И кучетата имат хормон на щастието, днес е Световният им ден

Кайра танцува в кръг, когато иска да покаже радостта си.

Изпратете ни видео с вашето куче, ще има награди

За всеки стопанин на куче прибирането у дома винаги е истинска радост. Защото с отварянето на вратата отсреща се излива вълна от любов.

Ерика не спира да скача, докато не получи цялото внимание на стопаните си.
Ерика не спира да скача, докато не получи цялото внимание на стопаните си.
Нито мъжът/жената, нито децата ще ви посрещнат с тази огромна емоция, която показва домашният любимец - то са подскоци, целуване, въртене на опашката като вентилатор и демонстрация на всички номера, които умее. Погледът пък може да разтопи и най-коравото сърце. Точно като нас и кучетата имат хормон на щастието. Окситоцинът се отделя в мозъка на четириногите любимци, когато контактуват със себеподобни или с хора. А когато виждат стопаните си след дори само няколкочасова раздяла, те могат даже да се просълзяват от вълнение. И не само че изпитват истинско щастие, кучетата могат да разпознават емоциите на стопаните си. Само с един поглед, без дори да чуват тона на гласа ви, те могат да разберат по изражението ви дали се радвате, дали сте ядосани, или страдате. Нещо повече, домашните любимци могат да ви съчувстват. Със сигурност сте забелязали, че започват радостно да обикалят около вас, когато вие показвате щастие, или започват да ви ближат по ръката и лицето, или тихичко се сгушват във вас, когато сте тъжни.

А днес с вашия любимец имате повод за празнуване, тъй като е Световният ден на кучето. За първи път се отбелязва в САЩ през 2004 г. и в много страни се организират различни инициативи, чиято цел е да насърчат хората да бъдат грижовни не само към собствените си кучета, но и към останалите, които срещат по пътя си. За съжаление, в България все още се среща непрекъснато нехуманно отношение към животните. Да не говорим за жестокостта, на която често ставаме свидетели, а наказания няма. Но както се казва, има светлина в тунела, защитниците и любителите на кучетата стават все повече. И непрекъснато се увеличават хората, които осиновяват бездомни животинки.

Кучетата са много умни и чувствителни, независимо дали са с цяла папка документи за произход, или са родени на улицата. И точно като децата ни имат нужда от всекидневни грижи, внимание и любов, с каквато и те винаги отвръщат. И на днешния им празник заведете своето съкровище на дълга разходка с много игри, зарадвайте го с лакомство или, ако нямате домашен любимец, но си мечтаете за такъв, в приютите има безброй сладки муцунки, които чакат своя стопанин.

Бебе Ауди бе открито през зимата под капака на кола с тежко счупено краче.
Бебе Ауди бе открито през зимата под капака на кола с тежко счупено краче.
Сега е на 10 месеца, вече се казва Анна и двете с осиновителката й Цвети са безкрайно щастливи, че са се намерили една друга.
Сега е на 10 месеца, вече се казва Анна и двете с осиновителката й Цвети са безкрайно щастливи, че са се намерили една друга.
Точно така намери своя човек и бебе Ауди, която се бе заклещила под капака на автомобил при минус 7 градуса. Тя бе с много лошо счупено краче, претърпя тежки операции и болезнени манипулации месеци наред. С помощта на много хора, фондация “4 лапи” и екипа на “24 часа” тя бе спасена, вече има своя дом, официално осиновена от своята стопанка Цвети и ново име - Анна. “Тя е най-големият късмет в живота ми. Изключително умна, любвеобвилна и добра”, казва Цвети за 10-месечното кученце. Коментар, какъвто може да чуете само от човек, усетил любовта на най-добрия приятел на човека.

Изпратете ни видео

с вашия любимец

Том също има късмета да е осиновен, да има дом и любящо семейство.
Том също има късмета да е осиновен, да има дом и любящо семейство.
Вашето куче прави забавни номера, показва ви радостта си, като скача високо, целува ви или ви дърпа за крачола. Изпълнява команди, играе с други животинки, прави купища бели или има най-милия поглед. Снимайте видео с него и ни го изпратете на имейл [email protected]. Клиповете ще бъдат публикувани на сайта на “24 часа”, а най-забавните ще получат награди.

Видеата трябва да са във формат mp4, не по-големи от 20МВ. Задължително добавяйте снимка на вашето куче, напишете името му и разкажете нещо за него, някаква забавна история, как сте го открили или особеностите на характера му.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
10 признака, че си във въображаема връзка, а не в истинска
Папараци уловиха Кейти Холмс да се разхожда из улиците на Ню Йорк с посинено око
14 неща, които жената иска от секса
Вижте как Деси Стоянова се сбогува с Би Ти Ви (Снимки)
Актьорът Кевин Спейси посреща 65-годишнината си без дом

Напишете дума/думи за търсене