Самуел Финци с роля в пищния сериал за Берлин от 1920-а "Къщата на обещанията"

Самуел Финци в кадър от сериала "Къщата на обещанията"

Българският актьор играе богат евреин в една от най-големите европейски продукции, която тръгва у нас на 10 септември

Берлин през 20-те години на миналия век е ослепително място, но времената са трудни и са белязани от бедност и престъпност. Вики (Наеми Флорез) идва в града, водена от обещания за по-добър живот, но надеждите и мечтите ѝ са разбити още с пристигането ѝ. Без жилище и нищо на свое име, тя си намира работа като продавачка в новооткрития и бляскав универсален магазин, наречен “Йонас”, но и неговите основатели се борят за оцеляване.

Когато Вики се влюбва в привидно безпаричния пианист Хари, тя не знае, че той е синът на нейния шеф Артър, собственика на универсалния магазин. Класовото разделение между тях се превръща в на пръв поглед непреодолима пречка, тъй като баща му има други планове за него, и така започва една невъзможна любовна история.

В нейното развитие участие има и богатият евреин Карл Голдман, в чийто образ се превъплъщава българският актьор Самуел Финци. Той играе в 9 от 12-те епизода на германския сериал “Къщата на обещанията” (Das Haus der Traume) - пищен разказ за Берлин от онова време, когато градът е третият най-голям в света и негов културен център.

Българският актьор (вляво) играе в 9 от 12-те епизода на първия сезон.
Българският актьор (вляво) играе в 9 от 12-те епизода на първия сезон.

Една от най-големите европейски тв продукции през последните години тръгва у нас по Epic Drama от утре, 10 септември. Сериалът, заснет от създателите на друга много популярна тв поредица - “Вавилон в Берлин”, проследява изпитанията и премеждията на

огромен брой герои - 108, някои от които базирани на реални личности

Сериалът е по романа “Торщрасе 1” от 2012 г. от авторката на бестселъри Сибил Фолкс. Режисурата е на Шери Хорман и Умут Даг (“Кръв във Виена”).

Дебютантката Наеми Флорез, непозната до този сериал, влиза в главната роля на бедната продавачка Вики Малер. В отчаянието си героинята ѝ напуска родното си село в Померания и тръгва за метрополиса само с един куфар. Намира работа в “Йонас” - първия европейски кредитен универсалния магазин, където на практика се събират и пресичат историите от филма. Така сградата, която действително съществува и днес отразява историята на Германия през годините, е повече от всяка друга именно “къща на обещанията”.

Вики (Наеми Флорез) и Хари (Лудвиг Саймън) са главните герои в драматичната поредица.
Вики (Наеми Флорез) и Хари (Лудвиг Саймън) са главните герои в драматичната поредица.

Хари Грюнберг (Лудвиг Саймън), в когото Вики се влюбва, живее в два свята. От една страна, той е син на героя от войната Артур Грюнберг, собственика на универсалния магазин. Младежът е студент в консерваторията, но

в неговия друг, таен свят, е пианист в бар

от лудешкия нощен живот в Берлин.

Александър Шеер е в ролята на Артур Грюнберг. Героят му е син на еврейско семейство търговци имигранти и е оженен против волята си за Алис Йонас, дъщеря на заможен търговец на кожи. Когато избухва Първата световна война, Артур е един от първите доброволци и се превръща в прочут герой като пилот, сеещ смърт на бойното поле.

Алис Грюнберг (Нина Кунцендорф) знае, че Артур не я обича. Това я кара да страда, но не и да се откаже от сладкия живот на берлинското висше общество – вилата, прекрасните рокли, партитата и ходенето на опера.

Снимките на сериала

започват през 2021 г. и продължават девет месеца

“Искахме да останем верни на нашата философия да създаваме емоционални сериали от Германия за международния пазар. Затова от самото начало за нас беше важно да снимаме на терен в Шойненфиртел, а не в студио. Желание, което ни изправи пред сериозни предизвикателства. Особено в пандемичното време (заради ковид) и най-вече ако отчетем факта, че историческите продукции се снимат основно в чужбина поради финансови, а нерядко и лични причини”, казват продуцентите Уве Урбас, Михаел Поле и Стефан Арндт.

10 любопитни факта за сериала

1. Вътрешните снимки от магазина “Йонас” са заснети в еврейския универсален магазин в Гьорлиц, който е построен през 1913 г. в стил ар нуво. Основан е от берлинския търговец Луис Фридлендер и е единственият магазин от тази епоха, който все още съществува днес в оригиналната си форма и конструкция и впечатлява преди всичко с колосалната си вътрешна архитектура. Отнема около 8 седмици, за да бъде построен интериорът на магазина за снимките на сериала.

Универсалният магазин "Йонас", който е реално съществуваща и до днес сграда в Гьорлиц
Универсалният магазин "Йонас", който е реално съществуваща и до днес сграда в Гьорлиц

2. “Мраморният” етаж е специално проектиран за филма и в действителност е естествено изглеждащо фолио, залепено върху оригиналния под, което прави залата за продажби да изглежда още по-голяма.

3. Универсалният магазин в Гьорлиц е използван също като фон на филма на Уес Андерсън “Грандхотел “Будапеща” от 2013 г.

4. Външните снимки на магазин “Йонас” също са заснети в универсалния магазин на Гьорлиц, като след това с помощта на видеоефекти са адаптирани към оригинала – например червените сенници на витрините.

5. 80 души участват в строежа на декора, включително и трима художници на декори и стенописи от Италия. Цялата тераса на покрива е реплика на оригиналната тераса на магазина от приземното ниво, направена от дърво. Заснета е на “зелен екран”, след което с помощта на специални видеоефекти е “вмъкнат” Берлин от онова време.

6. Около 1000 различни костюма са използвани само за главните и поддържащи роли. Статистите обличат допълнително около 4000 костюма от епохата.

7. Платовете за костюмите идват от модния дизайнер Драйс ван Нотен. Според режисьорката Шери Хорман костюмите е трябвало да вдъхнат живот на околната сивота отвън и отвътре, с “шарките и цветовете на модния дизайнер”.

8. Модният дизайнер Гуидо Мария Кречмер проектира уникална рокля специално за “Къщата на обещанията”.

9. Екип от шест до осем шивачи са били винаги на разположение на мястото на снимките, за да реагират при внезапни промени и за финални корекции по костюмите след репетициите. Трима външни шивачи в Хамбург, Кьолн и Берлин също работят за продукцията. Отделът за костюмите наброява около 50 човека.

10. Около 100 перуки са били използвани за главните и поддържащите роли. Те са дело на два магазина за перуки и в някои случаи са били направени специално за сериала. За продукцията са били ръчно изработени и многобройни бради.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Поставиха под попечителство Брайън Уилсън от групата "Бийч бойс"
Криско отбелязва пълнолетие на сцената, ще пее старите си хитове в “Арена София”
Зейн Малик след връзката си с Джиджи Хадид: Не успях да намеря любовта
Африканският черен сапун – новият хит за вашата кожа
Най-опасните диети

Напишете дума/думи за търсене