Как да намалите калоричността на храната

Най-простият начин за отслабване е да понижите количеството калории, което поемате. Но не бива да го правите рязко и драстично.

Заменяйте сосовете
Повечето сосове добавят доста калории към дневното ви меню. Лидери сред тях са майонезата, сметаната, кетчупът - те са богати на мазнини и вкусни, но пречат на вталяването, а в повечето случаи съдържат и доста консерванти. Можете да добавяте умерено зехтин към салатата си, а оцетът заменете с балсамов и ябълков вариант, или най-добре лимонов сок. Добавяйте смело и обезмаслено кисело мляко - ястието ви ще стане вкусно и полезно.

Следете напитките
Най-много калории към менюто добавят захарта в чая и кафето, газираните и алкохолните напитки. Затова пийте кафето и чая си без захар, а от газираните напитки се откажете напълно. Известно е, че алкохолът силно възбужда апетита, затова го консумирайте в съвсем малки дози.

Откажете се от полуфабрикатите
При тях калоричността е завишена, тъй като се използват нискокачествени мазнини и месо. Полуфабрикатите от тесто пък съдържат много бяло брашно. По-добре си купете пържола, риба или пресен пълнозърнест хляб - със сигурност са по-полезни за здравето и фигурата. Предпочитайте бяло сирене през по-изисканите френски варианти, месо пред колбаси и кисело мляко пред подсладените йогурти.

Никога не яжте от скука, или просто за да правите компания на някого и винаги предпочитайте пресните продукти, като наблягате на плодовете и зеленчуците.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене