Хранене за хубав тен

Качеството на пигментацията на кожата може да се подобри и стимулира с помощта на добре обмислена диета. Защото съставките, които съдържат хранителните продукти, могат да подсилят тена, който вече имаме и да го направят по-устойчив.

Особено ефективен в това отношение е бета каротинът - предшественикът на витамин А. Той стимулира изработването на меланина, който придава на кожата ни шоколадовия отенък. Така че, бета каротинът се смята за един от най-силните природни стимулатори на добия загар. Има го в червено-оранжевите плодове и зеленчуци. Така че наблегнете на сока от моркови и кайсии. Но не прекалявайте с него, за да не придобие кожата ви жълтеникав отенък. Една чаша сок на ден е напълно достатъчна. Ако имате възможност изпивайте сока известно време преди да се изложите на слънце или вечер след плаж.

Специално внимание трябва да обърнете и на доматите. И те, както всички "червени" плодове и зеленчуци, съдържат много бета каротин. Но независимо от това, доматите не стимулират изработването на пигмент, а го подтискат. Учените са открили обяснението на този феномен. Оказва се, че доматите възпрепятстват синтеза на меланина и по този начин пречат на появяването на тена. Затова пък тези зеленчуци имат един голям плюс - приети като храна, те предпазват кожата от малките бръчици, които се появяват по кожата като страничен нежелан ефект от слънчевите бани.


Динята също съдържа не само голямо количество бета каротин, но и калий, натрий, магнезий. Това са микроелементите, които организмът ни губи с отделянето на пот. Техният дефицит трябва непремено да се попълва и този плод се справя отлично с тази задача.


Не се препоръчва употребата на алкохол по време на слънчеви бани. Не само защото той много бързо се качва в главата, но и защото от него страда качеството на тена. Скорошни изследвания са доказали, че меланин почти не се образува при тези, които се изтягат на слънце и пият слабоалкохолни напитки. Но най- пагубни за загара се оказват газираните коктейли.

Най-добрият избор за плажа е минералната вода. Тя ще възстанови микроелементите, които са се отделили от организма ни с потта и няма да попречи на кожата да получи шоколадов загар.

Храната, която съдържа солидни количества тирозин също се препоръчва за по-добър загар. Най-големи количества от нея съдържат месото и рибата. Затова за по-бърза пигментация през лятото се откажете от вегетарианството и включете в ежедневното си меню телешки или свински дроб, месо и рибни блюда.

Най-много тирозин се съдържа в рибата тон и в треската. Затова похапвайте от тези видове в по-големи количества. Огромно значение има обаче зеленчуковата гарнитура към рибата, защото тирозина се превръща в "слънчевия пигмент" меланин не от самосебе си, а в присъствието на витамин С. Така че аскорбиновата киселина се отразява много добре на качеството на загара. Затова и през лятото не забравяйте цитрусовите плодове, хапвайте касис, червени чушки, зеле.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене