Закинтос, островът на костенурките

От хълма "Бохали" се разкрива прекрасна гледка към столицата и морето

Занте, както още го наричат местните, е един от шестте по-големи Йонийски острови на Гърция. Освен с красивите си плажове и заливи с тюркоазена вода, той е известен като убежище на застрашените от изчезване костенурки Caretta caretta и тюленът Монах монах. Костенурките са се превърнали в запазен знак на Закинтос и най-голямата атракция за туристите.

Ще видите техни изображения навсякъде и разбира се, върху сувенирите, които се предлагат на острова. Голям късмет ще е, ако успеете да видите жива костенурка някъде по крайбрежието на острова. Затова дръжте фотоапарата си под ръка, за да не изпуснете подобно вълнуващо преживяване.

Закинтос е любима туристическа дестинация не само на гърците, но и на чуждите туристи.

Съвсем не е случайно, че венецианците, под чието господство е бил повече от 3 века, са го наричали "Цветето на Изтока".


Може да видите гнездата на Caretta caretta
Най-магнетичен за пътешествениците и еколозите е заливът Лаганас. Той е в най-южната част на острова  и е обявен за Национален морски парк на Гърция. Там са най-предпочитаните плажове за гнездене от костенурките Caretta caretta по цялото Средиземноморие. Западният бряг на острова пък е обитаван от тюлена Монах монах. И двата вида са защитени. Костенурките започват да снасят след 30 годишна възраст. Гнездят през 3-4 години и заравят в пясъка от 50 до 160 яйца в едно гнездо, които се излюпват за около 60 дни.

От 1000 излюпени костенурчета оцелява само 1. Дали ще се излюпи мъжко или женско костенурче зависи от температурата на пясъка, където са яйцата. Корубата на костенурките достига до 1 м и е почти кръгла. Плажовете, където костенурките снасят яйцата си се наблюдават и пазят постоянно от еколози, а гнездата им се ограждат с дървени колчета и въжета, като се отбелязва кога са снесли.

Не се разрешава на туристите да се приближават на 5 м от склона и шезлонгите и чадърите на плажуващите са на на около 2 метра от морето. И докато на другите плажове дисотеките и таверните са една до друга, то в районите, обитавани от костенурките те са по-далече от брега, тъй като светлината и силните звуци смущават животните. За костенурките се знае, че се ориентират по Луната и излизат на брега през нощта. Еколозите дори се опитват да ограничат движението на яхти и кораби в залива нощем, за да не пострадат животните, плуващи към брега.

Екзотичният плаж Навагио

И той като костенурките е емблематичен за Закинтос. Негови снимки са върху кориците на почти всички пътеводители. Освен с екзотичната си красота, той е популярен и заради намиращите са там останки на кораб, претърпял корабокрушение през 1983 г. Навагио е атрактивен с местоположението си, белите си вулканични пясъци, къпещи се в изумрудените води. До него може да стигнете с лодка или корабче от пристанището Св. Никола, което е на 30 км северозападно от столицата.

В най-северната част на острова в залива Скинари са прочутите "Сини пещери", друга природна забележителност на Занте. На западния бряг могат да се видят и сините пещери на Волимес, по името на градчето, в близост до което се намират. До тях също се стига по море (когато няма вълнение) и това е приключение, което ще помните завинаги. Представляват скални образувания под формата на арки и пещери, огрени от искрящите синоьозелени води на Йонийско море. Подобни скални форми се срещат на няколко места по крайбрежието на острова и са истинско изкушение за гмуркачите. Много фирми предлагат обиколка на острова с корабче срещу 18-20 евро, като някои от офертите предвиждат и време за къпане в кристалните води край брега.

Близо до столицата (на 12-13 км) е плажът Св. Никола, закътан от север от полуостров Василикос, както и Геракас, където ще видите гнездата на костенурките. Морето и на двете места е плитко, а водата - много солена.

Две трети от площта на острова са планини, заемащи западната му част. Никъде не се виждат реки, защото са подземни. Районът е силно сеизмичен и през 1953 година опостушително земетресение е сринало всичко до основи - не само на Закинтос, но и на съседните острови. Средната температура на Йонийските острови е 25-27 градуса С, но през лятото достига 37-38.

От хълма Бохали се разкрива прекрасна гледка към столицата и морето Освен природните прелести на острова, добре е да
посетите храма на Дионисий, който е патрон на Закинтос. После се качете на хълма Бохали, откъдето се разкрива прекрасна гледка към столицата и морето. Там ще видите и останките от венецианска крепост от 1646 г. Отбийте се и запалете свещ в църквата "Св.Никола". Разгледайте площад Св. Марко, Византийския музей, Градската библиотека. И не пропускайте да хапнете октопод на скара и да изпиете по фрапе в някое от многобройните заведения на острова.

Заливът, където гнездят костенурките
Заливът, където гнездят костенурките
Венецианската крепост на хълма "Бохали
Венецианската крепост на хълма "Бохали
Пристанището на столицата Закинтос
Пристанището на столицата Закинтос
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Вики Терзийска отглежда салвия и розмарин в дома си
Христо Пъдев: Няма подготовка за това да си баща
НЛО над България? (Снимки)
Гала, бабата на Лора: Огромно щастие, а тежи само 2,920! (Обзор)
Димитър Бербатов по ханбок в Сеул (Снимки)

Напишете дума/думи за търсене