Неутрализирай луничките

Те са естествена реакция на организма за защита от ултравиолетовите лъчи - най-опасни за русокосите и червенокосите жени, които са с най-светла кожа. Тя съдържа много малко количество от пигмента меланин, защото има по-малко клетки, които го изработват.

Затова рискът от рак на кожата, израждането на бенки и брадавици в злокачествени образувания и слънчеви изгаряния при тях е по-голям.
Появяващите се лунички съдържат пигмент и "концентрират" в себе си слънчевите лъчи като предотвратяват изгарянията от слънцето. През есента и зимата организмът няма потребност от толкова активна защита от ултравиолетовите лъчи и тогава голяма част от луничките изчезват от само себе си.

Как да предотвратим появата на кафявите петънца

Най-простият начин е като ограничаваме потока от ултравиолетови лъчи върху лицето си. Носете слънчеви очила и шапка с голяма козирка, която предотвратява прякото огряване на лицето от слънцето.
В часовете на най-силната му активност - от 12 до 5 часа - се приберете на сянка. Използвайте и слънцезащитни средства с висок SPF - от 30 до 60.

Можем ли да се избавим от тях

Ако не сте взели ефикасни мерки и кожата ви се е обсипала с лунички, които вие не харесвате и ви дразнят, не се безпокойте. Има достатъчно начини да се избавите от тях. Още в антична Гърция и Египет хората са знаели как да избелват кожата си, така че човечеството има опит в това. Древните знаели, че хрянът и глухарчето могат да правят смуглата кожа по-светла и да премахват пигментните петна. По-късно към тези средства се присъединили краставицата и лимона. Веществата, които съдържат тези растения, проникват в кожата, окисляват тъмния пигмент и я изсветляват.
Плодовата киселина, която съдържат почти всички плодове, но в различна концентрация, намира широко приложение в козметиката за химически пилинг и в състава на овлажняващите кремове. Отстраняването по химичен начин на най-горния слой на кожата - на вроговените и мъртви клетки, има за резултат и "избелването" на луничките и тъмните петна.

Грижи в домашни условия
Вкъщи за премахване на луничките можете да използвате някои от даровете на природата. Добър ефект има маската от краставица. Нарежете я на колелца и покрийте с нея лицето си. Още по-добър е ефектът от краставичния сок. Настържете краставицата, изцедете сока, потопете в него памучен тампон и разтрийте добре лицето.
Лимоновият сок също действа избелващо, когато е изцеден от свеж плод. Не пробвайте с лимонена киселина. Тя може да предизвика изгаряния по кожата ви.
Ефективни са и маските с ягоди, касис и домати. Пригответе от тях кашичка и я нанесете на лицето. Тези маски е най-добре да отмивате със слаб разтвор от лимонов сок или с отвара от липа (1 с.л. цвят на 1 ч.ч. вряща вода).
! За плодовите си маски избирайте свежи плодове и такива, които са узряли на слънце, а не в оранжерия.

Избелващи кремове
Ако не обичате да превръщате кухнята си в лаборатория, използвайте избелващите кремове. Козметичната индустрия предлага голямо разнообразие от тях. Съдържат комплекс от избелващи вещества, витамини, омекотяващи компоненти.
Не е лесно да разберете кой продукт е най-подходящ за вашата кожа. Единственият метод е да пробвате. Ако се консултирате обаче с козметик-професионалист, той бързо ще открие "вашият" продукт.

Съвети, които ще са ви от полза

! Не очаквайте, че след първата избелваща маска всичките ви лунички ще изчзнат. За това са ви нужни 2-3 седмици упорито "маскиране".
! Внимавайте да не получите обратен ефект. На лицето ви могат да се появят бели петна като резултат от твърде дълго въздействие на избелващи средства.
! Тези нежелани петна можете да отстраните с помощта на автобронзанти. Нанесете равномерно на кожата и белите петна, и луничките ще "изчезнат" под тъмния загар.
! След избелване на кожата задължително използвайте слънцезащитни кремове или млека. След тези процедури кожата става много към чуствителна към ултравиолетовите лъчи и дори слабото есенно слънце може да предизвика образуването на лунички.
! Лятото не е подходящ сезон за избелващи процедури и борба с луничките.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Карен Хорни - жената, която се изправи срещу Фройд
Как да декорираме правилно дома си с животински принт
Ефектът на Чаровния принц - полезен или пагубен?
7 неща, които трябва да пазим в тайна
Мария Бакалова и още 16 българи са вече част от Европейската филмова академия

Напишете дума/думи за търсене