Мартин Шорт, Стив Мартин и Селена Гомес са детективи любители, Мерил Стрийп - провалила се актриса

През 2021 г. на платформата Hulu излиза първият сезон на криминалния ситком “Само убийства в сградата” на Стив Мартин и Джон Робърт Хофман.

В главните роли са самият Мартин, Селена Гомес и Мартин Шорт.

Според сюжета тройката прави трукрайм подкаст за убийство, извършено в техния небостъргач, заселен с ексцентрични наематели.

Сериалът е толкова успешен (100% одобрение на сайта Rotten Tomatoes), че наскоро пуснаха трети сезон, а за участие бяха привлечени Мерил Стрийп, Пол Ради и други звезди.

Класическата “кримка край камината”, чийто най-гениален представител е Агата Кристи, не е най-популярният литературен жанр за екранизиране.

Названието идва, разбира се, от роман на “кралицата на криминалния роман”, а именно от “Азбучните убийства”.

Цитирам: “- Представи си - промълви Поаро - едно общество от пет души. Четиримата играят бридж, а петият седи в едно кресло до камината. На края на вечерта намират, че човекът до камината е мъртъв. Убил го е единият от четиримата, докато е бил мор, а другите трима, увлечени в разиграването, не са забелязали нищо. Ето едно интересно убийство. Кой от четиримата е бил убиецът?”.

Има се предвид, че в самото убийство, а и в разкриването му няма екшън.

Най-ярките реализирани проекти в тази насока напоследък са “Да извадим ножовете” (2019) на Райън Джонсън, както и дилогията на Кенет Брана за Еркюл Поаро “Убийство в Ориент експрес” (2017) и “Смърт край Нил” (2022).

Въпреки общите жанрови характеристики те са доста стилистично противоположни - Джонсън снима постмодернистична сатира, в която разгадаването на престъпленията минава на втори план, докато Брана - обратно, почти дословно възпроизвежда романите на Агата Кристи, написани преди около сто години.

Но този фон през 2021 г. платформата Hulu пусна своя “кримка край камината” - “Само убийства в сградата”.

Сюжетът се върти около тройка неудачници - театралния режисьор Оливър (Мартин Шорт), забравения от всички актьор Чарлс (Стив Мартин) и незнаещата къде се намира млада дама Мейбъл (Селена Гомес), които живеят в манхатънския небостъргач “Аркадия”.

Те обожават трукрайм подкастите (качвани в ютюб аматьорски криминални разследвания) и когато техен съсед е убит, решават да открият престъпника, като заснемат всичко на видео.

В първия сезон авторите Мартин и Хофман успешно комбинират консервативната кримка и съвременната действителност. Тримата герои не само търсят убиеца, но решават личните си проблеми.

Чарлс се бори със самотата и опитва да създаде първата си за много години романтична връзка, естествено - със съседка, но това не е героинята на Селена Гомес.

Оливър, който от много време не е режисирал, търси пари за наема и се опитва да възстанови отношенията си със сина си, а Мейбъл се опитва да изясни разни неща от миналото. В детството си тя често е идвала в “Аркадия” на гости на леля си, чийто апартамент сега ремонтира, и убийството е пряко свързано с нейни близки.

Естествено, заподозрян е всеки от съседите. В това число и музикалната звезда Стинг, който има забавно участие в един от епизодите.

Година по-късно след 100-процентовото одобрение на Rotten Tomatoes и 17-те номинации за наградите “Еми” (макар и без нито една спечелена) платформата Hulu пусна втори сезон на сериала.

Пак е извършено убийство в “Аркадия”, но този път заподозрени са самите Чарлс, Оливър и Мейбъл. По принцип историята се повтаря - убийство, всички са заподозрени, но Хофман и Мартин задълбочават историята, като се съсредоточават върху главните герои, а успехът на първия сезон им позволява да поканят повече звезди.

В третия сезон режисьорът Оливър най-после се завръща на Бродуей с нова постановка и взема Чарлс в главната роля. Но на премиерата директно на сцената умира голямата звезда в пиесата - Бел Гленрой (Пол Рад).

Заподозрени са всички от театралната трупа, защото Бен е токсичен и самовлюбен. Актрисата Кимбър (Ашли Пак) търпи свалките му, а тъмнокожият му дубльор Джонатан (Джейсън Вийзи) - скритите расистки обиди. Брат му Дики пък му носи куфарите и се превръща в изкупителна жертва за всичките му изцепки.

Но все пак най-явен мотив има не особено успешната актриса Лорета (Мерил Стрийп), на която Оливър дава първата главна роля в живота , а Бен непрекъснато иска да я уволнят, защото е некадърна.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме
Бейби бумър нокти. Какво представлява тази тенденция в маникюра?
Характеристики на 5-те вида лидери
Ефектът Ромео и Жулиета - отнася ли се за вас?
Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen

Напишете дума/думи за търсене