Защо и как и най-добрият човек може да се превърне в звяр?

Пред приятелска аудитория в четвъртък вечерта Димитър Шумналиев представи своята книга “Зверове” (с логото на Книгоиздателска къща “Труд”) на провеждащата се Алея на книгата в София.

Какво превръща и най-добрият човек в злодей? Как жаждата за отмъщение променя човешкия живот? Може ли любовта да ни спаси от “чернилката” в живота? И как едно малко трамвайче, тръгващо от площад “Журналист” в София, променя живота на едно добро момче и го превръща в истински зъл мъж?

“Животът около нас е достатъчно тежък, за да го видим описан в книга, в която да няма капка светлина. Затова, на места в романа, съм бил леко оптимист, загърбил съм много факти, но така или иначе книгата отразява тази реалност, която ни заобикаля… Мога да говоря много за престъпленията на прехода, но всеки от нас има в “чиповете” си спомени за какви ли не злодейства и престъпления…, а народните представители се осланят на чл. 69 от Конситуцията, който гласи “Народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание. Това е меко казано удивително” - така емоционално започна думите си Димитър Шумналиев.

Експресивен откъс от книгата прочете актьорът Любомир Младенов, носител на ИКАР в категория “Златен глас”. Той се спря на откъс, емоционален за него и автора, защото и двамата са израснали в кв. Лозенец, където всяка вечер са тичали след малкото трамвайче в горичката до пл. “Журналист”.

Впечатленията от книгата, излязла през м. май, са различни, но никога не се изчерпват с едно изречение. Почитателка на автора каза, че е прочела книгата два пъти и чак след вторият прочит е осмислила добре всички послания, защото „животът може да е жесток, да превърне един в убиец, друг в злодей, трети – в мутра, но и да запази капчица добро у всеки.“

Сред гостите на срещата бе и внучката на Димитър Шумналиев – Невена, много млади хора, както и верни приятели на писателя.

Във финалните си думи Димитър Шумналиев разкри коя е тази сила, която би могла да превърне злодея обратно в добър човек. Това е любовта. „Чернилката в живота ни всъщност и усилва нуждата да имаме любов. Тя като че ли може да ни преведе през черната пустиня.“

Книгата може да се закупи на Алея на книгата, шатра 10, с 20% намаление до неделя включително.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Какво казва цветът на урината за здравето
4 трика, за които косата ще ни благодари
Подкаст: Донка Ангъчева сяда пред пианото на 5 г., на 10 свири с Пловдивската филхармония
5 минути смях повдигат имунитета
Кога една връзка е безнадежден случай?

Напишете дума/думи за търсене