Ноктите издават здравни проблеми и стил на живот

Ръцете са едно от първите неща, коитo забелязваме при общуване, особено, ако са добре поддържани. Те подчертават линията на ръката, издават нашето самочувствие, говорят за стила ни на живот и качеството на нашето здраве.

Основната функция на ноктите е да предпазват краищата на пръстите от увреждане и да им придадат опора. Хигиената им играе важна роля в предпазването от редица болести.
Обикновено растат по 0,1 мм на ден. Когато са здрави, се регенерират напълно за 4-6 месеца, но ако са увредени, възстановяването им може да се забави и да спре.

Защо се чупят?

Сухите и лесно чупливи нокти са често срещан проблем. След като израснат, започват да се разслояват от връхчетата и по цялата нокътна плочка, слаби са, растат бавно и по-бързо остаряват. Кое ги прави чупливи?
- Използването на лакочистител по-често от веднъж седмично, особено ако съдържа ацетон.
- Липсата на влага.
- При продължителен престой във вода ноктите абсорбират много влага, а това води до изсушаване и чупене.
- Честата употреба на химически препарати.
- Липсата на витамини и минерали.


Козметичните продукти не са достатъчни, за да поддържате здравия вид на ноктите си. Обърнете внимание на менюто си и се убедете, че в него присъстват достатъчно количество витамини и минерали. Добавете храни, богати на калций, протеини и желязо, приемайте мултивитаминни добавки.


Диагностика

Здравето на ноктите винаги е свързано с вашето здраве като цяло. Ако не успеете да се справите с проблема си вкъщи, задължително се посъветвайте с лекар.

- Алергия - посивяване или потъмняване на ноктите.
- Анемия - бели нокти, извиване на ноктите нагоре, наполовина бял нокът с тъмни петна на върха, потъмнели или тънки и вдлъбнати нокти.
- Бъбречно заболяване - бели нокти, крехки и чупливи, нокътят е наполовина бял и наполовина розов.
- Ако се появи черно, зелено или жълто оцветяване под ноктите, това е основен знак за наличието на гъбична инфекция. Благоприятна среда за появата им е непрекъснатият досег с вода, както и дългото използване на изкуствени нокти.
- Дефицит на желязо - вертикални бразди, крехки и чупливи нокти.
- Лоша циркулация в кръвоносната система - дебели, крехки и чупливи нокти.
- Недостиг на витамин С, фолиева киселина и белтъци -вдлъбнатини с червеникаво-кафеникав цвят и разръфани, разцепени краища на ноктите.
- Непълноценно хранене - ноктите се цепят, чупят или части от тях се откъсват.

Помогнете си сами

Грижете се пръстите и ноктите да са винаги добре хидратирани. Липсата на влага води до начупване и цепене, а добре хидратираната кожа около ноктите предпазва от болезнено разслояване.
- Когато използвате лосион за тяло, нанасяйте от него и върху ноктите си и растежът им ще се ускори.
- Много добър хидратант е зехтинът. Масажирайте пръстите си и ноктите със зехтин веднъж или два пъти на ден.
- Ако меките тъкани около ноктите се възпаляват или кървят, може да се развие инфекция.
- Намажете кожичките около ноктите с мед за около 20 минути-медът има антибактериално действие и ще ви предотврати инфекцията.
- Ако имате чупливи нокти стоплете сусамово олио и потопете пръстите си в него за 15-20 минути. Правете това 2-3 пъти седмично до заздравяването им.
- Оставете ноктите си да дишат. Поне един месец в годината не ги лакирайте.
- Отнасяйте се внимателно към ноктите си, когато използвате инструментите за маникюр или работите с вредни и агресивни химикали.
- Носенето на домакински ръкавици е задължително по време на домакинската работа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене