Антонина Стоянова: Самата аз не знаех, че квартал “Княжево” в София е кръстен на Батенберг

Антонина Стоянова пред портрета на Александър фон Батенберг
СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

“За съжаление, историята нареди на Александър фон Батенберг да остане само 7 години на българския престол. Време, изпълнено с много трудности и премеждия. Възхваляван, но и критикуван приживе, днес се надява, че всички ние, българите, сме обединени в едно.” С тези думи Антонина Стоянова откри изложбата “Сандро – княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба” във филиала “Двореца” на Националната галерия. Експозицията е организирана от фондация “Ценности”, на която съпругата на президента Петър Стоянов е учредителка, заедно със Столичната община. 

Антонина Стоянова, Росен Желязков и Йорданка Фандъков (от ляво на дясно)
Антонина Стоянова, Росен Желязков и Йорданка Фандъков (от ляво на дясно)

“Личността на Александър I, за съжаление, не е добре вписана в българската историческа памет, а голяма част от българите са му длъжници”, каза председателят на Народното събрание Росен Желязков на откриването. По думите му изложбата ще провокира “да се познава българската историческа традиция с оглед на необходимостта от приемственост, но и за научаването на онези уроци, чиято протекция виждаме и в наши дни”.

“Титлата на тази изложба е Сандро, както е прякорът на Александър I. Неговата европейска съдба и днес е толкова актуална, както и по неговото време като монарх на България”, смята д-р Зигрун Комати, председател на Германско-българското дружество за насърчаване на връзките и приятелството с България. Според нея 

Сградата на Народното събрание, 6 април 1885 г. До нея Александър Батенберг
Сградата на Народното събрание, 6 април 1885 г. До нея Александър Батенберг
причината повечето от хората в Германия да не знаят кой е Батенберг и какви са заслугите му е, че след като напуска държавата, на практика фамилията вече не съществува там и тя остава забравена.

Сред гостите бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, конституционният съдия Филип Димитров, синът на Радой Ралин Кин Стоянов, певицата Богдана Карадочева, както и Джони Гловър от Консултативния комитет на фондацията, който е член на авторския екип на изложбата.

28 пана с текстове с непознати детайли и непоказвани досега снимки от живота на Батенберг са изложени в Националната галерия. Някогашният дворец е най-подходящото място за експозицията, защото тъкмо князът е превърнал руините на турския конак в съвременна европейска сграда чрез преустройството на архитектите Виктор Румпелмайер и Антонин Колар. 

Експозицията е резултат от тригодишни издирвания по архиви и фамилни колекции на фондация “Хайлигенберг Югенхайм” (по името на фамилния замък на българския монарх) и може да бъде видяна до 29 октомври в “Двореца”.

Антонина Стоянова: Самата аз не знаех, че квартал “Княжево” в София е кръстен на него

- Г-жо Стоянова, на пресконференция по повод откриването на изложбата за Батенберг казахте, че в България не се знае достатъчно за личността му. На какво се дължи това предвид факта, че князът присъства в учебниците по история?

- Всички знаем за акта на Съединението, както и че той е първият княз след Освобождението от османско робство. Но не се знае за всичките му останали заслуги за България. Самата аз не знаех, че квартал “Княжево” в София е кръстен на него, научих го на пресконференцията. Да не говорим за всички модерни институции, които се е опитал да направи. Замъка “Евксиноград” и двореца (в София - б.а) също дължим на него. Западната преса му дава наименованието Сливнишкия герой. Може и да бъркам, но той е единственият владетел, който сам превежда войските по време на Българо-сръбската война. В много от литературата го наричат и Обединител. За хората, които подробно изучават Батенберг, навярно това не са непознати факти. Но ние говорим за широката публика и за образованието на младите. 

Антонина Стоянова и Росен Желязков по време на изложбата "Сандро - княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба"
Антонина Стоянова и Росен Желязков по време на изложбата "Сандро - княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба"

- Над какви следващи проекти работите с фондация “Ценности”?

- Имаме постоянния Национален исторически конкурс, който тече от 25 г. В България няма друг исторически конкурс, който да е просъществувал толкова дълго време. Той е за деца между 16 и 18 г., които по зададена тема изследват исторически факти и събития в техния роден край. Покрай тази изложба, с която мисля, че ще ни дойдат и много други идеи, решихме следващата тема на конкурса да е Александър фон Батенберг. Децата да изследват кога, къде и по какъв повод той е бил в техния роден край и с какво е допринесъл за него.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
"Аеросмит" отлага турнето си заради здравословен проблем на Стивън Тайлър (Видео)
Модата продължава да бъде за много слаби хора
Иван Христов с ново амплоа – ще става певец или китарист?
Свалката с колежка - извън офиса и бъдете дискретни

Напишете дума/думи за търсене