Ето го гаджето на шахматната ни царица Нургюл Салимова

Любовта пламва на черно-бялата дъска

Тя е влюбена в 23-годишния турски майстор на играта Джем Каан Гьокеран

Турски шахматист плени сърцето на Нургюл Салимова! Това е 23-годишният Джем Каан Гьокеран, с когото българката се познава още от дете. Нейният любим също е майстор в шаха и постепенно се изкачва в световната ранглиста. Двамата неведнъж са се изправяли един срещу друг на шахматната дъска и постепенно приятелството им прераства в любов. Джем Каан бе заедно с Нургюл в Азербайджан и е помагал активно в подготовката за нейния най-силен турнир до момента. Както е известно, Салимова остава втора за Световната купа и си тръгва от Баку със спечелени 35 000 долара от наградния фонд. Гокеран тренира заедно с половинката си и има немалка заслуга за страхотното й постижение.

Нургюл обича да разпуска край морето
Нургюл обича да разпуска край морето

Приятелят на Нургюл живее и учи в Истанбул. Българката редовно гостува в турския мегаполис, за да се срещне с приятеля си. "Най-хубавата гледка в любимата ми страна", казва Салимова под своя снимка в Истанбул. Само на 20 години родената в село Крепча шахматиста е обиколила десетки държави в цял свят. Семейството на Нургюл често плаща само разходите по състезанията за талантливата шахматистка. Салимова обожава да пътува по света не само за турнири, а и понякога просто да си почине и похапне вкусотии. Шахматната ни царица вече е посетила Индия, Русия и почти всички европейски страни.

Салимова залага на безалкохолни коктейли
Салимова залага на безалкохолни коктейли

Нургюл играе шах от 4-годишна, за което главна заслуга имат бащата Илхан и дядото Салим. Всяка вечер след работа таткото сяда с дъщеря си на шахматната дъска.

Шахматистката с баща си Илхан
Шахматистката с баща си Илхан

В нейния живот малко по-късно се появява още един много важен човек - прибралият се от Франция възрастен треньор по шах Никола Спиридонов. Гросмайсторът участва на шахматната олимпиада още през 1964 г., а по времето на прехода гради успешна треньорска кариера в Париж.

Гаджето Джем Каан Гьокеран
Гаджето Джем Каан Гьокеран

Семейството на Нургюл се грижи за Спиридонов в последните години от живота му, като има едно-единствено условие - да помага на малката шахматистка. Възрастният гросмайстор умира преди три години, но Салимова винаги ще му е благодарна. "Той ми е помагал много в живота и в шахмата", признава Нургюл в интервю за БНТ.

Салимова в любимия си Истанбул
Салимова в любимия си Истанбул

За разлика от някои големи шахматисти в историята, Салимова е влюбена в играта. Дори вечер преди лягане тя обмисля различни позиции и варианти за игра. Един от любимите й гросмайстори в историята е Анатолий Карпов. "Той е гений в позиционния шах", казва Нургюл, чийто стил е подобен на този на легендарния руснак. За вицешампионката от Световната купа в Баку шахът понякога е изкуство, а не спорт. "Има толкова красива партии, някои са като произведения на изкуството", казва талантливата шахматистката.

Нургюл похапва сладки неща
Нургюл похапва сладки неща

Спортът заема мислите на Нургюл почти през цялото й ежедневие. Новата звезда в шаха се разтоварва основно с разходки в природата след тежките състезания.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
"Аеросмит" отлага турнето си заради здравословен проблем на Стивън Тайлър (Видео)
Модата продължава да бъде за много слаби хора
Иван Христов с ново амплоа – ще става певец или китарист?
Свалката с колежка - извън офиса и бъдете дискретни

Напишете дума/думи за търсене