Продадоха вещи на Фреди Меркюри на търг за 40 млн. британски лири

Фреди Меркюри КАДЪР: Инстаграм/freddiemercury

Поредица от търгове на предмети, принадлежали на Фреди Мeркюри, донесоха 40 млн. британски лири (46,5 млн. евро), което е рекорд за подобна колекция, съобщи аукционна къща "Сотбис", цитирана от АФП. 

Всички над 1400 лота намериха купувачи. Почти 99% от тях бяха продадени над високата им предварителна оценка, за разлика от главната атракция на търга - пианото на музиканта, на което той композира "Бохемска рапсодия" и почти всички последвали я песни.

Малкият роял "Ямаха" беше продаден за 1,742 млн. лири (2 млн. евро), което според "Сотбис" е рекорд за пиано на Фреди Мeркюри, но оценката му беше от 2 милиона до 3 милиона лири (2,3 и 3,5 млн. евро).

Участниците в търга бяха от 76 държави от Европа, Северна и Латинска Америка, а купувачите бяха от 50 държави.

Ръкописът на "Бохемска рапсодия", беше продаден за 1,3 млн. лири (1,6 млн. евро). Чернови на "We Are The Champions" бяха продадени за 317 000 лири (370 000 евро), както и тези на "Don't Stop Me Now".

Сред многото костюми короната и пелерината, носени от Фреди Мeркюри по време на "Magic Tour" през 1986 г. бяха продадени за 635 000 евро, пише БТА. 

Гребенът за мустаци на Фреди Мeркюри, оценен на 400 лири, беше продаден за 152 000 лири (177 000 евро).

Колекцията е обявена за продажба от Мери Остин, близка приятелка на Фреди Мeркюри, с която той е бил сгоден и която е негова наследничка. 

Част от приходите от търга ще бъдат дарени на тръста "Мъркюри Финикс" и на фондацията на Елтън Джон за борбата срещу СПИН. 

Фреди Мeркюри умря от СПИН през 1991 г. на 45-годишна възраст. 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Дъщерята на Зуека срещна любовта по време на нощни снимки
Три месеца след като стана баща, ерген ли е отново Ал Пачино?
Катя Костова: Изминахме хиляди километри с Татяна Лолова, “Дуенде” стана запазена марка на сцената ни

Напишете дума/думи за търсене