Васил Михайлов открива сезона в “Армията” като писател отшелник

Васил Михайлов като Абел Знорко в “Енигматични вариации”
СНИМКА: ТЕАТЪР “БЪЛГАРСКА АРМИЯ”

Ален Делон и Стефан Данаилов са играли същата роля в “Енигматични вариации”

На 18 септември Войводата на българското кино Васил Михайлов отново ще излезе на сцената на театър “Българска армия”. Този път той ще се превъплъти в образа на писателя Абел Знорко – нобелов лауреат за литература, който живее съвсем сам на остров в Северно море, измъчван от въпроси за една жена, с която има дългогодишна кореспонденция. Актьорът си партнира с Милен Миланов, чийто герой е Ерик Ларсен – журналист, който под претекст, че иска да вземе интервю, посещава автора. Преди Михайлов и Миланов в постановката у нас играят Стефан Данаилов и Мариус Донкин.

През април тази година Михайлов отбеляза 85 години житейски път и дори трябваше да се качи на театралната сцена, на която играе вече половин век - тази на “Армията”, представяйки на публиката своя герой в “Енигматични вариации” - Абел Знорко. Вместо това обаче той предпочете да празнува в компанията на своето семейство - децата, внуците и правнуците.

Постановката е симфонична творба на композитора Едуард Елгар. Написана между 1898 и 1899 г., тя се състои от една тема и четиринайсет вариации, всяка от които отговаря на един от неговите най-близки приятели. А въпроси като каква може да е причината журналистът Ерик Ларсен да посети живеещия като отшелник на остров нобелов лауреат, каква може да е тайната, която го свързва с жената, която Знорко не е спирал да обича, намират своите отговори под прожекторите на сцената. Много скоро интервюто се превръща в опасна игра на разкриване на истината. “Тази пиеса поставя вечните въпроси за познанието в любовта: Кого обичаме, когато обичаме? Познаваме ли човешкото същество, което обичаме? Споделената любов не е ли само щастливо недоразумение?”, казват от театър “Българска армия”.

“Енигматични вариации” опус 36 е поставена за първи път през 1996 г. в “Театър Марини” в Париж с участието на Ален Делон и Франсис Юстер. И до днес тя е сред най-превежданите пиеси и се играе в целия свят. По нея има създадени и български постановки, като най-новата е именно на режисьора Георги Михалков с участието на Васил Михайлов и Милен Миланов.

“Енигматични вариации” ще се играе отново на 18 септември от 19,30 ч на сцената на театър “Българска армия”, с което екипът дава начало на новия творчески сезон. А от 25 септември до 17 октомври на Михайлов му предстои и турне с постановката "Завещанието на целомъдрения женкар". Актьорът ще бъде най-желаният мъж в живота на много жени - Дон Жуан, на театралните сцени в Тополовград, Свиленград, Елхово и Стара Загора. 

Васил Михайлов навърши 85 г. през април тази година.
Васил Михайлов навърши 85 г. през април тази година.

Васил Михайлов е роден на 6 април 1938 г. в Стара Загора, но произхожда от бежанско семейство от Мараш, Западна Тракия. През 1964 г. завършва ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Желчо Мандаджиев. През същата година се ражда първородният му син Александър Михайлов.

Преди звездата му да заблести на сцената, Михайлов работи като шлосер-матричар в завод “Светлина” в Стара Загора, като директор в Хасковския драматичен театър, във Военния театър и в Театър 199, пред който могат да бъдат видени неговите отпечатъци на Стената на славата. 

Актьорът  в  ролята на Капитан Петко войвода.
Актьорът в ролята на Капитан Петко войвода.

Дебют в киното прави, когато е на 24 години, с епизод в “Хроника на чувствата” на Любомир Шарланджиев, в който героят на Джоко Росич му удря шамар. През годините има купища знакови изпълнения в “Краят на песента”, “Басейнът”, “Хан Аспарух”, “Златният век”, “Време разделно”, “Маргарит и Маргарита”, а една от последните му изяви пред камерата е във “Възвишение” от 2017-а. Пробив в света на киното и театъра, а и любовта на народа той печели с главната роля в 12-серийния телевизионен игрален филм “Капитан Петко войвода” на режисьора Неделчо Чернев по сценарий на Николай Хайтов. След успеха на продукцията е посрещан из цялата страна като национален герой. За образа на войводата са пробвани много актьори, но самият Хайтов още щом вижда пробите на Михайлов, отсича: “Той е!”. 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене