Минчо Минчев, “Фондацията” и Георги Господинов на финала на "Аполония"

Минчо Минчев

Световната литература идва в Созопол и с нобелистката Светлана Алексиевич

Група “Сигнал” избра Празниците на изкуствата “Аполония”, за да отбележи 45 години на сцена. Юбилейният концерт е днес от 21 часа в Амфитеатъра в Созопол. Йордан Караджов – вокал, бас, китара, Александър Мариновски – китара, Жоро Янакиев – бас китари, Владимир Захариев – барабани ще изпълнят най-известните си хитове, сред които “Да те жадувам”, “Мина и Лора”, “Сляп ден”, “Сбогом” и “Може би”.

Вече 39 години най-известният фестивал у нас превръща Созопол в сцена за всички изкуства. Идеята на създателя му - цигуларя проф. Димо Димов, организирал го за първи път през 1984 г., е “Аполония” не само да съхранява културните традиции, но и да подкрепя младите таланти. Така в началото на септември всяка зала и всяка улица в морския град приютяват по няколко представления и изложби на ден. 

Георги Господинов
Георги Господинов

Преди концерта на “Сигнал” гостите на фестивала ще може да гледат Владимир Карамазов в постановката “Чест”. Спектакълът ще се играе от 18,30 часа в читалище “Отец Паисий”. Сюжетът разказва за Джордж (в ролята Владо Карамазов), който след 32 години брак внезапно обявява на Онър, че я напуска заради по-млада жена. Пиесата с чувство за хумор изследва изпитанията, през които преминава човек, за да открие дълбокото значение на думата обич. Участват Кристина Янева, Елена Хрант и Каталин Старейшинска.

Момче на седемнайсет години притежава два големи таланта - актьорските умения и уличният бокс. То обича и може да пише, обожава Шекспир и е “безкомпромисният шеф” и “гангстерът” на своята улица. Пред него се изпречват два тежки въпроса - как и дали ще продължи по правилния път и с кой от “талантите” си може да спаси живота на най-близкия си човек. Това накратко е сюжетът на филма на Валери Йоданов - “Шекспир като улично куче”, който може да бъде гледан в Лятното кино в Созопол от 20 часа на 1 септември. Филмът има шест награди “Златна роза” през 2022 г. - за режисура, за сценарий, за мъжка роля, награда на Съюза на българските филмови дейци и наградата на град Варна. Участват Владислав Стоименов, Захари Бахаров, Елеонора Иванова, Васил Илиев, Любомир Нейков, Силвия Лулчева и др.

В 21 часа на сцената на Амфитеаъра ще се качи фолклорният ансамбъл “Найден Киров”, който ще изпълни спектакъла “Диря”. Ансамбълът е създаден в Русе през 1960 г. и е една от емблемите на дунавския град. 

Светлана Алексиевич
Светлана Алексиевич

Александър Секулов - един от най-известните съвременни драматурзи, също ще представи новия си роман - “Корабът на сирените”, на “Аполония”. Действието се развива на фалирала рибарска гемия, където са събрани различни персонажи, с които се случват интересни неща. Александър Секулов два пъти е носител на награда “Аскеер” за съвременна драматургия. Срещата с читателите е в 19 часа в Художествената галерия.

На същото място в същия час, но на 2 септември ще гостува нобелистката Светлана Алексиевич. Тя е беларуска журналистка и писателка. Нейните книги са жива история на съветската и пост-съветската култура и безкомпромисно изобразяват социалните и политическите катаклизми в Съветския съюз от следвоенната епоха и падането на комунизма. Светлана Алексиевич пише повествования по интервюта със свидетелите на най-драматичните събития в СССР като Втората световна война, Съветско-Афганската война, падането на СССР и аварията в АЕЦ Чернобил. Режимът на Лукашенко я преследва и през 2000 година тя напуска Беларус.

Носител е на много престижни международни призове, като получава Нобелова награда за литература през 2015-а. Това я прави първата беларуска авторка и четиринайсeтата жена с “Нобел” за литература.

Малко по-късно от 21 часа на сцената на Амфитеатъра ще пее Мария Илиева. Тя ще излезе заедно с Мартин Ташев -тромпет, Владислав Мичев - тромбон и синтезатор, Георги Янев китара, Мартин Денев клавишни, Димитър Семов барабани и Емилио Мархолев-бас.

Първият българин, удостоен с международната награда “Букър” - Георги Господинов, ще води майсторски клас по творческо писане от 1 до 3 септември. Читателите ще имат възможността да се срещнат с него на 3 септември от от 19,00 ч в Художествената галерия в морския град. Освен “Букър” романът му “Времеубежище” е носител на италианската литературна награда Премио Стрега Еуропео 2021. Господинов е автор на над 15 книги с поезия, проза, есета, пиеси и графичен роман. “Ироник на отчаянието” го нарича “Нойе Цюрхер Цайтунг” в специален портрет за него. “Един от най-важните европейски писатели днес”, определя го аржентинският писател Алберто Мангел. 

Група “Сигнал”
Група “Сигнал”

В 21 часа в Амфитеатъра ще има концерт на първия български танго оркестър, посветен изключително на класическото аржентинско танго - Orquesta Tipica Libertango. Инициатор, основател и ръководител е Стоян Караиванов.

На 4 септември програмата на “Аполония” продължава с концерта на БТР. В 21 ч групата ще отпразнува 30 г. на сцената и ще изпълни най-големите си хитове като “Магура”, “Инсулт” и “Първа кръв”. Именно с тези парчета БТР печели няколко първи места в радио- и тв класации, а БНТ заснема клип на песента “Магура”.

Час преди това - в 20,00 ч, в лятното кино ще се излъчи филмът “Анна”. В главната роля е Радина Кърджилова, която си партнира с Надка Йорданова и Красимира Фатима-Лейла Карабулут. “Анна” е дебют на режисьора Боримир Илков–Боно.

В последния ден от “Аполония” - 5 септември, актьорите от Драматичния театър в Благоевград ще представят постановката си “Съмнение” в 18,30 ч.

Закриването на фестивала ще е с две забележителни събития. Световноизвестният цигулар Минчо Минчев ще направи майсторски клас в 19,00 ч в Археологическия музей.

Малко след това - в Амфитеатъра в 21,00 ч, “Фондацията” също ще празнува. Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Ванко Поромански ще отбележат 10 години, откакто обикалят света и у нас с песни от репертоара на своите бивши легендарни състави: ФСБ, “Щурците”, БТР, ТЕ, Дони и Момчил.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Какво казва цветът на урината за здравето
4 трика, за които косата ще ни благодари
Подкаст: Донка Ангъчева сяда пред пианото на 5 г., на 10 свири с Пловдивската филхармония
5 минути смях повдигат имунитета
Кога една връзка е безнадежден случай?

Напишете дума/думи за търсене