Индийският луноход изпрати на Земята снимка на спускаемия модул

КАДЪР: Туитър/@isro

Индийският луноход "Прагиян" от мисията "Чандраян-3", доставен на Луната със спускаемия модул "Викрам", изпрати на Земята негова снимка, публикувана от Индийската организация за космически изследвания (ISRO) на страницата й в социалната мрежа Екс (известна преди като Туитър).

"Усмихни се, моля! Днес луноходът "Прагиян" направи снимка на спускаемия модул "Викрам", гласи публикацията.

От ISRO отбелязват, че изображението е заснето благодарение на камерата, монтирана на лунохода. Камерите за мисията "Чандраян-3" са разработени от индийската лаборатория за електрооптични системи, допълват от организацията.

На снимките се виждат и инструменти - сензор за анализ на лунната почва и сеизмометър за изследване на сеизмична активност на естествения спътник на Земята.

Миналата сряда спускаемият модул на индийската мисия, наречен "Викрам" в чест на "бащата" на индийската космическа програма Викрам Сарабхай (1919-1971), успешно кацна близо до Южния полюс на земния спътник, пише БТА. 

Индия стана четвъртата страна в света след СССР, САЩ и Китай, успяла за осъществи меко кацане на апарат на Луната, както и първата, извършила меко кацане на лунния Южен полюс. Спускаемият модул пренесе малък луноход, наречен Прагиян ("познание", "мъдрост"), чиято мисия трябва да продължи най-малко един лунен ден (14 земни дни).

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Поставиха под попечителство Брайън Уилсън от групата "Бийч бойс"
Криско отбелязва пълнолетие на сцената, ще пее старите си хитове в “Арена София”
Зейн Малик след връзката си с Джиджи Хадид: Не успях да намеря любовта
Африканският черен сапун – новият хит за вашата кожа
Най-опасните диети

Напишете дума/думи за търсене