Интимната хигиена – основни правила

Правилните грижи за интимната хигиена са залог за добро здраве. Гинеколози разказват кои са най-важните правила, които трябва да знаят момичетата.

Измиване

Постоянното използване на интимен гел за измиване (най-често антибактериални) е огромна грешка. Влагалището има собствена микрофлора, а антибактериалните съставки убиват полезните лактобацили. Честото използване на интимни гелове за измиване провокира бактериални вагинози и гъбички. Според гинеколозите измиването само с топла вода сутрин и вечер е напълно достатъчно.
Ако пътувате и нямате възможност да вземете душ, използвайте интимни салфетки, но не прекалявайте, тъй като те също влияят на микрофлората във влагалището.

Бельо

Безспорни дантеленото бельо е секси, но то, както и т.нар. прашки са вредни от здравословна гледна точка. Синтетичната материя не позволявана кожата да диша, а „прашките" пренасят микроби от ануса към влагалището и често за причина за упорити гъбични инфекции и различни възпаления. Най-подходящо е памучното бельо, което трябва да се сменя веднъж на ден, а при наличие на вагинален секрет - два пъти.

Ежедневни превръзки

Ежедневните превръзки са удобни особено за последните дни от менструацията или по време на овулация, когато е възможно да се появи вагинално течение. Но не ги използвайте постоянно, тъй като са направени от непромокаем материал, който пречи на кожата да диша.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене