Как се приготвя енергийната напитка мате

Тонизиращият чай мате помагал на индианците гуарани да преживяват тежки и дълги периоди без храна, в продължение на столетия. Чаят успешно заменял потребностите им от плодове и хляб, и утолявал глада им. Популярността му се дължи и на изключителните му целебни свойства.

Yerba Mate е диворастящо дърво, от чиито листа индианците приготвят особен чай. Той действа като балсам не само за тялото, но и за душата. Стимулира имунната и нервната система, зарежда организма с енергия, предпазва го от изтощение и забавя процесите на стареене. Според индианските легенди матето е дар от бог Туппа на племената гуарани. "Мате" на техния език означава още и кратунка. За предпочитане е да се берат листата на по-старите дървета, прехвърлили 25 г. След като се изсушат се смилат. Качеството на напитката зависи от района, в който расте дървото, от начина на сушене на листата и от това колко ситно са надробени те.

Не просто чай, а ритуал

Настойката от мате се възприема не само като напитка, която помага на хората да са бодри и тонизирани, но и като ритуал, традиция, която ги обединява.
Матето се пие колективно като се ползва една кратунка и една тръстикова пръчка вместо сламка. Популярна е и бомбилята - метална или сребърна тръбичка със специален надупчен филтър в долния край. Този, който води церемонията, той приготвя чая и пръв пие от него. От една кратунка могат да пият около 8 души.
Най-напред 2/3 от обема на калабасата се запълва с чай. След което отворът й се закрива с дясната ръка (ако го приготвя мъж и с лявата ръка, ако е жена) и кратунката започва да се разклаща ритмично минута две. Движенията са успоредни на корема. Полепналият на дланта прашец от дрогата се разтрива с двете ръце, след което се вдишва. Кратунката се потупва леко, докато натрошените листа образуват хълм (купчинка). В основата му се сипва малко студена вода, за да не стане прекалено силна напитката и се оставя така за малко да попие. Сламката се подпъхва в основата на хълмчето под наклон и водата винаги се долива от нейната страна. После се сипва гореща вода, около 70 градуса, но не кипяща, без да покрива връхчето на чая. Напитката има леко горчив вкус и се свързва с елемента огън. Пие се бавно и докрай (по-шумното сърбане се приема за нормално), за да се поддържа огъня и да не се нарушава ритъмът. Не бива да се оставя да изстине. След като се изпие матето, кратунката се връща на водещия, който долива вода и я предава на следващия от кръга. Важно е да се отбележи, че сламката не се докосва с ръка докато се отпива отварата.
Церемонията продължава около 1 час. Твърди се, че когато индианците се събирали да решават важни въпроси, ритуалното пиене на мате им помагало по-бързо да разрешат проблемите си. Здравето, силата и необикновената им издръжливост също се обясняват с редовното пиене на енергийната отвара.


Любопитно

Фермерите от Бразилия и Аржентина имат традиции в приготвянето и поднасянето на напитката. По тях може да се съди за настроението на домакините и отношението им към гостите.
Съществува своеобразен език на матето:

Горчиво мате - равнодушие
Сладко мате - дружба
Много сладко мате - поговори с родителите ми
Студено мате - презрение, равнодушие
Мате с грейпфрут - неприязън
Мате с канела - мисля за теб
Мате с чай - безразличие
Мате с кафе - простена обида
Мате с карамел - твоето лошо настроение ме натъжава
Мате с мляко - уважение
Много горещо мате - обичам те силно
Мате с вряла вода - ненавист
Мате с лимонена кора - съчувствие
Мате с мед - женитба
Мате с пяна - загриженост
Мате, приготвено с много листа - недоброжелателност



ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Испания ще се оттегли от "Евровизия", ако Израел участва през 2026 г.
Тенис шампионът Иван май си хвана немско гадже
Различни планове за бъдещето развалили годежа на Нина Добрев и Шон Уайт
Деси Стоянова се завръща в bTV
Клаудия Шифър на 55 г. - играе табла по бански в Гърция, купи си футболен отбор

Напишете дума/думи за търсене