Новата Снежанка скандална и само с едно джудже

Рейчъл Зеглър. СНИМКА: ИНСТАГРАМ @rachelzegler

Изтекли кадри от снимачната площадка разпалиха спор дали прекалената политическа коректност не изкривява известната история

За новия филм “Снежанка” се говори от месеци, но изтекли клипове от снимачния процес буквално взривиха социалните мрежи и накараха много медии по света да се питат дали готвеният римейк въобще ще има нещо общо с известната история. На появилите се кадри се вижда доста различна принцеса, която се разхожда с разнообразна компания от мъже и жени, заместващи познатите седем джуджета.

Първоначално от “Уолт Дисни” отрекоха видеата да са част от новата версия на техния филм, но след това потвърдиха автентичността им и разясниха, че става въпрос за магически същества. Те ще заменят познатите седем персонажа, като само един от тях ще е с ръст на джудже. По този начин създателите на лентата се надяват да избегнат налаганите от оригиналния филм стереотипи.

За отпадането им се заговори още през миналата година, когато стана ясно, че ще се прави съвременна версия на оригинала “Снежанка и седемте джуджета”. Хвалейки избора на колежката си от латиноамерикански произход Рейчъл Зеглър за главната роля, актьорът Питър Динклидж се възмути от готвената традиционна интерпретация на останалите герои. “Вие сте прогресивни по един начин, но все още разказвате тази назадничава история за седем джуджета, живеещи в пещера”, коментира той. И тъй като е най-известният актьор джудже, изказването му получи широк отзвук. От “Дисни” обещаха да преразгледат седемте персонажа, като специално се консултират с общността на хората с нисък ръст.

В резултат на снимачната площадка се появи разнородна по пол, етнос и височина група и мургава Снежанка, макар Братя Грим на няколко пъти в приказката си да я описват, че е с кожа, бяла като сняг. От филмовия екип определиха направените папарашки снимки като подвеждащи, защото някои от хората на тях са статисти. Те даже призоваха публикувалия ги “Дейли мейл” да ги премахве от сайта си. Британският вестник обаче отказа да го направи, защото все пак са първото свидетелство за новия филмов вариант на известната приказка. Той ще бъде мюзикъл, включващ както емблематичните песни от оригиналната анимация за Снежанка от 1937 г., така и нови.

От “Дисни” обясниха, че заради невероятните певчески умения са се спрели на актрисата Рейчъл Зеглър, а не защото робуват на политическа коректност, каквито подозрения се прокраднаха в някои медии. Това е второ подобно решение на компанията. Тя вече вкара тъмнокожата актриса Хали Бейли в игралната адаптация на “Малката русалка” и въпреки че и тогава имаше спорове дали това не променя историята, новата ѝ филмова версия пожъна успех и

изстреля актрисата в света на голямото кино

“Изключително оценявам любовта на онези, които ме защитават онлайн, но моля, не ме тагвайте в безсмислените разговори за моя кастинг. Наистина, наистина не искам да го виждам”, написа в туитър Рейчъл Зеглър. 22-годишната актриса, която има милиони последователи в социалните мрежи, се сблъска с расистки коментари в тях заради колумбийските корени на майка си. Тя публикува и четири снимки от детството си, на които е облечена като различни принцеси на “Дисни”, включително Снежанка. Надявам се всяко дете да знае, че може да бъде принцеса независимо от всичко, написа Рейчъл Зеглър под тях.

Заради певческия си талант тя започва да играе в театрални мюзикъли още като дете. Успява да пребори хиляди конкуренти на кастинг за римейк на “Уестсайдска история”, който Стивън Спилбърг режисира преди години. Доброто ѝ представяне в него прави впечатление и на други големи имена в Холивуд, които я канят да участва в техни проекти.

Последователите ѝ в социалните мрежи също се увеличават, защото Рейчъл Зеглър не се страхува да говори пред тях откровено за всичко, което я вълнува. Например миналата година сподели, че ще гледа “Оскар”-ите от дивана у дома по анцуг, тъй като не е поканена на церемонията, независимо че “Уестсайдска история” с нейно участие имаше номинации в осем категории за престижните филмови награди. Признанието ѝ предизвика такъв шум, че организаторите им спешно ѝ изпратиха покана и снимките на “Снежанка” в Англия трябваше да спрат, за да може тя да пътува до Лос Анджелис.

Рейчъл Зеглър реагира открито и на стачката на творчесикте екипи в Холивуд, с което също нажежи социалните мрежи. Тя написа, че заслужава

да ѝ се плаща за всеки час, в който филмите се гледат онлайн,

след като стои по 18 часа в рокля на емблематична принцеса на “Дисни” по време на създаването им. Изглежда, това признание обаче не се хареса на широката публика и тя получи хиляди иронични и критични коментари. В един от тях пише, че новата Снежанка е най-непоносимата жена, която някога е влизала в този образ. В друг пък се посочва, че явно тя се възприема като флагман на работническата класа и спокойно може да има реплики в новия филм като “момчета, събудете се да искаме справедливо възнаграждение”. Един от коментиращите даже допусна, че с непремерените си изказвания по отношение на правилата на работа на стрийминг платформите Рейчъл Зеглър е прекратила актьорската си кариера, тъй като те са бъдещето на филмовата индустрия. Имаше и такива, които се възхитиха от смелостта на изгряващата холивудска звезда да нарича нещата с истинските им имена и обявиха, че чакат с нетърпение как тя ще се превъплъти в Снежанка, защото са убедени, че това ще е далеч от познатия до момента захаросан образ на принцесите на “Дисни”.

Римейкът на прочутата история трябва да бъде пуснат следващата година. Негов режисьор е Марк Уеб, който създаде два от филмите за Спайдърмен. В писането на сценария пък участва Грета Геруиг, която с режисьорската си работа по “Барби” наскоро показа как може да се прави модерна интерпретация на познат до болка персонаж. И той да изглежда толкова вълнуващ, че да върне в кината хора, които с години не са стъпвали в тях.

Твърди се, че образът на Снежанка ще бъде осъвременен дори чрез

премахване на този на принца от историята,

за да не изглежда, че тя съществува единствено за да бъде спасена от него. А пък седемте джуджета ще са по-скоро бандити като Робин Худ, които крадат от богатите, за да нахранят бедните.

“Снежанка няма да бъде спасена от принца и няма да мечтае за истинска любов, а да стане лидер – такъв, какъвто нейният покоен баща ѝ е казвал, че може да бъде, ако е безстрашна, справедлива и смела”, разкри актрисата Гал Гадот, която ще играе злата кралица в новия филм. Самата Рейчъл Зеглър пък обясни, че се получава невероятна история, доста по-различна от тази от 1937 г., в която днешните млади хора навсякъде могат да се видят.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
10 признака, че си във въображаема връзка, а не в истинска
Папараци уловиха Кейти Холмс да се разхожда из улиците на Ню Йорк с посинено око
14 неща, които жената иска от секса
Вижте как Деси Стоянова се сбогува с Би Ти Ви (Снимки)
Актьорът Кевин Спейси посреща 65-годишнината си без дом

Напишете дума/думи за търсене