Как се печелят хиляди със спане в интернет

Онлайн специалисти се съмняват, че спящият стрийминг може да се превърне в “златна мина”.  СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

  • Заради самота и пренасищане с развлечения спящи хора превземат платформите за стрийминг
  • Между 12 и 100 долара е таксата, за да получи зрителят достъп до функция в спалнята и да предизвика дразнещи звук, светлина или слаб токов удар
  • Най-добре печелят засега австралиецът Джейки Бьом - 34 хил. долара за месец, и американецът Кай Сенат - 23 хиляди

През 2004 г. в Националната портретна галерия в Лондон се появява необичаен експонат. Става въпрос за 107-минутен филм, който показва футболната звезда Дейвид Бекъм как спи.

По това време капитанът на английския национален отбор вече не играе за любимия си “Манчестър Юнайтед”, тъй като е продаден на испанския “Реал Мадрид”. Той обаче продължава да е сред най-разпознаваемите английски личности. Затова не е чудно, че галерията го включва в изложбата си “икони и идоли”, с която отбелязва своята 150-а годишнина.

Странен е обаче начинът, по който Бекъм е представен. Няма и намек за неговата звездна кариера или физическа форма. Вижда се лицето на един спящ като бебе красив мъж, който от време на време се обръща, разкривайки някоя от многобройните си татуировки. За някои посетители на галерията тази творба е непонятна. Появяват се иронични коментари, че тя поне е показала, че Бекъм няма неприятни навици като хъркане.

Устата му остава здраво затворена по време на сън, въпреки че има странно потрепване на устните, а понякога и дразнеща полуусмивка.

Видеопортретът на футболиста е дело на режисьорката на филма “50 нюанса сиво”

Сам Тейлър-Ууд, но не е натоварен с никаква еротична или сексуална символика. Клипът е заснет на нивото на очите на Бекъм, така че зрителят почти може да си представи как лежи до звездата. Лицето и ръцете му са така осветени, че фигурата му изглежда поразително уязвима и близка на гледащите я, което всъщност е търсеният ефект.

Творбата е направена по времето, когато светът е полудял по телевизионния формат “Биг Брадър”, и дебатът какви обществени потребности задоволяват подобни шоупрограми, е изключително горещ по цял свят. Днес, 20 г. по-късно, риалитито е спряно на много места, но причината не е, че на хората им е писнало да следят какво правят други, а защото социалните мрежи задоволяват много по-добре тази тяхна потребност. Платформите за стрийминг буквално предлагат видео съдържание за всеки вкус. Разнообразието е толкова голямо, че даже е

трудно да се очертаят какви са последните модни тенденции

Наскоро Би Би Си обаче съобщи, че в интернет набират скорост така наречените спящи стриймъри.

Това са хора, които излъчват видео от своя сън и получават хиляди долари месечно от други, които искат да ги гледат през нощта или пък се опитват да ги събудят.

“Идеята може да звучи странно, но не е съвсем нова. В началото на новия век “Биг Брадър” се превърна в едно от най-гледаните риалити шоута в света и възможността да се проследяват неговите съквартиранти и през нощта, стана изненадващ онлайн хит”, коментира британската медия. Психолози обясняват случващото се с факта, че то осигурява усещане за общност. Самотните хора не само имат някого, с когото да заспят, но и да го направят по интересен начин.

Затова и спящите стриймъри стават все по-изобретателни в забавленията, които предлагат. Вместо да им плащат, за да спят, зрителите вече могат да поискат да ги държат будни. Например срещу определена сума да получат достъп до функция, предизвикваща шум в тяхната спалня, пускане на дразнещи светлини или пък задействане на електрошокова гривна върху ръката им. Така се получава нещо като

видео игра на живо,

в която участват много хора. Таксите за включване в нея обикновено са между 12 и 100 долара, като най-скъпо се плаща за предизвикването на дразнещ, слаб електрически удар.

Модата на спящите инфлуенсъри първоначално започва в TikTok, но постепенно завладява и другите платформи за стрийминг. Сред най-добре печелещите от нея са австралиецът Джейки Бьом и американецът Кай Сенат. Първият се похвали, че е успял да изкара 34 000 долара за месец, а вторият – 23 хил.

“През последните три години записвах и редактирах средно по три видеоклипа на седмица с моя сън. Правех всичко сам, което доведе до изключително натоварване, и смятам да си взема почивка от спящите клипове, тъй като водят до прегряване и проблеми с психичното здраве”, казва пред Би Би Си спящият стриймър Стенли, известен в мрежата като StanleyMov. По думите му

заспалият човек изглежда беззащитен и по някакъв начин задейства първични инстинкти у гледащите го

Освен това наистина съществували хора, които обичат да наблюдават как други изпитват болка или страдание, че не могат да спят. Повечето от неговите зрители обаче все пак търсели комфорт и го правели, защото искали да се отърват от мисълта, че заспиват сами.

Експертът по съня доктор Линдзи Браунинг смята, че тази мода не трябва прибързано да се отрича, колкото и науката да е единодушна за ползата от добрия сън и вредата на светещите екрани за постигането му. Тя работи със страдащи от безсъние и казва, че част от намирането на лечение за тях е

да се намали факторът страх у тях

от пропускането на сън, защото всъщност една нощ на лошо спане не е краят на света, но тревогите около него могат да разбият цялата ни настройка за почиване.

Браунинг сравнява спящия стрийминг с напиването в петък вечер. Не е страхотно, всички го знаем, но, от друга страна, се забавлявате с приятели и това не е чак толкова фатално за вас, обяснява докторката. Затова тя е на мнение, че ако се прави веднъж на две-три седмици, за да се печелят много пари или заради задоволяване на социални нужди, едва ли ще доведе до някакви големи щети.

Онлайн специалисти обаче се съмняват, че спящият стрийминг може да се превърне в “златна мина” за много хора, макар да има вече милиони почитатели. Според тях по-скоро най-популярните му представители ще стават по-изобретателни в средствата, които предоставят срещу заплащане на зрителите си да им пречат да спят, отколкото да се появят хиляди спящи в мрежата.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии
Руси Чанев е носителят на голямата награда "Аскеер" за цялостен принос
Принц Уилям и Кейт Мидълтън отпразнуваха 13 години брак

Напишете дума/думи за търсене