Благодарение на Батенберг кучето започва да се възприема като домашен любимец

Княз Александър Батенберг е принуден непрекъснато да се съобразява с руския генералитет, управляващ България.

От Съединението на Княжество България с Източна Румелия до въвеждането на обичая с коледната елха у нас и пързалянето с кънки като спорт. Това са само част от заслугите на Александър Батенберг за България. 

Интересен факт е, че именно той за пръв път налага в Блгария кучето като домашен любимец. Самият Батенберг има болонка, която спи при него в леглото. А това искрено учудва останалите. 

"Сандро" е наречено мястото, където е построен дворецът Евксиноград. Докато Александър Батенберг - Сандро пребивава там, той получава известие за Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Точно в двореца в Евксиноград князът взема съдбоносното за България решение. 

Мисля, че идеята да представим експозицията "Сандро – княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба” в България се зароди главно, когато видяхме изложбата в Германия. Тогава фондация "Ценности" си помисли, че личността на Александър Батенберг I не е достатъчно позната у нас, недостатъчно се знае за него, недостатъчно е оценяван като първия български княз след Освобождението, каза учредителката на фондацията Антонина Стоянова и съпруга на президента Петър Стоянов. 

Антонина Стоянова
Снимка: Архив
Антонина Стоянова Снимка: Архив

Подобна е причината и самата д-р Зигрун Комати - председател на Германско-българското дружество за насърчаване на връзките и приятелството с България, заедно с екипа ѝ да отделят години в търсене на документи, факти и снимки за Батенберг и живота му.

Малко от германците в действителност се интересуват и знаят кой всъщност е Сандро. "Ако отидете в Германия и попитате за Батенберг, предполагам, че никой няма да може да ви отговори кой е той, къде е живял и какви са неговите заслуги", каза по време на пресконференцията по повод откриването на изложбата днес д-р Комати. 

Д-р Зигрун Комати
Д-р Зигрун Комати

А Антонина Стоянова допълни, че от експозицията може да се научи много. Но най-вече се надява, че тя ще бъде още един повод да оценим личността на Батенберг. Неслучайно и откриването на изложбата е в навечерието на 5 срещу 6 септември, когато е подписан документът за обединение на Княжество България с Източна Румелия.

"Изключително впечатлен съм от сградата, където се намираме - Двореца. От няколко години участвам активно в подготовката на тази изложба. Колкото повече време минаваше, толкова повече информация, документи и картини за Батенберг се събираха", каза Джони Гловър от Консултативния комитет на фондацията, който е член и на авторския екип на изложбата. 

Джони Гловър, Антонина Стоянова и д-р Зигрун Комати (от ляво надясно) по време на пресконференцията по повод откриването на изложбата "Сандро – княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба”. 
Снимка: Авторът
Джони Гловър, Антонина Стоянова и д-р Зигрун Комати (от ляво надясно) по време на пресконференцията по повод откриването на изложбата "Сандро – княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба”. Снимка: Авторът
Княз Александър фон Батенберг като малък.
Снимки: Фондация “Хайлигенберг Югенхайм”
Княз Александър фон Батенберг като малък. Снимки: Фондация “Хайлигенберг Югенхайм”

Официалното откриване на изложбата “Сандро – княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба” е на 5 септември от 17,00 ч в Огледалната зала на Националната галерия. Час преди тържествената церемония ще бъде прожектиран документалният филм за Съединението “По начин най-благороден”, на режисьора Юлий Стоянов.

Личният кабинет на Батенберг в Двореца в София.
Личният кабинет на Батенберг в Двореца в София.
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Какво казва цветът на урината за здравето
4 трика, за които косата ще ни благодари
Подкаст: Донка Ангъчева сяда пред пианото на 5 г., на 10 свири с Пловдивската филхармония
5 минути смях повдигат имунитета
Кога една връзка е безнадежден случай?

Напишете дума/думи за търсене