Лимецът, генетично най-чистата пшеница

Лимецът е древен вид уникална пшеница с четири слоя обвивки. Класовете му се обелват със специални машини, което донякъде затруднява произодителите на зърно. Иначе е непретенциозна култура, устойчива на суша и ниски температури, която лесно се отглежда и може да оцелява там, където обикновената пшеница не може да вирее.

Стъблото му е високо повече от метър, тънко и здраво. Класът му е сбит, зърното е сплескано странично.

Жито на прабългарите и фараоните

Наричат лимеца житото на прабългарите, на траките дори на фараоните. Открити са находки от лимец отпреди 15 хил. години около делтата на Нил, както и в тракийските могили. При това зърната са се запазили непроменени.

Гърците наричали лимеца tiphe, турците siyez, а руснаците - оркиш, однозернянка или полуполба, за французите и италианците той е просто "малката спелта".
Лимецът е може би най-рано култивираната пшеница. Зърна див лимец са открити в регион на Близкия Изток. Смята се, че за пръв път лимецът е култивиран около 7500 г. пр. Хр. Предполага се, че лимецът първо е култивиран в югоизточна Турция. Има данни, че е отглеждан и в Мароко, Франция, бивша Югославия.

Ако не знаете
Специалисти твърдят, че хибридните пшеници въздействат върху репродуктивните способности на човека. 

Почиства почвата, не се замърсява от торове и радиация

Най-важното е, че лимецът е генетично чиста храна. Освен това той не поема тежките метали, както и радиацията заради много твърдата си обвивка. Не се влияе и от торене и чрез повече торове не могат да се увеличат добивите от него. Подобно на маслодайната роза и той почиства почвата, където расте, което е уникално свойство. В различни източници се споменява, че има и особена енергийна структура, която влияе благотворно на тялото ни, когато го консумираме.

Дивата пшеница се среща на много места в България - най-вероятно е да я видите в района на Източните Родопи. Ще различите еднозърнестия лимец като плевел покрай пътищата и по синорите на Южна и Югозападна България.

Бие обикновеното жито по съдържание на цинк и магнезий

За лимеца се знае, че хранителните му качества са по-високи от тези на хибридната пшеница. В него има 2 пъти повече мазнини и протеини от обикновената пшеница, но се твърди, че глутенът в него не е толкова опасен за хората с алергии.
Данни от изследвания сочат, че зърното е с над 30% по-високо съдържание на манган, цинк и магнезий в сравнение с хибридните сортове. А при покълване съдържанието на цинк и магнезий се увеличава поне 7-8 пъти.

Лимецът е изключително богат на витамините А, В, С и Е. Витамин Е е мощен антиоксиднт, стимулира сърдечно-съдовата, имунната и половата система.
Препоръчва се при колит, дори на диабетици, тъй като въглехидратите лесно се усвояват от организма. Предполага се, че предпазва от рак на дебелото черво. Дивото жито е изключително трайно и не променя качествата си. Зърното е толкова хранително, че със 100 г покълнал лимец човек може да изкара цяла седмица без нищо друго.

Къде го има
Лимец се продава в специализираните магазини за здравословна храна. Предлага се както смляно брашно от лимец (за 500 г около 3 лв.), готова за използване в домашни хлебопекарни. Готовият хляб е около 3 лв.

Може да се консумира като зърната се накиснат вечер в кисело мляко и на сутринта се изяждат. Добре е да се поема в естествен вид. Зърното е меко, вкусно и приятно за хапване.

От смлян лимец може да се приготвят различни видове тесто. С него лесно и бързо можете да си приготвите вкусни и хранителни печива.

Хляб с мая

Трябват ви:
около 500 г брашно от лимец,
300 мл хладка вода,
1 кубче мая,
1 ч. л. сол,
1 ч.л. захар,
3 с. л. олио или зехтин.
В съд разтворете маята с малко топла вода, захарта и 2 с. л. от брашното. Оставете да шупне.
В съд за месене сложете останалото брашно, направете кладенче и сложете закваската и солта.
Започнете да сипвате по малко от водата и да месите.
Тестото ще стане лепкаво, това да не ви притеснява.
Покрийте го с кърпа и го оставете на топло да втаса около 50 минути.
С набрашнени ръце премесете отново тестото, оформете го, покрийте го и го оставете да втаса отново, докато удвои обема си. Печете в предварително загрята фурна на 180-200 градуса.

Еко хляб от лимец без набухватели
Първо се прави закваска от 1 ч.ч. брашно от лимец и 1 ч.ч. топла вода, които се смесват и се оставят да престоят 36 часа, като отвреме навреме кашичката се разбърква.
Приготвя се предварително тесто за хляба от 300 г брашно и 150 мл вода. Закваската се разбърква с брашното и водата, и се оставя да втасва около 8 часа на стайна температура.

Основно тесто за хляба:
400 г брашно от лимец
1 ч. л. сол
100 мл вода
Брашното от лимец, солта и водата се прибавят към предварително приготвеното тесто и се омесват добре.
Готовото тесто се оставя в намазнена тавичка и се оставя да втаса още около час. Пече се в предварително загрята до 180 градуса фурна.

 

 

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Вашият най-досаден навик, когато сте във връзка, базиран на зодията ви - втора част
Шакира: Не съм готова за сериозна връзка
Валери Григоров и Мария Бакалова са разделени?
Новият тренд "бавна красота" - купувайте по-малко и по-качествени продукти
Защо трябва да изключваме смартфона си вечер

Напишете дума/думи за търсене