Плевел съдържа омега - 3 колкото рибата

Ние я изскубваме и хвърляме като плевел, а в Индия, Америка, Германия, Гърция, Кипър и на други места по света я ценят като лечебна храна и я продават на висока цена.

Става дума за тученицата (Portulaca oleracea) тревичка, която може да откриете дори в сандъчетата със сакъзчета или петунии на балкона. И веднага ще посегнете да я изкорените, без да подозирате колко е вкусна и полезна. Тя е роднина на калдаръмчето, което също се използва за салати. И като него има сочно червеникаво стъбло, дебело като кабел на компютър, и плоски малки листенца. Може да я видите поникнала между камъните, някъде на припек или на чисти обработени почви, където не растат високи треви.

Самата тя достига на височина до 12-15 см и когато стеблата й натежат, полягат върху почвата. Не се нуждае от наторяване и много вода. Появява се напролет - април-май и може да се бере до късна есен.
Смята се, че родината й е Индия, където е била любима храна на фамилията Ганди, а в Европа е позната от края на ХVI век.

Да я оплевим или да я изядем

Най-интересното за нея е, че свежите й листа и стебла съдържат 5 пъти повече омега-3 ненаситени мастни киселини от спанака и повече отколкото в някои рибени масла. Омега-3 ненаситените мастни киселини освен че са са регулатори на метаболизма, те ни пазят от сърдечни проблеми, инфаркт, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност при децата.

Ако сте вегетарианци, това е перфектната храна за вас. Тя е натъпкана и с антиоксидантите витамин С и витамин А, както и с някои витамини от групата В - рибофлавин, ниацин, пиридоксин. Съдържа още желязо, магнезий, калций, манган, калий.

Цъфти с дребни жълти цветчета, които също се ядат, а от миниатюрните й семенца се прави чай.
Това невероятно растение, което някои определят като листен зеленчук, е бедно на калории (само 16 ккал./100 г), но е богато на фибри, витамини и минерали.
Вкусът на крехките стъбла и листа на тученицата е кисело-солен, което я прави идеална съставка на салати и дори заместител на марулята. Най-добре е да се консумира прясно откъсната. В хладилник може да се съхранява до 3-4 дни като предварително се измие под течаща вода и се подсуши.

Как се приготвя

Стеблата на растението се отрязват с остро ножче до корена. Готви се на ниска температура за кратко време за да се съхранят ценните съставки. Антиоксидантните свойства на тревата рязко намаляват при пържене и варене. Затова пък при приготвяне на пара минералите, каротините и флавоноидите се запазват.
- Пресните сурови листа могат да се използват за салати самостоятелно и в комбинация с краставици, авокадо, лук и чесън, магданоз, както и за сок.
- Леко сварена на пара, тученицата е вкусна гарнитура за риба и пилешко.
- От нея могат да се приготвят и супи, ястия с ориз, баници.
- С тученица може да се прави и таратор, вместо с краставица, или да се комбинира с нея. Добавят се орехи и чесън.
-----------------
Вижте само какво се съдържа в 100 г от тревата

Въглехидрати - 3.4 г
Протеини - 1.30 г
Общо мазнини - 0.1 г
Холестерол - 0 мг

Витамини
Ниацин - 0.480 мг
Пантотенова киселина - 0.036 мг
Пиридоксин - 0.073 мг
Рибофлавин - 0.112 мг
Тиамин 0.047 мг
Витамин A 1320 IU
Витамин C 21 мг

Eлектролити
Натрий 45 мг
Калий 494 мг

Mинерали
Калций - 65 мг
Мед - 0.113 мг
Желязо - 1.99 мг
Maгнезий - 68 мг
Maнган - 0.303 мг
Фосфор - 44 мг
Цинк - 0.17 мг 

Бременните да са предпазливи
Тученицата съдържа оксалова киселина подобно на някои зеленолистни зеленчуци, която може да кристализира като оксалатни камъни в уринарния тракт при някои хора. В 100 г свежи листа има 1.31 г от нея (в спанака съдържанието й е 0.97 г/100 г). При консумация на тученица е добре да се пие повече вода.
Не се препоръчва на бременни, може да предизвика контракции.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Най-желаната от милиони италианци Белен: След 12-тата изневяра на мъжа ми спрях да броя
Нана приветства от САЩ новата водеща на "Съдебен спор" Ромина Тасевска
Джулия Робъртс: Филмът "Хубава жена" трябваше да бъде доста по-мрачен
"All I Want for Christmas Is You" на Марая Кери вече не е най-слушаният коледен хит

Напишете дума/думи за търсене