Пътувай екологично

Един от начините да пътувате екологично и да се включите в опазването на природата е като си платите пътуване до екзотични, по-слабо развити точки на света или работите като доброволци по местни проекти.

Добре е да се придържате към някои прости препоръки за щадящо отношение към природата: стойте на достатъчно разстояние от наблюдаваните птици и животни, за да не се наруши естественият им ритъм на живот. Те не бива да се докосват, дразнят или хранят - близостта с пираниите може дори да бъде дори смъртоносна!


Стъпвайте само върху пътеките и платформите, коит оса безопасни и са изградени с разбиране и грижа към естествената среда. Катеренето по скала извън маршрута или гмуркането в подводни пещери може да застраши редки растителни и животински видове и дори да е заплаха за живота ни. Аморално е купуването на стоки, добити от застрашени животински видове или храненето с месо от тях.


Дори когато някой местен хвърля боклука си на улицата, ние не бива да го следваме - навсякъде има кошчета, доста често и за разделяне на пластмасовите от хартиените и органичните отпадъци. Рециклирането им обаче е доста ограничено в повечето развиващи се страни - затова избягвайте прекалено опакованите продукти и малките разфасовки и предпочитайте собственото си шише за вода, в което можете да доливате от голяма бутилка. Въздържайте се също от пластмасови торбички и си осигурете зареждащи се батерии за фотоапарата.


Цивилизованите туристи могат не само да помогнат, но е да дадат добър пример от опита си в опазването на водоемите. Биоразградимите продукти имат голямо значение в крехки екосистеми. Използвайте безвредни сапуни и мийте зъбите си поне на 50 м от потоците. В хотелите пестете водата и не слагайте хавлиените кърпи на пода след всяка употреба. Водете се от правилата, които спазвате у дома си, за да не разхищавате най-ценната течност на планетата.

Имайте предвид, че някои култури се вярва, че фотоапаратът, отнема душата им и могат да бъдат агресивни към нас. Предложете им да им пратите снимки и спазете обещанието си. Научете думи и фрази, с които да улесните комуникацията си.
Подкрепяйте местния бизнес, като купувате сувенири и подаръци от занаятчиите. Така подпомагате семействата им и цялата общност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“

Напишете дума/думи за търсене