Уникалният орган на Добрич ще звучи отново след реставрация

2 години бяха необходими на Росен Драганов, за да почисти органа в Добрич.
Снимка: Авторът

Органът в зала „Добрич“ в Добрич е бил в изключително тежко състояние преди ремонта на залата. Но вече е реставриран и на него може да се свири отново, сподели органистът Росен Драганов, който „поправя” един от символите на града в продължение на над две години.

„Органът в Добрич никога не е бил почистван. Заварих го в много тежко състояние. Затрупан с прах и хоросан. Дълги години от покрива на залата е текло, водата е стичала по целия орган до основите“, призна Драганов, който е и органостроител.

Наложило се е не само да почистват, но и да залепят напукани тръби. Органът се състои от между 2500 и 3000 тръби. Освен фасадните, които се виждат отпред, зад тях са разположени още хиляди тръби – метални и дървени, с размер от един молив до 5 метра. Всичко това е почистено, а където се е налагало, и залепено, уточни Росен Драганов, който направи и последните настройки на органа.

„Две години отне почистването на органа, време, което беше използвано и за ремонта на концертна зала „Добрич”. Предстоят настройките на музикалния инструмент. За първи път реставрираният орган ще звучи на концерт на 25 септември”, каза кметът на Добрич Йордан Йорданов.

„Този инструмент е сред най-добре звучащите в страната, а в съчетание със залата, която е може би с най-добра акустика, го прави национална ценност за цяла България“, каза още Драганов.

Официалното откриване на зала „Добрич“ ще бъде на празника на Добрич – 25 септември, с тържествен съвместен концерт на трите емблематични формации за града – Камерен оркестър, Духов оркестър, професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа”. Ще звучи и реставрираният орган, а пред клавишите ще застане Мария Славова.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Вики Терзийска отглежда салвия и розмарин в дома си
Христо Пъдев: Няма подготовка за това да си баща
НЛО над България? (Снимки)
Гала, бабата на Лора: Огромно щастие, а тежи само 2,920! (Обзор)
Димитър Бербатов по ханбок в Сеул (Снимки)

Напишете дума/думи за търсене