За какво да внимавате, когато заминавате на гурбет или на студентска бригада

"За българите работата навън е като манна небесна. Мислят, че когато отидат в друга страна, ще ги чакат с отворени обятия, с предложения за работа и че всичко ще е безпроблемно, евтино и достъпно. Това обаче е илюзия", твърди Антоанета Василева - главен секретар на Националната комисия за борба с трафик на хора.

Според нея, сред основните причини да ставаме жертви на трафик е липсата на информираност. Освен това хората често не си дават сметка, че в една чужда страна има различен тип осигуряване от нашето, различно застраховане и банкова система. Това може да ги постави в капан на зависимост и дългове.

Ето какви съвети даде тя на желаещите да търсят късмет зад граница.

Винаги носете копие на личните си документи

Преди години моя позната замина да работи в Италия. Първите 4 месеца всичко беше идеално. Плащаха й редовно и въпреки многото часове работа, чувстваше сигурност и дори започна да праща пари на близките си в България. Изведнъж настъпи обрат, преместиха я на друго място, което беше далеч от града. С нови шефове, които спряха да й плащат. Започнали да я заплашват, че ако избяга или се оплаче в полицията ще я обвинят, че работи незаконно при тях. Попитах Антония Василева как трябва да действаме в подобна ситуация. "Добре е винаги да имате подръка телефоните на Националната комисия за борба с трафик на хора, на посолството или на полицията в страната, в която заминавате, обясни тя. "Много е важно и да имате копие на личните си документи, тъй като трафикантите може да задържат оригиналните и да ви изнудват. Не се колебайте да потърсите полиция, в правото сте да се оплачете, че сте експлоатирани трудово. И винаги информирайте близките си за адреса, на който се намирате." Освен това Василева съветва да не се работи без трудов договор, защото особено на Запад той е най-сериозната ви защита.

Още съвети четете в новия брой на сп. "Всичко за жената"

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
10 признака, че си във въображаема връзка, а не в истинска
Папараци уловиха Кейти Холмс да се разхожда из улиците на Ню Йорк с посинено око
14 неща, които жената иска от секса
Вижте как Деси Стоянова се сбогува с Би Ти Ви (Снимки)
Актьорът Кевин Спейси посреща 65-годишнината си без дом

Напишете дума/думи за търсене