Най-големите звезди в световната опера превземат София за 8 месеца – води ги Соня Йончева

Соня Йончева по време на миналогодишния  концерт на площада пред “Св. Александър Невски”.

СНИМКА:  РУМЯНА  ТОНЕВА

Първият мъж на Анна Нетребко - Ервин Шрот, ще представи популярната си програма от уругвайски танга

Световноизвестната българска певица Соня Йончева събира в София букет от най-популярните в момента гласове от световната оперна сцена за специален сезон, наречен “Съкровени гласове”. Това съобщиха от нейната продуцентска компания SY11.

Веднъж в месеца от октомври 2023 г. до май 2024 г. Соня ще представя у нас някои от най-актуалните имена на световната оперна сцена с рецитали и тематични програми, включващи значими композитори и произведения.

Концертите ще са в зала “България”, като първият – на 27 октомври, е на световноизвестния уругвайски баритон Ервин Шрот. Той е посветен на тангото, чийто признат изпълнител е именно Шрот.

Ервин Шрот стана популярен преди около 15 години. От една страна, покрай силната интерпретация на главната роля в “Дон Жуан” на Моцарт, която той направи във всички значими световни оперни театри. От друга – той бе първият съпруг на Анна Нетребко и от техния брак се роди синът Тиаго, когото певицата отглежда заедно с новия си съпруг – тенора Юсиф Ейвазов.

Ервин Шрот ще пристигне за първи път в София и ще представи една от най-популярните си програми, с която обикаля света. Тя се казва “Червено танго” и е вдъхновена от вокални произведения в този стил,

писани в Уругвай още през XIX век

Смятат се за първите прочути танга, преди жанрът да се пренесе в Аржентина и да се развие неговата танцова форма.

На 18 ноември е концертът “Под звездите на Неапол” на един от най-популярните в Италия и в САЩ съвременни тенори – Фреди ди Томазо. Той е с италиано-британски произход и още на 28-годишна възраст стана звезда на Кралската опера в Лондон, влизайки в постановка на “Тоска”, за да замести болен колега.

След това Томазо стана първият тенор, записван от Decca Classics от 2007 г. насам. Дебютният му албум Passione моментално зае първо място във Великобритания. Бързо стана изключително популярен в Италия, а част от кариерата му в момента протича в САЩ.

На 2 декември самата Соня Йончева ще представи най-новата си програма - “Прераждане”.

Следващият концерт в поредицата е на самия

Якуб Орлински – най-известния в момента в света контратенор

32-годишният поляк притежава рядко срещан глас, който му позволява да се справи с вокални произведения, писани за такъв тип гласове, които се изпълняват изключително рядко. В дискографията му вече има 5 албума, концертира в Европа и САЩ, а някои видеоматериали с негово участие имат по над 4 милиона гледания в интернет. Неговият концерт “Прощаване” е в навечерието на Деня на влюбените – на 13 февруари.

Фатма Саид с програмата “Египетско слънце” ще се представи през март, Елза Драйзиг със “Северно сияние” - през април, а Клементин Марген с рецитала “Париж и нощта” - в края на май 2024 г.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене