безопасно разстояние от пушещия си стопанин.


Хранете любимците си с домашно приготвена храна

Алергиите и затлъстяването намаляват продължителността на живота при кучатата и котките, които се хранят с гранулирани и готови храни. Белгийският специалист по акупунктура за животни Жерар Липер, е проучил хранителните навици на 600 починали кучата. Той твърди, че "домашните любимци, също като хората, са жертви на готовите храни, които купуваме от специализираните магазини. Хранените със заводски продукти и гранулирани храни са починали средно 3 години по-рано от тези, които са яли домашно приготвена храна. Имайте предвид и че храненето на кучето с кокали е изключително вредно, независимо от породата и възрастта му. Приемът на кокали води до възпаление на стомаха и червата. Проявява се със силни болки, повръщане, отказ от храна и изтощение. Възможно е да възникне и непроходимост на червата, което изисква оперативно лечение. Консумацията на кокали може да предизвика задръстване на дебелото черво, разширяване на стомаха, стоматити, гингивити, счупване на зъби или нараняване на меките тъкани в устната кухина.


Намалете телевизора и говорете по-тихо

Повечето животински видове имат силно еволюирала слухова система и са доста чувствителни дори към най-слабите звуци. Затова шумовото замърсяване се превръща в главна заплаха за тях. Звуците от превозни средства, промишлеността, виковете, силната музика, високо включен телевизор, строителни и ремонтни дейности стресират любимците ви.


Почиствайте екологично

Препаратите за почистване с агресивни съставки са вредни за кожата и белите дробове на животни и хора, както и за околната среда. За да изчистите теракотените плочки, разтворете в топла вода малко винен оцет. Той е добър дезинфектант, а неприятната му миризма се изпарява бързо. Ако все пак избършете пода с по-силен химически препарат, след това го минете още веднъж с чиста вода, за да сте сигурни, че не вредите на домашните си любимци.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене