Как се приготвя енергийната напитка мате

Тонизиращият чай мате помагал на индианците гуарани да преживяват тежки и дълги периоди без храна, в продължение на столетия. Чаят успешно заменял потребностите им от плодове и хляб, и утолявал глада им. Популярността му се дължи и на изключителните му целебни свойства.

Yerba Mate е диворастящо дърво, от чиито листа индианците приготвят особен чай. Той действа като балсам не само за тялото, но и за душата. Стимулира имунната и нервната система, зарежда организма с енергия, предпазва го от изтощение и забавя процесите на стареене. Според индианските легенди матето е дар от бог Туппа на племената гуарани. "Мате" на техния език означава още и кратунка. За предпочитане е да се берат листата на по-старите дървета, прехвърлили 25 г. След като се изсушат се смилат. Качеството на напитката зависи от района, в който расте дървото, от начина на сушене на листата и от това колко ситно са надробени те.

Не просто чай, а ритуал

Настойката от мате се възприема не само като напитка, която помага на хората да са бодри и тонизирани, но и като ритуал, традиция, която ги обединява.
Матето се пие колективно като се ползва една кратунка и една тръстикова пръчка вместо сламка. Популярна е и бомбилята - метална или сребърна тръбичка със специален надупчен филтър в долния край. Този, който води церемонията, той приготвя чая и пръв пие от него. От една кратунка могат да пият около 8 души.
Най-напред 2/3 от обема на калабасата се запълва с чай. След което отворът й се закрива с дясната ръка (ако го приготвя мъж и с лявата ръка, ако е жена) и кратунката започва да се разклаща ритмично минута две. Движенията са успоредни на корема. Полепналият на дланта прашец от дрогата се разтрива с двете ръце, след което се вдишва. Кратунката се потупва леко, докато натрошените листа образуват хълм (купчинка). В основата му се сипва малко студена вода, за да не стане прекалено силна напитката и се оставя така за малко да попие. Сламката се подпъхва в основата на хълмчето под наклон и водата винаги се долива от нейната страна. После се сипва гореща вода, около 70 градуса, но не кипяща, без да покрива връхчето на чая. Напитката има леко горчив вкус и се свързва с елемента огън. Пие се бавно и докрай (по-шумното сърбане се приема за нормално), за да се поддържа огъня и да не се нарушава ритъмът. Не бива да се оставя да изстине. След като се изпие матето, кратунката се връща на водещия, който долива вода и я предава на следващия от кръга. Важно е да се отбележи, че сламката не се докосва с ръка докато се отпива отварата.
Церемонията продължава около 1 час. Твърди се, че когато индианците се събирали да решават важни въпроси, ритуалното пиене на мате им помагало по-бързо да разрешат проблемите си. Здравето, силата и необикновената им издръжливост също се обясняват с редовното пиене на енергийната отвара.


Любопитно

Фермерите от Бразилия и Аржентина имат традиции в приготвянето и поднасянето на напитката. По тях може да се съди за настроението на домакините и отношението им към гостите.
Съществува своеобразен език на матето:

Горчиво мате - равнодушие
Сладко мате - дружба
Много сладко мате - поговори с родителите ми
Студено мате - презрение, равнодушие
Мате с грейпфрут - неприязън
Мате с канела - мисля за теб
Мате с чай - безразличие
Мате с кафе - простена обида
Мате с карамел - твоето лошо настроение ме натъжава
Мате с мляко - уважение
Много горещо мате - обичам те силно
Мате с вряла вода - ненавист
Мате с лимонена кора - съчувствие
Мате с мед - женитба
Мате с пяна - загриженост
Мате, приготвено с много листа - недоброжелателност



ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене