9 начина да намалим захарта в менюто си

- Най-лесно можем да ограничим сладкото в храната си, като избягваме да добавяме захар към продуктите, които не я съдържат - в кафето, в чая, в овесената каша, да не поръсваме с нея палачинките.

- Не се хващайте на уловките за "полезна захар". Кафявата се класифицира като полезна, но съдържащите се в нея полезни вещества лошо се усвояват от организма, тъй като колкото повече захар хапвате, толкова по-малко витамини и минерали се усвояват. Работата е там, че при повишаване на нивото на захарта в кръвта, започва производството на инсулин, който заедно с излишъците от захар отстранява и полезните вещества, съдържащи се в даден момент в кръвта.

- Изключете от менюто си продуктите, съдържащи прости въглехидрати и тези, в които няма фибри. Това са картофите, непълнозърнестият хляб, тестените продукти, повечето от макаронените изделия.

- Внимателно се отнасяйте към надписи като "обезмаслен". Обезмаслен не означава нискокалоричен. Доста от обезмаслените продукти съдържат захар в голямо количество, затова не пропускайте да следите състава им.

- Купувайте разноцветни продукти - плодове, зеленчуци, бобови, кореноплодни. Колкото по-разнообразни са по цвят, толкова по-голям е спектърът на витамини, минерали и други полезни вещества, които ще си доставяте. И съответно по-малко място ще остане в потребителската ви кошница за чипсове, вафли, сладкиши или „ боклучави храни" .

- Банално ще ви прозвучи, но свикнете да четете етикетите, на всички храни, които купувате. За да намалите количеството на използваната захар, вие трябва да знаете в какви продукти и в какви количества се съдържа.

- Бъдете предпазливи с изкуствените подсладители, тъй като те могат да увеличат желанието ви за захар и въглехидрати, като в същото време намаляват в организма ви запасите от хром. А той е микроелементът, който е необходим за поддържане на нивото на кръвната захар в баланс.

- Ограничете количеството на сладките плодове, когато се налага да отслабнете или знаете, че имате висока кръвна захар. Ако сте в добро здраве, тези ограничения не се налагат. Може да си позволявате до 100-120 г плодове дневно.

- Изключете от менюто си изкуствените плодови сокове, които съдържат огромно количество захар, лишени са от фибри и в тях почти няма полезни вещества или ако ги има, те трудно се усвояват в комбинация със захарта.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене