Всяка ривиера си има своя мода - как да бъдем стилни през лятото според географията

Роклите „Позитано” са много шарени, на волани и парчета.
СНИМКИ: ИНСТАГРАМ

Пригответе си различни куфари за Капри, Позитано, Лазурния бряг и Ибиса

Може да сте страстен фен на модата и да сте приготвили в куфара си скъпи дрехи от последните модни колекции. Ако обаче прекарвате ваканцията си на известна ривиера, облечен по маниер, който няма нищо общо с местния стил, вие просто ще бъдете като кръпка върху красива рокля. Модата и нейните трендове имат живот само един сезон. Стилът на ривиерата, където почивате, много често има десетилетни традиции.

Ако познавате този на Амалфийското крайбрежие, Лазурния бряг, Маями, Ибиса или Гърция и се облечете според местната мода, никога няма да сгрешите.

Или с други думи, за всяка ривиера си има отделен куфар.

Ярко в Позитано

Ярките цветове са характерни за стила на Амалфийското крайбрежие.
СНИМКИ: ИНСТАГРАМ
Ярките цветове са характерни за стила на Амалфийското крайбрежие. СНИМКИ: ИНСТАГРАМ

Феноменът на т.нар. мода “Позитано” се ражда в края на 50-те години, когато намиращият се на Амалфийското крайбрежие град  се превръща от рибарско селище в курорта на “долче вита”. Дотогава туризмът в града е най-вече елитарен и зимен. В десетилетията преди този период там  ходят предимно художници, писатели, музиканти от Северна Европа заради здравословния и мек климат. След Втората световна война обаче Амалфийското крайбрежие започва да привлича интелектуалци, представители на хайлайфа и хипари. Пролетта и лятото се превръщат в най-предпочитаните сезони за ваканция в Соренто, Позитано, Амалфи. Така плажовете вече не са само мястото, където рибарите приготвят лодките си, а и пространство, в което можеш да събираш тен и да се забавляваш.

И аксесоарите са много пъстри на Амалфийското крайбрежие.
СНИМКИ: ИНСТАГРАМ
И аксесоарите са много пъстри на Амалфийското крайбрежие. СНИМКИ: ИНСТАГРАМ

Всеки, който отиде в Позитано, остава в захлас от неговия колорит и от ярките му цветове във всеки един елемент от природата. Затова, пристигайки тук, ви обзема желание да се облечете свежо и ярко. Местните шивачки  си дават сметка, че от всичко това могат и да печелят. Затова измислят мода, използвайки парчета плат, кръпки и дори парцали. Жените започват да боядисват в ярки цветове конопените и памучните си кърпи, от които след това майсторят широки и дълги поли.  Ушиват и ризи, които да се завързват върху банския костюм. Той самият често е от дантела с различни апликации и мъниста. И жени, и мъже си дават сметка, че идеални за ваканцията им тук са широките като на рибарите панталони, чиято дължина е под коляното, за да са  удобни, когато се качват или слизат от лодките. Така преди 70 г. се лансира модата на Позитано, която навява на всички полъх на лято и на ваканция. Няма начин да не се заразите от местния стил, който прелива в дрехите, продавани в занаятчийските магазинчета и бутиците. Стилът “Позитано” се отразява и в обувките. Когато навремето Джон Стайнбек пише статия в “Харпър’с Базар”, той уточнява, че “в Позитано не се ходи от едно място на друго, а или се катериш, или сe свличаш надолу”. Това е така заради вертикално разположения на хълма град. Затова и местните сандали са изработени от много здрава и устойчива кожа.

Сандали “Капри”

Сандали „Капри” са измислени преди повече от 80 г.
СНИМКИ: ИНСТАГРАМ
Сандали „Капри” са измислени преди повече от 80 г. СНИМКИ: ИНСТАГРАМ

Ако следите светската хроника в Италия, сте забелязали колко холивудски звезди се изсипаха това лято на Капри. Неотдавна там отиде за пореден път и Дженифър Лопес, която обожава острова. Облечената в стил “Капри” латинодива подлуди феновете със свежия си вид и облекло, които се вписаха перфектно в атмосферата на неаполитанския остров.

Първият задължителен елемент за дрескода ви са сандалите “Капри”, които се изработва на ръка и по поръчка в местните занаятчийски работилници. Материалите са в пъстри цветове, често са украсени с лъскави и ярки мъниста.

Носят се и с прилепнала по тялото рокля, и с къси панталонки, и с дълга и широка пола. Сандалките, наподобяващи джапанки с равна подметка, но с каишка или връзка на глезена, може да се носят и в града, а не само през ваканцията. Сандалите “Капри” са с десетилетна история. В архивите се пазят снимки, на които се вижда как през 1955 г. се разхождат из Капри шведската журналистка Пиа Линдстрьом и майка ѝ - актрисата Ингрид Бергман. И двете са облечени с къси панталонки и държат сламени чанти в ръце, крачейки по улиците със сандали “Капри”.

През 1971 г. папараци снимат как се разхожда из острова с прословутите сандали и Джаки Онасис Кенеди, която е облечена в светъл панталон, тъмна тениска и е със завързана кърпичка на косите, за да ги пази от вятъра. Всички тези дами превръщат сандалите “Капри” в истински шик и тенденция на всяко лято и всяка година, а през 2023-а – дори повече от всякога. Но нека не забравяме, че първата, която ги лансира, е американската модна журналистка с френски произход Даяна Врийланд, навремето главен редактор на “Вог Америка”. През 1935 г. тя пристига в Помпей и ги вижда на краката на мъж в една от мозайките на археологическия парк. Скицира ги и в Капри кара местен занаятчия да ѝ ги измайстори.

Бохо шик за Лазурния бряг

За Френската Ривиера е характерен стилът бохо шик.
СНИМКИ: ИНСТАГРАМ
За Френската Ривиера е характерен стилът бохо шик. СНИМКИ: ИНСТАГРАМ

На Френската Ривиера  трендът е бохо шик - широки и удобни дрехи, леки материи, флорaлни мотиви. Изобилстват райетата, късите панталонки. Често ще видите и бански с каренца на Виши или с прословутия десен от 50-те години. С подобен принт в стил винтидж са и много рокли и панталони.

А част от днешните тенденции са онези, които лансира навремето Брижит Бардо.

Дами с дълги сатенени или ленени рокли на райета се разхождат навсякъде тук, пуловерът или жилетката са наметнати и завързани на възел. В полите са втъкнати и парчета дантела. Стилът “Дио” доминира в Сен Тропе. “Марковите” бийч клубове са другата тенденция на Френската Ривиера.

Контрасти в Гърция

Из гръцките острови се носят ярки дрехи.
СНИМКИ: ИНСТАГРАМ
Из гръцките острови се носят ярки дрехи. СНИМКИ: ИНСТАГРАМ

За гръцкото лято са характерни ярките цветове и свободните обеми на дрехите. Много вървят цветовете в контраст – яркооранжево и яркорозово, зелена ябълка и цикламено, бяло и черно. Панталоните са дълги и много широки. Минирокличките се “удължават” с пера.

Ибиса - в бяло

Белият цвят доминира в стила „Ибиса”.
СНИМКИ: ИНСТАГРАМ
Белият цвят доминира в стила „Ибиса”. СНИМКИ: ИНСТАГРАМ

Тук доминиращият цвят е белият. Дали сте на плажа, или на вечерно парти – бъдете в бяло и няма да сгрешите.  Ако искате да блестите, добавете към бялата си одежда пайети или кристали, които пак трябва да са в бяло.

И тук е триумфът на романтичния стил в роклята или ризата с дълбоко деколте като на Брижит Бардо от 60-те години. Не липсва обаче и т.нар. микрофит - микропанталонки, микрополички, микророклички. Най-предпочитаните обувки са еспадрилите с бродерии. Тук плажните дрехи се носят и в града, като целият бански много често служи като боди в комбинацията със сако.

Пъстро Маями

В Маями може да си позволите къси и фрапантни дрехи.
СНИМКИ: ИНСТАГРАМ
В Маями може да си позволите къси и фрапантни дрехи. СНИМКИ: ИНСТАГРАМ

Тук правилото е - колкото повече кожа от тялото си показваш, толкова по-добре. Късото винаги е на мода, рокли, ризи и тениски винаги са с много дълбоки деколтета. Ако искате да сте в крак с местната мода, следвайте местните хора, а те са облечени в стил, повлиян от карибската и южноамериканската култура. Жените обичат да се обличат в прилепнали по тялото рокли. На вечеря всички се обличат елегантно, като правилото е – пъстро, шарено, ярко и винаги открояващо се облекло. Посетителите на нощните локали също обичат да се обличат така, че да бъдат не само забелязани, а и добре запомнени. С други думи – фрапантното е добре дошло. Високите токчета за дамите в дискотеката са задължителни.

Денем слънчевите очила и шапки са задължителни, като се има предвид непрекъснато блестящото слънце. На Саут Бийч се ходи най-вече за да ти се възхитят. Така че комбинирайте добре плажния си аутфит - банският и джапанките трябва да са в тон.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме
Бейби бумър нокти. Какво представлява тази тенденция в маникюра?
Ефектът Ромео и Жулиета - отнася ли се за вас?
Характеристики на 5-те вида лидери
Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen

Напишете дума/думи за търсене