7 впечатляващи забележителности в България, за които може да не сте чували

Снимки Таня Калинова

Природни чудеса, море, планина, спа глезотии, исторически места, тайни замъци, макар и не точни такива, каквито живеят в представите ви – България е изключително богата на интересни места. Ето и някои от тях, които са твърде непопулярни за красотата и зрелището, което предлагат.

Акве Калиде

Една от перлите на Бургас, която тепърва ще става едно от притегателните места за туристи по Южното Черноморие. Това са бани с топла минерална още от римско време. Най-впечатляващата част от археологическия комплекс с хилядолетна история без съмнение е реставрираната баня на Сюлейман Великолепни, която запазва оригиналната си визия, облицована с мрамор и характерна за Ориента керамика.

Посетителите могат да се насладят и на 3Д мапинг в красивата баня и да направят виртуална разходка през времето на траките и легендата за Свещения извор на трите нимфи-изцелителки, през римската епоха, кръстоносните походи - до времето на Сюлейман Великолепни. Отвън гостите могат да си налеят топла минерална вода. Намира се в бургаския квартал Ветрен.

Агушевите конаци

Сгушен сред родопските красоти се извисява най-големият родов замък в Родопите. Агушевите конаци в село Могилица са изключителен комплекс от жилищни и стопански сгради, които нямат аналог в България по размерите си. Строителството им започва през 1825 г., а от 1964 г. са паметник от национално значение.

Шест поколения живеят в конака до 1949 г, когато фамилията е изселена в Еленско и Русенско, а Агушевите конаци стават държавна собственост. Но след 2000 година държавата ги връща на наследниците.

Бегликташ

Този скален феномен и тракийско светилище се намира на метри от брега на морето, недалеч от Приморско. Не само че е близо до морето, но е и в гора. Бегликташ е едно от най-големите праисторически мегалитни светилища на територията на България, като заема площ от около 8 декара. За съжаление дейностите на Бургаските каменни мини увреждат някои от културните пластове. Въпреки това мястото предлага необичайни гледки и форми, които си заслужават разходката.

А за смелчаците има и предизвикателство – да минат в тесния процеп на разцепена на две скала. Тя е висока 6 метра, а коридорчето е широко едва 30-ина сантиметра. Твърди се, че само праведните и душевно чисти хора могат да минат през него.

Пантеон Майка България

Макар и малко занемарен, пантеонът Майка България край Гургулят има какво да предложи като зрелище. Огромният паметник трябва да напомня храм, който е отворен към небето и околността. В центъра на пирамидата има статуя на жена, символизираща „Майка България“, скърбяща за загубените чеда.

Построен е на мястото, където на 7 ноември 1885 г. – третия решителен ден от отбранителното сражение при Сливница, е водена решителната битка при Гургулят. Издигнат е в памет на загиналите в битката селяни, доброволци, войници и офицери.

Крепост Калето край с. Кошница

Както и много други крепости и тази край родопското село Кошница предлага невероятни панорамни гледки. За сметка на това не са много крепостите, до които се стига през проходна пещера и са построени точно върху нея.

Именно това е едно от уникалните особености на това родопско бижу. Крепостта е изградена през VI век по времето на император Юстиниан.

Дворец Кричим

Дворецът Кричим край пловдивското село Куртово Конаре е царска ловна извънградска резиденция на княз Фердинанд. Двуетажната сграда разполага с площ от 750 квадратни метра за всеки етаж, на които се простират 55 помещения, от които 12 бани. Обзавеждането е запазено, както и ловните трофеи. Навън има парк, превърнат в голяма ботаническа градина, езеро и приятни алеи за разходка, които са особено красиви през есента.

Дълго време дворецът е затворен за посещения и едва преди няколко години е отворен за обществеността.

Вила Армира

Призната за най-богатия и пищно украсен частен дворец от римско време по българските земи, вила Армира впечатлява не само с красотата си, но и с невероятните си мозайки. Била е собственост на богат аристократ. В центъра на самата вила имало огромен басейн, в който изящна мраморна фигура излива вода. Стените на коридорите и помещенията са били украсени с цветни стенописи. Уникален и единствен от времето на римската епоха у нас е портретът от мозайка в господарската спалня, изобразяващ собственика с двете му деца.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Дъщерята на Зуека срещна любовта по време на нощни снимки
Три месеца след като стана баща, ерген ли е отново Ал Пачино?
Катя Костова: Изминахме хиляди километри с Татяна Лолова, “Дуенде” стана запазена марка на сцената ни

Напишете дума/думи за търсене