След 23 години Нети спира да играе в “Колко е важно да бъдеш сериозен”, вече била възрастна

Анастасия Ингилизова, Тигран Торосян, Антоанета Добрева-Нети и Владислав Виолинов и Тигран Торосян в “Колко е важно да бъдеш сериозен”.
СНИМКИ: ТЕАТЪР “БЪЛГАРСКА АРМИЯ”

В последното ѝ представление на 20 септември за първи път една и съща роля ще се изпълнява от двама души едновременно

Двадесет и три години след премиерата на “Колко е важно да бъдеш сериозен” актрисата Антоанета Добрева - Нети спира да играе в представлението. Това впрочем е първата ѝ роля, с която започва работа в театър “Българска армия”. Но поради “възрастови причини” идва ред главните герои да бъдат изиграни от по-млади актьори.

На 20 септември Анастасия Ингилизова, Антоанета Добрева-Нети, Владислав Виолинов и Тигран Торосян за последен път ще изрекат думите на героите от пиесата на Оскар Уайлд и ще предадат щафетата на своите колеги Ели Колева, Климентина Фърцова, Владимир Матеев и Симеон Дамянов, които ще довършат спектакъла. Така на сцената двама актьори ще играят за първи път една и съща роля едновременно.

“Четирима от артистите, които играехме, ни сменят поради възрастови причини. Сменена съм от една прекрасна млада артистка - Климентина Фърцова. Оттук нататък

младите поне още 23 години да го играят дано!”,

казва Нети в свое интервю.

Сюжетът на пиесата се завърта около любовните вълнения на две млади аристократични двойки. В преследване на любовта си те устремно прелитат през комични недоразумения и абсурдни препятствия. Двама мъже се опитват да ухажват своите любовници, като всеки от тях ги убеждава, че името му е Ърнест. Всъщност заглавието на пиесата е игра на думи, защото Ърнест е мъжко име, а earnest на английски означава “сериозен, честен и искрен”.

Главните герои са богати, разглезени и хванати в капана на обществените порядки. Всеки от четиримата се спасява, както може. Момичетата са лекомислени и търсещи тръпките на любовта, а момчетата са истински манипулатори. Накрая двете дами

едновременно се сгодяват за един и същ мъж

Въпреки дързостта и бунта на младите още от началото става ясно, че решаващата дума ще има висшето общество в лицето на лудата лейди Бракнъл.

Според много театрални критици действията на героите обаче нямат особено значение или най-малкото не биха изумили с оригиналност. Майсторството е в остроумните диалози, които създава Уайлд, в които всеки разговор има поне две теми – привидното и другото, скритото значение. 

Нети и Тигран Торосян в сцена от спектакъла
СНИМКИ: ТЕАТЪР “БЪЛГАРСКА АРМИЯ”
Нети и Тигран Торосян в сцена от спектакъла СНИМКИ: ТЕАТЪР “БЪЛГАРСКА АРМИЯ”

Комедийната пиеса е в три действия. Изпълнена е за първи път в театър “Сейнт Джеймс” в Лондон на 14 февруари 1895 г. Премиерата е белязана от личния спор между Уайлд и Джон Дъгас, маркиз Куийнзбъри. Маркизът, разкрил интимната връзка между Уайлд и сина си - лорд Алфред Дъглас, заради което му изпратил многократно заплахи. В нощта на премиерата маркизът възнамерявал да посети пиесата и да замери автора с букет развалени зеленчуци. Алексндър и Уайлд научават, че билетът на Куийнзбъри е анулиран и полицейска охрана е привикана, за да спре проникването му в сградата. Впоследствие Уайлд подава граждански иск срещу Куийнзбъри, завършващ с осъждането на Уайлд по обвинения в неприличие, за което той излежава две години затвор. Александър се опитва да спаси пиесата, като премахва името на Уайлд от афишите. Въпреки това тя е свалена от сцената след 86 представления.

И до днес обаче тази пиеса на Уайлд е приемана от критиците за негово върховно постижение. Тя е посветена на морала, стила и лицемерието. Оскар Уайлд обичал да повтаря: “Изкуството е единственото сериозно нещо на този свят, а творецът - единственият човек, който никога не е сериозен”. “Колко е важно да бъдеш сериозен” се смята за най-забавната му комедия.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Триковете за сваляне на килограми от жени професионалисти
Слънцезащита със зелен чай (+рецепта)
Брадли Купър и Джиджи Хадид се целунаха страстно в Париж (Видео)
Джесика Алба и дъщеря й посещават терапевт поради скандали и напрежение в отношенията си
Женската завист - по-мощна или не от мъжката

Напишете дума/думи за търсене