"Снежното братство", където оцелели в авиокатастрофа ядат човешко месо, закрива фестивала във Венеция

Режисьорът на филма Хуан Антонио Байона (вляво)

Филмът на испанския режисьор Хуан Антонио Байона “Снежното братство” ще закрие 80-ия кинофестивал във Венеция, който ще се състои между 30 август и 9 септември.

Той е заснет по мотиви от истинска история от есента на 1972 г. Тогава самолет с отбор по ръгби от Уругвай катастрофира в Андите на път за Сантяго, Чили.

Оцелелите от сблъсъка, които първоначално са 33-ма от общо 45 на борда, прекарват два месеца в планините при сурови условия - без храна и топли дрехи.

Първоначално се хранят със запасите, открити в самолета, после с картонени и кожени части от салона на самолета. Накрая, за да не умрат от глад, са принудени да използват телата на загиналите си приятели.

Заснет по поръчка на Netflix, филмът разказва как през 1972 г.

полет №571 на уругвайските ВВС, превозващ отбор по ръгби, катастрофира в Андите

За тази история вече има един филм - “Живи”, на режисьора Франк Маршал с Итън Хоук в главната роля, излязъл по екраните през 1993 г. Той получава противоречиви отзиви (61% одобрение на авторитетния сайт Rotten Tomatoes) и като цяло се проваля финансово, като печели 36 млн. долара при бюджет от 31 млн.

Критикуват филма на Маршал за елементарния преразказ на историята. Докато Хуан Антонио Байона предлага друг подход към същите събития.

Продуцентите Бетиен Атиенса и Сандра Ермида разказаха, че са общували непосредствено с оживелите от трагедията и със семействата на загиналите и как те “с невероятна щедрост са споделили своите спомени”.

Хуан Антонио Байона е роден в Барселона през 1975 г. На три години гледа филма “Супермен” на Ричард Донер и по неговите думи още тогава решава да стане режисьор. Завършва “Кино и аудо-визуални технологии” в Каталонската театрална академия (ESAK).

През 1993 г. 19-годишният тогава Байона, само с реклами и клипове зад гърба си, се

запознава на фестивала в Ситжес с известния мексикански режисьор Гийермо дел Торо

и двамата се сприятеляват. Тогава младият испанец снима първия си късометражен филм “Моят отпуск”, а през 2002 г. излиза и вторият му - “Човекът гъба”. Както пише в рецензията на Spanish Culture, и двата се смятат за едни от най-добрите представители на съвременното късометражно испанско кино.

През 2007 г. по време на седмицата на критиците на фестивала в Кан Байона представя първия си пълнометражен филм - хоръра “Приютът”.

Гийермо дел Торо му помага да намери пари за проекта и дори изиграва една от второстепенните роли. Дебютът на испанеца е приет възторжено - в Кан след финалните надписи зрителите го аплодират на крака повече от десет минути.

“Приютът” печели седем награди “Гоя”, в това число и за режисура.

През 2012 г. Байона завършва втория си пълнометражен проект - апокалиптичния филм “Невъзможното”. Той, както и “Снежното братство”, е базиран на истински факти - цунами в Индийския океан, което погуби над 230 000 човешки живота. Семейството главни герои изиграват Наоми Уотс, Юън Макгрегър и 16-годишният тогава Том Холанд.

Филмът отново получава страхотни отзиви и печели почти 200 млн. долара при бюджет 45 млн. За ролята си Наоми Уотс е номинирана за “Оскар”, а филмът печели пет награди “Гоя”, като пак - и за режисура. Това е най-касовият филм в историята на испанското кино.

След това Байона участва в още няколко големи проекта. Сред тях са “Светът на Джурасик парк - 2” и няколко епизода от сериала “Властелинът на пръстените: Пръстените на властта”. Но да заснеме историята за катастрофата на уругвайския самолет, той решава много по-рано - още докато работи над “Невъзможното”.

И обяснява: “По време на подготовката за снимките на “Невъзможното” открих за себе си книгата “Снежното братство” - поразителна хроника за трагедията в Андите. Оттогава минаха повече от 10., но тази книга все още не ме пуска.” “Снежното братство” е

първият филм, който Байона снима на испански за последните 14 години

Всички роли в него се изпълняват от млади уругвайски и аржентински актьори.

Снимките са правени на различни места в Андите, включително и на мястото на катастрофата, но също така и в испанската планина Сиера Невада, както и в уругвайската столица Монтевидео.

Върху проекта работят над 300 човека, между тях и композиторът Майкъл Джанино, който спечели “Оскар” за анимацията на Pixar “В небето”.

В България филмът “Снежното братство” тръгва по кината на 9 септември.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме
Бейби бумър нокти. Какво представлява тази тенденция в маникюра?
Характеристики на 5-те вида лидери
Ефектът Ромео и Жулиета - отнася ли се за вас?
Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen

Напишете дума/думи за търсене